" />

“Myten om den lyckliga horan”

Feb 28, 2014 by

“Myten om den lyckliga horan” är ett uttryck jag hatar. Dels för att det inte är en myt att folk kan vilja tjäna pengar på att ha sex, dels för att “hora” är ett icke-ord som inte bör användas längre. Det kallas sexarbetare. De som snackar om “myten om den lyckliga horan” passar ofta på att slänga in falanger om att man “köper en människas kropp och själ” och att “män tror sig äga rätten om kvinnors kroppar”. Varför köper någon min själv ifall de betalar mig för en avsugning, men inte när de betalar mig för en fotmassage? När folk betalar mig för andra tjänster, så som att ta hand om deras barn, måla deras naglar, utföra akupressure, äger de mig då? Har de köpt mig då? Är jag då en trasig människa som utnyttjats? Nej, de betalar för en tjänst och jag har alltid rätt att säga nej.

Sexarbetare runt om i världen kämpar för sin rätt att jobba på ett säkert sätt, utan att bli kriminaliserade, stigmatiserade och uteslutna från samhället. Samtidigt pågår trafficking och kvinnor och män som inte ser någon annan utväg ekonomiskt än att sälja sexuella tjänster för att överleva.

Idag i Sverige är det lagligt att sälja sexualla tjänster, men olagligt att köpa dem. Det innebär att kvinnor (för det är oftast kvinnor) inte “straffas”. Men tyvärr får de ta smällarna som kommer med att behöva arbeta på gatan, i mörka hörn, istället för inne på en bordell. Sexarbetare i Sverige betalar inte skatt, får ingen pension, kan inte gå med i facket samt saknar alla rättigheter en arbetare i Sverige ska ha. Och även om det inte är olagligt att sälja sex kan det vara svårt för en sexarbetare att söka jobb hos polisen pga stigmat och fördomarna runt sexarbete.

Jag tänker att då prostitution alltid funnits och antagligen alltid kommer att finnas, är förbud mot sexköp lönlöst. Mer tid och energi ska läggas på att stoppa trafficking, istället för sex mellan samtyckande vuxna. Så som det ser ut tror jag det skulle vara säkrare för sexarbetare ifall de hade tillgång till:

Statliga bordeller med sträng åldersgräns, övervakade och med regelbundna hälsoråd och hälsokoll
Rättigheter som kommer med att vara en vanlig arbetare
En policy hos Arbetsförmedlingen som aldrig tvingar eller pressar in folk i sexarbete

Jag inser att lagen inte bara kan ändras pang bom krasch, att mycket måste ses över först. Då Sverige är ett av världens bästa länder tror jag vi har bättre förutsättningar än något annat land att få det att funka på det här sättet.

 


7 Kommentarer

 1. Hej! Förlåt, hade helt glömt bort att jag kommenterat här tills idag (semester, du vet). Men toppen att du redan läst den! Gillade du den?

 2. Sofia Capel

  Jag kanske redan har läst den?

 3. Du borde verkligen läsa “Varat och varan – Prostitution, surrogatmödraskap och den delade människan” av Kajsa Ekis Ekman. http://www.leopardforlag.se/bok/varat-och-varan-prostitution-surrogatmodraskap-och-den-delade-manniskan/

 4. Sofia Capel

  Vad är det vi måste säga nej till? Att två personer som gett samtycke har sex för att ena personen får pengar för det?
  Det handlar inte om att män har rätt till sex, utan att folk borde få ha sex mot betalning ifall de vill ha det. Sverige är inget u-land, har man inte råd med hyra är sällan prostitution enda utvägen.

 5. Linnea

  Det här gör mig så himla trött… Vi måste ju gå ett steg längre och fråga oss varför det är störst del kvinnor som är sexarbetare. Det här är lite som att ge de svarta i sydafrika extra sköna bänkar att sitta på under apartheiden.. Vi måste säga nej och vi måste arbeta för att jämställa kvinnor och män. Det hade kanske varit lite annorlunda om det var 50/50 men nu är det inte så. Det är i huvudsak fattiga kvinnor. Sen kan man också fråga sig hur det kommer sig att män känner att de har rätt till att köpa sex. Vi måste ifrågasätta männen. Eller?

 6. Sofia Capel

  Vad är det som är så “värdigt” med att massera andras fötter? Städa andras hus? Laga andras toaletter? Stå i en affär hela dan o sälja tobak?Vad är det som är så värdigt med att jobba på café? Invandrarkvinnor blir tvungna att jobba på dagis och ta hand om andras ungar för att de inte har något annat val. Värdigt? Ett kapitalistiskt samhälle där folk sliter under andra är aldrig “värdigt” men pga Victorianska sätt att se på sex är det tydligen OK att jobba med hela kroppen på andra sätt men inte genom “fittan”. Alla som jobbar som sexarbetare har inte gjort det pga “sista utväg”. Är det verkligen så konstigt att vissa hellre tjänar kring tusen kronor på en timma genom att ha sex, istället för att slita som servitris på en restaurang (skitjobbens skitjobb) en hel dag och tjäna under det? Varför ska någon som du eller annan svensk vit medelklasskvinna komma och “rädda” de “stackars förstörda” kvinnorna som valt att göra vad de vill med sin kropp? Hur skiljer sig det från att vilja “rädda” de “stackars förtryckta” kvinnorna i Mellanöstern från deras egna kultur och religion.
  Och varför är det “girlpower” att ligga runt med vem man vill, men inte att ta betalt för det? Har du ens satt dig ned och pratat med sexarbetare och frågat varför de inte tagit andra jobb som är relativt lätta att få?
  Sedan finns det såklart trafficking och de som gjort det för att de behöver pengar till att stödja sitt narkotikaberoende men då kan man titta på andra lösningar. Är fattigdom problemet? Då måste vi titta på hur vi läser fattigdom. Är drogberoende problemet? Då tittar vi på andra sätt att lösa det. Att förbjuda sexköp stoppar inte det faktum att folk kommer vilja sälja och köpa sex.

 7. Carola

  Problemet är ju just det att dom som säljer sin kropp inte ser någon annan utväg!Ge kvinnor möjlighet till värdiga jobb, prostitution är ovärdigt!! traffiking är ju ett resultat av prostitutionen, ska vi då acceptera och tillochmed uppmuntra prostitution, med statliga bordeller etc? Tvärtom ska vi bekämpa prostitution och attityder som acceptetrar det! Debattera, uppfostra nya generatationer, få folk att förstå att det inte är ok, inte värdigt att sälja sin fitta, att det inte är värdigt att köpa nån annans kropp. Prostitution är att utnyttja kvinnors utsatthet och fattigdom ! Och det har ingenting att göra med annat arbete ,som att sköta barn eller ge fotmassage !

Lämna en kommentar