Psst..!

Nov 5, 2012 by

En läsare eller två tyckte inte att jag varit tillräckligt tydlig med att jag flyttat bloggen.

Så än en gång får jag skriva att ni hittar mig nu på: tahira-faye.blogspot.com

Jag tycker att Londonsvenskar är en väldigt bra sida och jag hoppas verkligen att allting går bra för dem, jag kollar själv fortfarande in lite då och då för att läsa uppdateringar och andras bloggar.

Men plattformen här passar helt enkelt inte mig som bloggare, och så är det ju ibland. Även om man vill att det skall kännas bra så gör det inte alltid det.

Läs mer

Gud vad gott

Oct 20, 2012 by

Foto: Toku Restaurant

FÖR ATT VARA EXTRA TYDLIG: NI HITTAR MIG NU PÅ 

tahira-faye.blogspot.co.uk/

 

I torsdags när Måns och Lena skulle hämta Spike och jag var hemma och Johannes var på jobbet så ringde de från skolan och sa att Spike gjort sig illa när de lekt musical chairs. Han hade krockat med ett annat barn och bitit sig i läppen och i vanliga fall hade de tagit honom till akuten, men eftersom han slutade om tio minuter så ringde de mig istället.Måns och Lena är här och det är väldigt trevligt och mysigt och roligt. De har hämtat Spike i skolan och  vi har hittat på lite småsaker. Jag har tyvärr varit dålig på att ha med mig kameran bara.

Jag fick prata med Spike och han sa att han ville att antingen jag eller Johannes skulle följa med till sjukhuset, så jag fick tag i Johannes som jobbar väldigt nära Spikes skola och så mötte han upp med Spike och Måns och Lena för att åka till akuten på skolsköterskans inrådan.

Men det var två pyttesmå sår precis under läppen och ingenting varken Johannes, Måns, Lena eller jag tyckte behövde kollas upp. Skolsköterskan ville väl mest bara vara på den säkra sidan, ifall vi nu skulle vara sådana hysteriska föräldrar som åker till akuten för ett skrapsår, och det var skönt att det inte var allvarligare.

Dock fick jag en rejäl släng av dåligt samvete precis när hon ringde, det var liksom så typiskt att han gjorde sig illa just den dagen jag inte var där.

Igår när Spike var i skolan åt vi andra lunch på stan. Måns och Lena hade strosat runt lite och Johannes jobbade och så möttes vi på Toku vid Piccadilly Circus. Johannes och Lena åt sushi, måns och några små vegetariska rätter och jag åt tempura. Och herregud vad gott det var! Vi kom dit vid 12.00 och då var det inte så mycket folk, men allteftersom fylldes det på med gäster och där var väldigt trevligt. Min pilgrimsmussla-tempura var något av det bästa jag ätit, framförallt när jag doppade dem i den starka såsen som kom till något annat.

Sedan gick Johannes tillbaka till jobbet och jag och Måns och Lena gick Kahve Dünyasi på Piccadilly och åt otroligt goda macarons.

Förresten har jag lite dåligt med inspiration för Londonsvenskar just nu, eller vad man skall säga, men ni hittar mig även på tahira-faye.blogspot.co.uk så titta dit istället!

FÖR ATT VARA EXTRA TYDLIG: NI HITTAR MIG NU PÅ 

tahira-faye.blogspot.co.uk/

Läs mer

En stolt 6,5-åring

Oct 14, 2012 by

Spike har sytt en fjäril på art club, och gjort en “Halloween”-hatt när de hade design. Han tycker verkligen om att sy, så jag skall leta efter något bra “start-kit” för honom att ha här hemma. Om det är någon som har några tips så säg gärna till.

Det blir en hel del fiol-bilder i bloggen, och han tycker att det är roligt att spela både i skolan och hemma. Det tar inte upp så mycket av vår vardag som det kanske ser ut som, men de kvällar Johannes är hemma övar de en liten stund varje dag. Hittills har det mest handlat om att han skall bli van vid att hålla fiol och stråke, och det går sakta och säkert framåt.

Han har fått en fiolbok nu och bläddrar bak i den för att med stora ögon titta på allt avancerat i slutet. Jag kommer precis ihåg känslan, framförallt med matteböckerna vi fick. Jag brukade alltid bläddra så långt bak det gick, se alla tal och symboler jag inte förstod och tänka att “snart kommer jag kunna det här”.

Igår fick Spike gå till lekplatsen ensam för första gången, vilket var en väldigt stor händelse. Han gick iväg och vi tittade efter honom i fönstret, och sedan efter ett par minuter gick Johannes efter, som överenskommet. Spike var otroligt stolt och ville direkt fortsätta på samma sätt. När de gick till simningen fick Spike gå till busshållplatsen i förväg, och likaså när de gick hem.

Han måste tyvärr korsa en väg både när han går till bussen och till lekplatsen, men det oroar mig faktiskt inte speciellt mycket. Han är uppvuxen med all den här trafiken och har otroligt stor respekt för den. Han är ansvarsfull och försiktig av sig och dessutom ser vi från fönstret när han går över gatan. Det som fortfarande oroar mig lite är att han skall bli bortrövad, men jag vet att det till stor del ligger hos mig och att jag måste släppa lite av den oron. Det betyder så otroligt mycket för hans utveckling och självförtroende att få mer och mer ansvar och få känna att han klarar av saker själv.

Jag är otroligt stolt över honom och det är helt fantastiskt att se hur stolt han själv är. Det är så häftigt att han snart är sju år och en stor pojke som är så väldigt självständig. Han klarar av att lösa de flesta problem i vardagen själv och han är driftig och ansvarsfull och inte så himla liten heller.

Och min roll som mamma förändras ju också, såklart. Nu behöver han inte så mycket hjälp med praktiska saker, men han behöver desto mer hjälp med andra. Med nya känslor och tankar som dyker upp, med funderingar och med att hantera allt detta nya ansvar som han så gärna vill ha. Han behöver stöd till att få känna sig stor när han vill, men också att få känna sig liten när han behöver det.

Läs mer

Lite allt möjligt, såhär en fredag i oktober

Oct 12, 2012 by

Jag vet inte om jag har nämnt det, men vi har en läcka igen. Nu har vi hantverkare ute på taket som bankar och smetar och har sig, och jag hoppas verkligen att de blir färdiga idag. Jag är SÅ trött på att ha hantverkare här i tid och otid, men på något sätt känns det ändå betryggande.

Vår lägenhet känns nämligen ofta för bra för att vara sann.  Man hittar inte en lägenhet som denna, med uteplats och förvaring och jättebra läge för det priset som vi gjort. Det är ju fortfarande en hiskeligt hög hyra, men den “borde” vara ännu högre. Så då känner jag att det måste vara något fel med den, och så väljer jag att se de här läckorna som priset vi får betala.

Jag kollar hela tiden runt på lägenheter, nu när Johannes jobbar så nära Spikes skola skulle det vara praktiskt att bo närmare det området, men ju mer jag ser vad som finns, desto mer tacksam blir jag över vad vi har.

I helgen blir det mest till att ta det lugnt för min del. Valle är i stan eftersom hans flickvän flyttat hit för att plugga och på söndag är Spike bjuden på kalas, men vi får se om han går eller inte. Spike är väldigt social och har lätt att hitta kompisar och umgås med barn och vuxna i olika åldrar, men av någon anledning tycker han ofta att barnkalas blir jobbiga. Jag förstår honom, det är stirrigt och nu när de blir äldre också en viss press på barnen, att de skall dansa och vara med i olika tävlingar och sådär.

Kanske är det bara en period just nu, och kanske är han bara inte en kalas-person, han skulle inte vara den enda i familjen i så fall. Faktum är att han trivs som allra bäst på lektionerna i skolan. Det är där han är i sitt esse, får utvecklas, ha roligt och glänsa.

Snart är det lov också. Och under hösten kommer vi att ha besökare med jämna mellanrum, och det skall bli så himla roligt. Det är ju så att vissa besökare är mer krävande än andra, och de jag inte känner så bra känner jag fortfarande att jag har en liten spärr som tar emot. Men de besök vi har inbokade i höst är bara sådana jag enbart längtar efter! Sådana som ger energi, som inte kräver något alls, som får en att må bra!

Läs mer

The Little Ones!

Oct 9, 2012 by

Ni som bor i London med barn, arbetar med barn eller funderar på att resa hit med barn kan passa på att läsa min lista över tio saker att göra – just med barn!

 Top 10 – Barnens London.

Läs mer

Det blev en himla bra dag

Oct 8, 2012 by

Min födelsedag blev hur bra som helst. Spike var på kalas och jag och Johannes promenerade, åt bakelser och drack milkshakes.

Kalaset Spike var på var ett av de största jag sett, klasskompisar, kompisar utifrån, föräldrarnas vänners barn och alla bjudna barns syskon. De hade hyrt in tre lekledare och dukat upp hur fint som helst. Spike hade tydligen blivit lite upprörd när de skulle dansa, men annars verkade han nöjd och glad.

Lokalen de hyrt hade en lekplats på baksidan och när vi kom tillbaka höll de på att klättra, hoppa, springa och busa.

Idag är det en lugnare dag. Johannes har lämnat Spike i skolan och jag pysslar med saker här hemma. Det börjar bli kallt nu, inte bara om nätterna, och till och med Spike sa igår att han var kall. Han som aldrig annars fryser. Så idag skall jag prova mig fram med värmen igen. Förra vintern hittade jag en sådan perfekt temperatur, men jag kan inte minnas vad det var. Jag kommer dock ihåg att jag i början hela tiden vred upp den ett par grader för att sedan vrida ner den dagen efter, innan jag då fann den perfekta temperaturen.

Mycket spännande som händer här, alltså.

Läs mer

24 år!

Oct 7, 2012 by

Vaknade till sång, paket, teckning, doftljus och sharon-frukt på sängen. Än så länge känns det mycket bra att vara 24 år!

Läs mer

Oktobervecka

Oct 6, 2012 by

Spike var hemma hos en kompis efter skolan i torsdags och fick sedan skjuts hem, Johannes kom hem lite innan honom och det kändes väldigt märkligt att vara båda två hemma utan lilla Spike. Men sedan kom han hemskuttandes och hade haft en väldigt bra eftermiddag. Han hade ätit pizza och när han kom hem åt vi sushi. Spike äter hur mycket som helst nuförtiden. Han är fortfarande otroligt kräsen, men när han väl äter så är det aldrig nog med en portion. Roligt! Kräsenheten oroar mig inte speciellt mycket, jag tror han växer ifrån det bara han fortsätter att bli erbjuden lite olika rätter hela tiden.

Igår i skolan hade de gjort Halloween-kort med pop-up-spöken och Spike var otroligt nöjd. Jag tänker alltid så här års att jag vill ordna ett Halloween-kalas för Spikes klasskompisar, men det blir aldrig av. Nästa år kanske! Vi kommer nog inte ha ett stort kalas på hans födelsedag denna gången, ju äldre de blir desto svårare blir det att underhålla dem. Men ett Halloween-kalas borde inte vara så svårt att ordna.

Det är lite lustigt, för några år sedan handlade den här tiden på året om att ordna födelsedagsfester för mig själv i olika teman, nuförtiden tycker jag att det är betydligt roligare att hitta på saker till Spike och hans kompisar.

Imorgon är det alltså min födelsedag och dessutom är Spike bjuden på kalas hos Alexander och Yasmin. De fyller år så nära varandra att de alltid har kalas tillsammans, förra året var det uppe på andra sidan stan, där Alexander bor. Det passade ganska bra eftersom vi bodde ute i Barbican tillfälligt då, men i år är det nära Yasmins familj och därmed nära oss. Skönt! Jag och Johannes kanske passar på att ta en sen födelsedagslunch medan Spike kalasar, men utöver det blir det nog en lugn och stillsam 24-årsdag.

Nu är Spike och Johannes på Hamleys och köper paket till Alexander och Yasmin och ett DS-spel som Spike sparat till i flera veckor. Pärlplattor är vår standardpresent till alla som fyller år just nu, men nästa år måste vi komma på något nytt.

Läs mer

Hej!

Oct 4, 2012 by

Hösten är här, jag fyller år om några dagar och allt rullar på. Spike sa häromdagen att han tycker att han har precis lagom många aktiviteter efter skolan, och jag håller med. Det känns som att vi hittat en rimlig balans.

På tisdagar har han fiol både 11.00 (privat lektion) och sedan efter skolan till 16.00 (ensemble). På onsdagar har han judo och det är den enda dagen vi inte gör läxor, eftersom vi kommer hem ganska sent. På fredagar har han art club efter skolan, men eftersom de slutar vid lunchtid på fredagar så blir det som en vanlig dag. På lördagar har han simning och på söndagar kung fu.

Johannes och Spike spelar sedan lite fiol nästan varje dag, än så länge handlar fiolläxorna om att lära sig hålla rätt och bli van vid fiolen, och Spike tycker att det är väldigt roligt. De andra aktiviteterna är mer begränsade till just lektionen, även om han gärna övar judo-grepp här hemma.

Spike klagade lite härom veckan på att han tyckte att matten i skolan var för lätt, och så bad han oss att prata med Miss Morgan. Jag sa att vi skulle vänta lite, eftersom det ändå var i början av terminen och jag tänkte att hon kanske ville få ett hum om var barnen låg kunskapsmässigt först. Då hade Spike tagit tag i det själv och sagt ifrån att han tyckte det var för lätt på mattelektionen. Så nu får han göra det de andra barnen gör först, och sedan får han lite svårare uppgifter. Det kanske låter som en struntsak, men jag blev väldigt stolt över att han kunde ta tag i situationen och komma fram till en lösning utan att jag eller Johannes blandade oss i.

Den här tiden på året är jag extra förtjust i, säkert för att jag alltid förknippat den med min födelsedag. När det är mörkt om morgonen och man kan tända ljus i hela lägenheten medan man fixar frukost och det är kyligt ute men inte iskallt så det räcker med tjocka tröjor och kanske en mössa och en halsduk. Och det är inte mörkt när man kommer hem om eftermiddagarna, men det börjar bli det lagom till middagen och luften är frisk och går att andas och solen värmer fortfarande lite och man kan ta hem perfekta orange blad som faller från träden precis när man går förbi.

Läs mer

Vi är kvar!

Sep 25, 2012 by

Jo, jag lever och frodas. Det händer så himla mycket just nu bara att jag har knappt möjlighet att blogga, för tillfället.

Mamma åkte hem tidigt i morse så nu är det vara vi tre kvar, både ledsamt och mysigt. Spike har varit på otroligt bra humör på sistone, skuttar upp ur sängen på morgonen och kommer ut med ett stort leende från skolan om eftermiddagarna.

Tisdagar är fiol-dagar och han har fiollektion klockan 11.00, vilket innebär att han får smita ifrån sin engelsklektion för att spela. Jaden har sin lektion en timme senare och smiter ifrån matten istället, ett uppläg Spike tycker är väldigt bra eftersom han älskar matte och tycker att engelska är “ganska roligt men inte alls lika roligt som fiollektionerna”. Spike är väldigt stolt över sin fiol, bär den försiktigt, försiktigt och tar upp den varsamt och torkar av den med duken som sedan mycket noggrant viks ihop.

Det kommer att fortsätta vara lite glest med uppdateringarna här ett slag, men allt är bra och jag uppdaterar när jag får möjlighet. Skriv gärna en kommentar om ni har några frågor eller så.

Läs mer

Lördag och avklarad tenta

Sep 22, 2012 by

Idag har jag skrivit tenta och mamma, Johannes och Spike har varit på Borough Market och så på Spikes simning.

Nu skall jag beställa hem lite indisk mat och sedan väntar en lugn och skön kväll.

Läs mer

Fredag och ny ryggsäck

Sep 21, 2012 by

Spike fick en ny ryggsäck igår. Den är stor och fyrkantig och har massor av fack och ett bälte man knäpper om midjan och Spike är helt otroligt glad och stolt över den.

Idag är det fredag vilket innebar show and tell och så art club efter skolan, och det hade varit väldigt roligt idag. Hans nya lärare i art är lite strängare än hans förra, och Spike har nog inte riktigt bestämt sig för vad han tycker om henne ännu. Men de hade ritat och målat och Spikes klasskompis Isabella hade också varit där, så han var glad och nöjd.

Nu väntar en lugn och skön helg. En tenta imorgon och sedan inte så mycket planerat.

Läs mer

Höstuppdatering

Sep 20, 2012 by

En morgontrött pojke imorse.

Mamma är här och jag har tenta i övermorgon, så det blir inte så mycket tid för bloggen. Men vi har det bra. Spike var på judo igen igår och verkar tycka det var väldigt roligt, i skolan verkar de göra roliga saker och han är glad och nöjd om eftermiddagarna. Jag och mamma har mest gått runt, umgåtts, planerat och haft det bra om dagarna. Kollat lite på dåliga tjejiga filmer och lagat mat.

Inte så mycket nytt, alltså, men allting bra. Hösten är här och Spike har sin vinterjacka, jag har min tjocka sjal och snart börjar det bli dags för varmare skor. Om morgnarna behöver man vantar om man skall gå en bit, och jag lagar soppa och varm choklad.

Läs mer

Soligt och blåsigt idag

Sep 18, 2012 by

Idag har vi promenerat, fixat, tittat på film, tagit det lugnt, skvallrat, druckit te, städat lite och bara varit. Jag och mamma hämtade Spike och när han kom ut från skolan hade man minsann med sig en fiol, så nu skall han börja spela två gånger i veckan i skolan, och öva några eftermiddagar hemma. Idag hade han haft sin första lektion och han verkade tycka att det var väldigt roligt. Extra roligt är det att han och Johannes kan ha det som “sin” grej, som de två gör tillsammans.

Sedan kom vi hem och Johannes kom inte långt efter. Spike och Johannes gick till lekplatsen och jag fixade middag medan mamma pysslade lite med sitt. En version av enchiladas blev det igen, och de blev bra de här gången också! Nästa gång skall jag nog våga ha i lite chili.

Spike gick och la sig ganska tidigt, och mamma läste för honom. Han är alltid så otroligt trött på tisdagar av någon anledning. Sedan tog det inte lång tid innan både jag och mamma också gick till sängs.

Så nu ligger jag här under täcket och känner mig nöjd och glad.

Läs mer

Bästa törstsläckaren

Sep 17, 2012 by

Det är underbart på många sätt att ha mamma här. Idag gick hon och handlade och kom hem med en kokosnöt till mig.

Det är annat än Fanta, det!

Läs mer

OS-kalas

Sep 17, 2012 by

Igår var Spike bjuden till OS-kalas hos Arya. Det var väldigt välorganiserat och Aryas föräldrar hade tänkt ut massor av roliga grenar. Spike var med i början, men sedan valde han att titta på.

Han avskyr verkligen tävlingar av det slaget. Han är med på idrotten i skolan utan problem och tycker om att röra sig, men han tycker att det är väldigt märkligt att ha olika typer av fysiska tävlingar på fritiden. Han tycker inte att det är något speciellt roligt och han tycker mest bara att det är jobbigt när folk ropar och hejar på.

Jag tycker själv att det är lite märkligt att ha lagsporter med prisutdelning på ett 6-årskalas. Vinnarna i varje gren fick godis och det var det som var droppen för Spike. “Varför gör dom det så orättvist på ett kalas att bara vissa får godis?” undrade han och det undrade jag också. Det var som upplagt för att de skulle bli sura på varandra och börja tjafsa, och det gjorde ju vissa också. Somliga tycker att det är roligt med tävlingar och med pressen att vinna, men långt ifrån alla, och det märktes.

För Spikes del får han nog med lagsporter i skolan, där han inte skulle få för sig att strunta i det, det är ju skolarbete precis som högläsning och musiklektioner.

Men Spike hade väldigt roligt ändå. Han satt vid kanten och tittade och småpratade med de lagen som inte tävlade just då, Jaden delade dessutom med sig av sitt godis, vilket var så himla fint att se. Och han sprang runt på gräsmattan och pratade lite med de vuxna och övade på kullerbyttor och hjulning och skrattade när det var tokiga tävlingar som att hoppa hösäck och springa trebent.

De fick mackor och det fanns vegetariska och det dukades fram jordgubbar och vindruvor och de satt Spike och åt upp när de andra återgått till tävlingarna. För oss vuxna fanns det väldigt goda wraps och så Champagne och öl, med det var lite för kallt för det, så jag och mamma drack kaffe och te.

Sedan lekte de fritt en stund, och Spike tog initiativet till pjätt och fick med sig väldigt många innan det var dags för cupcakes och tårta. Vi lämnade kalaset först av alla när det kändes som att det började bli dags, och Spike fick plocka på sig kolor från en burk och så fick han ett litet paket istället för goodie bag. Där fanns en magi-kit och en Wenlock-nyckelring.

Vi var alla nöjda och glada när vi kom hem!

Läs mer

Läsk

Sep 17, 2012 by

Köpte en Fanta på bion, jag som aldrig dricker läsk. Bad om en medium och fick världens största. Den räckte genom reklamen, filmen och promenaden efteråt. Sedan slängde Johannes den för att han tyckte att det var ovärdigt att gå och sörpla, då var det mer än en tredjedel kvar.

Läs mer

Honey-bunny och hennes Mamma-bunny, Johannes-bunny och Spikey-bunny

Sep 16, 2012 by

Min mamma kallar mig nästan genomgående för honey bunny, vilket innebär att alltid när hon är här så är det vad jag identifierar mig mest som.

Igår åkte vi till Hampstead Heath och fikade, tog det lugnt, klättrade lite och njöt av, den inte alltför värmande, höstsolen. Sedan åkte Johannes hem och jag, mamma och Spike gick omkring lite och klättrade och tittade på nya platser. Spike älskade att få visa sin mormor alla träd och kojor och backar och gömställen han hittat där i skogen.

Vi lämnade sedan Hampstead för att ta oss till simlektionen, men vi fastnade i kaosartad trafik och missade den. När vi skulle åka hem åkte vi förbi Lambeth Bridge och det såg ut som att där varit en riktigt otäck olycka, med lastbilar som brunnit, totalförstörda bilar, hur många brandbilar som helst och området helt avstängt. Men efter en snabb sökning på twitter insåg jag att det bara var inspelning av aktionfilm och inget annat. Fast and the Furious 6 kunde jag läsa mig till. Sedan kom vi runt på andra sidan bron, efter att ha åkt över Vauxhall Bridge, och i den änden kunde man se massor av kamerautrustning och filmteam. Då hördes en lättat skratt över hela bussen.

När vi varit hemma ett slag sa jag och Johannes hejdå till Spike och mamma och så tog vi oss till Leicester Square och gick på den tidiga föreställningen av Lawless. Den var mycket bra, men lite hemsk på sina ställen. Sedan promenerade vi ett slag i den ljumna kvällen innan vi kom hem till en nerbäddad Spike och hans mormor.

Läs mer

Septemberdag på stan

Sep 15, 2012 by

Skrev ett inlägg om vår dag igår på stan, men sedan hände något och det försvann, och nu är jag dödstrött och orkar inte skriva så mycket.

Igår var jag och mamma runt i affärer i alla fall, hantverkarna blev klara, Spike trivs på art club, Johannes kom hem tidigt. Spike glömde Drakis i skolan, men det gjorde inte så mycket eftersom han inte behöver den extra tryggheten här hemma. Vi åt tonfisksallad och solen sken.

Läs mer

Kuddar och stekpannor

Sep 14, 2012 by

Igår var jag och mamma hemma hela förmiddagen och tog det lugnt. Hantverkarna var här och de verkar veta vad de sysslar med. Sedan åkte vi och köpte en stekpanna och så åkte vi vidare och köpte nya kuddar innan vi hämtade Spike. Mamma lagade räkor med chili, smält fetaost, lök och koriander och jag och Spike gjorde lite läxor. Sedan han började på Middle School gör vi alltid läxorna allra först här hemma, innan något annat, och det tog inte många dagar innan Spike automatiskt började plocka upp sina skolböcker nästan så fort vi kommer innanför dörren.

Idag är det fredag, men eftersom Spike skall gå på Art Club så skall jag inte hämta honom förrän vid tretiden, istället för vid lunch. De får mat i skolan och det är deras vanliga art-lärare som håller i klubben, men inte samma som de hade på Lower School. Jag hoppas att han tycker att det är roligt, Isabella och Victoria från hans klass skulle också gå där, trodde han.

Idag tänkte jag och mamma gå i lite affärer, men vi får se hur det blir. Hantverkarna är fortfarande här och jag vill helst inte lämna dem ensamma, främst för att jag vet att de kommer att gå in med skor på mattan i så fall, det jag nämligen behövt hejda dem från att göra flera gånger dessa tre dagar.

Läs mer

Lat-dag

Sep 12, 2012 by

Idag följde mamma med och lämnade Spike i skolan, och det gick hur bra som helst. Sedan åkte vi hem, åt lite och släppte in hantverkare. De rev upp vårt trädäck, mamma vilade lite och jag läste i mina blaskor i några timmar. Det var så kallt och ruggigt ute att jag tände ljus och bäddade ner mig under en filt och drack varm mjölk med honung och bara tog det lugnt. Hantverkarna var väldigt trevliga, de var försiktiga så att de inte behövde kapa mer av våra växter än nödvändigt och de var effektiva och artiga. Lite, lite lata kanske, för när de gick sa de att de egentligen kanske borde laga läckan nu, men de hade kollat vädret och det skulle inte regna, så de kommer tillbaka imorgon istället.

Vid lunchtid var de klara och jag och mamma kröp upp ur våra filtar och åt lite lunch och fixade lite här hemma, satt och pratade och jag ordnade lite saker på hennes telefon. Sedan blev det dags att hämta Spike, och vi gick till Peter Jones igen en liten stund och provlåg kuddar. Imorgon skall vi slänga ut våra gamla och köpa nya.

Så hämtade vi Spike och först såg han lite bekymrad ut, men sedan såg han sin mormor och då blev han mycket glad och nöjd. Han fick blåbär och så tog vi bussen till en judo-lektion. Det var första gången vi var där, men vi har pratat länge om att låta Spike prova på det. Det visade sig vara 80% Hill House-elever där, och halva hans parallellklass gick i hans grupp, så han kände sig genast bekväm och trygg och glad. Vi föräldrar fick inte vara i rummet, men det fanns en fikarum med soffor och små bord och en stor tv där man kunde se vad som hände i judo-rummet. Smart och praktiskt! Spike hade roligt, så det här skall vi fortsätta med.

Sedan åkte vi hem och jag hamnade på soffan igen, att ha min mamma här är min husmorssemester. Medan jag låg och vilade fixade mamma plättar, med provssmakshjälp från Spike, och jag behövde inte fundera ett dugg på middagen. Sedan gjorde Spike sig i ordning för natten och satt och visade sin mormor Minecraft ett stund tills Johannes kom hem från gymmet och de gick och läste.

Jag har även fyllt iPhone-lanseringen på ett gäng olika sidor, och snart blir det till att slänga ut den gamla och införskaffa den nya, även om jag inte är så jätteimponerad över att de gjort den längre. Jag har en 3GS nu som jag använder, och den börjar så sakteliga bli lite skruttig, men den fungerar helt okej och det har känts onödigt att skaffa en fyra när femman varit runt hörnet.

Nu har mamma och Spike gått och lagt sig, de lägger sig nästan alltid samtidigt när mamma är här, och jag väntar bara på att en tvättmaskin skall bli färdig så att jag kan hänga tvätten och sedan också gå och lägga mig.

Och regnet verkligen öser ner därute, vad än hantverkarna tyckte sig veta.

Läs mer

“According to Mr. Hepburn, yesterday was the first day of Autumn”

Sep 11, 2012 by

Det var inte bara jag som kände årstiderna skifta igår. I söndags var det som att man gick och la sig med sommar och vaknade med höst. Idag var det soligt och nästan 20 grader, men det var verkligen “en vacker höstdag” och ingenting annat. När jag lämnat av Spike i skolan promenerade jag runt lite i Chelsea och Belgravia och väntade på ett sms från mamma. När det väl kom tog jag mig till Victoria och mötte upp henne! Jag var super-peppad och ropade “Hey, Shamoon!” över halva stationen.

Vi gick till Starbucks och sedan gick vi hem och fikade och läste ett slag. Mamma hade varit vaken hela natten och behövde ännu mer kaffe och sedan gick vi till tandläkaren. Vi var lite tidiga så vi gick runt på House of Fraser ett bra tag och hittade massor av roliga saker.

Nu är mina besök hos underbara Dr. Hallahan slut för den här gången, och jag har en fin silvertand och ingen smärta.

Mamma köpte ännu lite mer kaffe och sedan tog vi bussen till Chelsea och gick runt och tittade på glas och porslin på Peter Jones i en timme innan Spike slutade skolan. Spike blev överlycklig när han såg att hans mormor var här och skuttade runt som en liten kanin hela vägen till bussen. Vi missade precis bussen och bestämde oss för att gå till en annan hållplats, den som är ännu ett snäpp tidigare på busslinjen. Det var tur, för nästa buss var så sen att ännu en skola hann sluta för dagen och det var mer folk än någonsin på bussen.

Jag kan väl inte påstå att bussresan gick sådär jättebra. Busschauffören släckte ner och stängde av bussen vid några tillfällen och vägrade köra vidare förrän passagerarna som stod upp hade backat in i bussen ordentligt. Bra gjort, men det här beteendet innebar att bussen började bli rejält försenad, och någon bestämde att den inte alls skulle gå hela vägen till dit vi skulle, utan den skulle stanna i Vauxhall och så fick man gott vänta på nästa. Vi gick av i Pimlico och väntade, en hållplats innan Vauxhall, men på andra sidan floden. Vi fick i alla fall sittplats igen och när den kom till Vauxhall blev den naturligtvis lika full igen, med alla som tvingats av från den förra.

Till slut kom vi hem i alla fall, gjorde läxor, lagade middag, åt, lekte, bäddade åt mamma och pratade. Sedan la jag mig i soffan med mina nya svenska blaskor, och Johannes pysslade med sitt. Spike och mamma läste Bamse, borstade tänderna och gick och la sig, och nu har jag förflyttat mig från soffan till sängen och skall alldeles snart sova jag också.

Läs mer

En annan del av samma plats

Sep 9, 2012 by

 

Idag åkte vi till Hampstead igen. Vi låg på vår filt och vi fikade och tittade på utsikten och vilade och jag bläddrade lite i mina blaskor och Spike och Johannes klättrade och vi upptäckte nya träd och stigar och hittade ännu fler björnbär. Det kändes som ett perfekt hejdå till sommaren.

Nu har det molnat upp och det blåser rejält och löven i träden rasslar och för min del får hösten gärna komma nu. Jag har doftljus och jag har filtar och varma sockor och mössor och varma hattar och halsdukar och sjalar och kappor och handskar som bara väntar på att få användas. Det är mindre än en månad till min födelsedag och den här tiden på året tycker jag allra bäst om, dessutom har jag en känsla av att den här hösten kommer att bli något alldeles extra.

Läs mer

Filtar och björnbär, som planerat

Sep 8, 2012 by

Idag vaknade vi alla ganska tidigt och låg och drog oss ett slag innan vi gick upp och gjorde oss i ordning. Efter lite frukost och en lagom lugn morgon tog vi bussen till Hampstead Heath. Vi köpte lite matsäck och så satte vi oss och fikade och njöt av solen. Spike klättrade lite och en bit bort stod en man och spelade gitarr och sjöng.

Sedan plockade vi undan vår lunch och vek ihop vår filt och så gick vi på björnbärsjakt, med pauser för klättring. Det var mest Spike och Johannes som letade, och de hittade en del. Sedan promenerade vi lite till, de andra klättrade ännu lite mer, vi åt kex och björbär och Spike träffade några andra små pojkar att leka med, och sedan var det dags att ta oss söderut.

Johannes åkte hem och jag och Spike tog buss 24 till Pimlico och Spikes simlektion. Bussfärden tog kanske 45-50 minuter, och då var det ändhållplats till ändhållplats, men det kändes väldigt smidigt och enkelt, om än varmt. Spikes tidigare simlärare skall flytta tillbaka till USA, så det var en ny kvinna där idag. Lite äldre och med en helt annan pedagogik och taktik. Spike sa att hon var lite för sträng, men samtidigt upplevde jag henne som snäppet mer kunnig än den förra. Vi får ge henne några fler chanser, förhoppningsvis blir det lite mer avslappnat nästa gång.

Sedan kom vi hem och jag och Johannes gick och handlade, inte direkt storhandling men det blev ändå en herrans massa saker. Så lagade jag fajitas med extra grönsaker i skålar så att alla skulle bli nöjda och glada, och när vi ätit var dagen plötsligt slut. En mycket, mycket bra dag!

Och jag ser fram emot ännu en bra dag imorgon, den sista sommardagen för i år blir det nog. Det skall bli 28C imorgon, för att sedan rasa ner till 21C på måndag och fortsätta ner på 17C resten av veckan.

Läs mer

Blueberries, Blackberrys & Blackberries

Sep 7, 2012 by

Första hela skolveckan gick hur bra som helst, trots tidiga morgnar och fulla bussar. Vi går på bussen såpass tidigt, en hållplats efter starthållplatsen på morgonen, att vi alltid får sittplats, och jag kan inte låta bli att tycka att det är extra skönt att få sitta när hela bussen är full av människor som står. Inte något jag är stolt över direkt, men inte heller något jag skäms över direkt. Som tur är kommer det inga gamla och sjuka så tidigt på morgonen, så vi kan sitta hela vägen, det är mest skolungdomar som står och pillar med sina Blackberrys.

Hemresorna går också smidigt, Spike får nektariner eller persikor (som han vägrar kalla något annat än plommon), eller klementiner, äpplen eller blåbär och så går vi en liten extra bit för att ta bussen på hållplatsen som är precis innan den som är närmast. Då får vi sittplatser trots att bussen på nästa hållplats fylls till max av alla skolbarn som slutar samtidigt.

Veckan har gått snabbt också, det har varit så mycket att tänka på att timmarna och dagarna liksom bara flugit förbi. Men nu är det helg och vi skall bara ta det lugnt. Solen skall skina och vi har inte alls mycket inplanerat, förutom att ligga på filtar (jag) och leta björnbär (de andra två).

Läs mer

Inte så mycket att berätta

Sep 7, 2012 by

 

Foto: Sarah Linton

Ja, här på bloggen händer det inte så mycket. Av flera anledningar, mest för att det händer mycket utanför bloggen och för att mitt internet strular, jag har glömt ta bilder och jag går och lägger mig tidigt eftersom jag går upp tidigt.

Men allt är bra och allt rullar på. I helgen skall det bli varmt och soligt och det skall vi försöka utnyttja till max. Spike har haft det bra i skolan och är fortfarande glad om eftermiddagarna.

Det är skönt att ha vardag men det tar ett tag att komma in i, framförallt eftersom vi haft tider att passa nästan varje dag efter skolan. Hantverkare och försäkringspersoner, och läkare och tandläkare. Men nu väntar en lugn helg och förhoppningsvis får jag lite tid och inspiration att blogga!

Läs mer

To whom it may concern

Sep 5, 2012 by

Jag är trött och jag har ont i halsen idag och kan inte riktigt tänka klart. Så snart stänger jag av datorn och går och lägger mig. Imorgon blir det nya tag och då skall jag svara på alla mail som trillat in under dagen! Lovar.

Läs mer

You kids today!

Sep 5, 2012 by

Idag lämnade jag Spike med en enkelknut på kravatten (enligt “regelboken”), men när han hämtade honom såg jag att han hade värsta slipsknuten på den! Det visade sig att de tagit av både väst och kravatt när de haft idrott (upp till 9 år har de idrott i sina vanliga skolkläder, det är det som är hela poängen med att ha pikétröjor istället för skjorta och slips) och när de kommit tillbaka till skolan hade de fått sätta på sig det igen, om de ville.

Det ville Spike, av någon anledning, och Jaden, och det visade sig att Spikes bästa kompis, 6-årige Jaden, hade full koll på hur man skulle knyta kravatter! Väldigt gulligt tycker jag, tanken på att de står där och hjälper varandra med kragar över västen och kravatter!

Idag fick vi äntligen klasslistor och scheman, så nu kan vi ha lite koll på vad Spike gör om dagarna. Han fick också hem lite mer läxor. Måndagar till måndagar har han stavningsläxa. Varje dag får han en bok han skall läsa högt och onsdagar till måndagar och måndagar till onsdagar får han en annan läxa, beroende på vad de gör i skolan. Till hans stora besvikelse har han inte fått någon ordentlig matteläxa ännu, men han hittade på en åt sig själv istället.

 

Läs mer

Tisdagsträning

Sep 4, 2012 by

Idag gick det lite lättare att få upp Spike. Vi åker till skolan lite tidigare den här terminen än vi gjorde förra. Barnen kan komma mellan 08.00 och 08.30, men det känns bäst att försöka vara där vid 08.00. Då är det inte så många barn där och de får tid att andas lite och liksom komma till rätta innan dagen börjar “på riktigt”. Lektionerna sätter ju inte igång förrän 08.30 så innan dess får de göra lite vad de vill, och Spike brukar sitta med sin mattebok. Det brukar bra vara Spike, Alexander och Louisa som är där redan när dörrarna slås upp.

När jag lämnat Spike satte jag igång med mitt lilla träningsprogram. Jag gick Lower Sloane Street och Chelsea Bridge Road ner och sedan följde jag floden österut. Idag var det ju ny träningsvecka, och jag måste erkänna att jag bävat lite inför den här veckan, men det gick hur bra som helst. Det var en otroligt vacker morgon, och det är mycket trevligare att springa framåt än att mest springa runt i en cirkel, som jag hittills gjort. När jag kom till Lambeth Bridge var jag färdig med programmet, så jag promenerade resten av vägen. Klockan 09.00 var jag hemma, stretchade lite, åt lite tonfisksallad, hängde lite tvätt, diskade undan och duschade och gjorde mig i ordning. När klockan var 10.00 kändes det som att en hel dag gått, nästan. På ett bra sätt.

Läs mer

Septembersommar

Sep 3, 2012 by

Spike var rejält trött i morse, men resan till skolan gick bra ändå. Det var ljummet och skönt ute och redan 17 grader när vi gick hemifrån vid 07.00. Promenaden hem var väldigt trevlig och jag hittade en bra runda att springa imorgon.

Sedan var jag hemma nästan hela dagen och väntade på hantverkare som skulle komma, men de dök aldrig upp. Jag ringde till företaget när de hade en kvart på sig att komma, jag hade nämligen sagt att efter klockan ett är jag inte hemma längre, och då informerade kvinnan som svarade mig om att besöket var avbokat. Jag skickade ett meddelande till vår hyresvärd som svarade “What! I haven’t spoken to them since I made the booking!” och så var det några samtal till fram och tillbaka innan det löste sig. Det hade blivit något fel med systemet, sa företaget.

Det kändes lite typiskt att jag var tvungen att sitta hemma när det var 25 grader och sol för en gångs skull, men jag satt på den stora balkongen och sorterade papper och hade det trevligt. Jag får väl passa på innan 1) sommaren försvinner helt för i år och 2) trädäcket blir uppbrutet och det blir en enda röra.

Sedan hämtade jag Spike och han var glad och nöjd. Arya hade fyllt år så de fick cupcakes med “massor av icing” och så hade de haft “computing” och fått sitta och rita vid var sin dator. Dessutom hade de haft games ute och det hade varit roligt. De har games en gång i veckan och gym en gång i veckan. Games är ute och gym är inomhus, och om jag skall vara helt ärlig så förstår jag inte riktigt skillnaden, men jag tror att tanken är att på games skall de lära sin olika sporter och på gym skall de mest röra på sig. Eller tvärtom.

På Middle School lär de ut swimming, gymnastics, ball skills, football, handball och dodgeball. På Upper School blir det mer. Utöver det de börjar med i Middle School och tidigare har de även athletics, cricket, tag rugby, hockey, rounders, softball, squash och tennis. På Main School lägger de till fencing, netball, water polo och skiing.

Så åkte vi hem och gjorde läxor. Spike fick läsa lite högt och så tittade vi igenom hans stavning. Sedan var han helt slut och satte sig vid datorn medan jag lagade middag.

Nu väntar en lugn kväll och förhoppningsvis kan jag komma i säng lika tidigt som igår, det är verkligen fantastiskt att vakna helt och hållet utvilad på morgonen.

Läs mer

Hittade en lösning

Sep 2, 2012 by

Ja, det fick bli ett stickat pannband till öronen den här rundan. Kanske inte helt accepterat bland proffsiga springare, men det fungerade bra! Skall dock införskaffa öronmuffar snart, så att jag ser snäppet mindre löjlig ut.

Jag älskar pannband, men ett stickat med glitter och blommor på passar inte särskilt bra till löparskor och tights. Jag har haft massor av öronmuffar i mina dar, såklart, men de verkar ha försvunnit i någon av flyttarna.

Helgen har svischat förbi hur fort som helst. Och helt ärligt har jag mest legat på soffan. Ibland behöver man sådana helger. Jag lagade även någon typ av enchiladas som blev väldigt goda. Rå aubergine, zucchini, lök, färsk koriander, coctailtomater, paprika och creme fraiche med svartpeppar inrullat i tortillabröd med en sås på tomater, lök, vitlök, spiskummin och lite creme fraiche som hälldes på rullarna, med mozzarella och cheddar överst. Och så in i ugnen. Grönsakerna i rullarna blev liksom precis lagom knapriga och smakrika.

Idag när jag sprang fick jag en liten aha-upplevelse! Jag fick äntligen ordning på andningen. Fram tills idag har jag liksom känt att jag tappar andan efter en stund och att det sitter i ett tag efteråt. Inte vanlig andfåddhet, utan mer panikartat än så och liksom som att det sitter en spärr i bröstet. Men idag såg jag till att verkligen andas ordentligt och vilken skillnad det gjorde! Det blev så mycket lättare att springa, och det kändes hur bra som helst. Dessutom koncentrerade jag mig så på andningen att själva springandet gick av bara farten.

Nu skall jag försöka sova. Imorgon börjar första ordentliga veckan, då klockan kommer att ringa 06.00 fem dagar i sträck.

Läs mer

59 snabba

Sep 1, 2012 by

Foto: Sarah Linton

1. Hur gammal är du om fem år? Om fem år skall jag snart fylla 29. 

2. Vem var den sista du träffade? Spike och Johannes, de sitter bara någon meter bort. 

3. Hur lång är du? Det beror lite på vem man frågar. I passet står det 166 cm, men jag känner mig kortare.

4. Vilken var den senaste film du sett? Det var faktiskt Sex and the City 2, igen. Den är så dålig, men ändå lite mysig och “trygg”.

5. Vem ringde du senast? Någon hantverkare häromdagen för att han var försenad.

6. Hur löd ditt senaste sms och till vem? ”Vad bra, då hinner jag plocka upp dig på Victoria också på morgonen. Puss!” till min mamma

7. Vad är dagens planer? Lata mig, se på film, dricka varm mjölk med kardemumma, ta ett bad

8. Föredrar du att ringa eller skicka sms? Sms, alla gånger. Jag ringer knappt till folk.

9. Är dina föräldrar gifta, sambos eller skilda? De är skilda. 

10. När såg du senast din mamma? För 2,5 månad sedan

 

11. Vilken ögonfärg har du? Bruna

12. När vaknade du idag? Lite innan 08.00

13. Har du någon gång hittat en katt? Ja, en katt födde ungar på vår altan när jag var yngre, och dog sedan. En av ungarna klarade sig och vi tog in henne. Kidogo heter hon och var min favoritkatt. Senast jag hörde så levde hon fortfarande.

14. Vilken är din favoritplats? Jag måste nog säga mitt hem. Min soffa, min säng, mitt matbord. Älskar kenyanska kusten också, och att sitta i Peggy och Sidneys fönsterkarm i Nice. Lund brukar vara med på listan, men inte just idag.

15. Vilken plats föredrar du minst? Vildmarken..?

16. Var tror du att du befinner dig om tio år? Oj, då har jag börjat jobba. Vi bor nog lite större, men antagligen fortfarande i London. Då är jag ju tonårsmamma, det skall bli spännande!

17. Vad skrämde dig som barn? Tanken på att min mamma skulle försvinna och jordbävningar.

18. Vem fick dig att skratta senast? Spike.

19. Är du för ung för att äga vinylskivor? För ung är jag väl inte, jag har några som ligger hos mamma. Men det var ju inte så att jag köpte dem när de producerades, direkt.

20. Har du stationär eller bärbar dator? Bärbar. Spike och Johannes har var sin stationär.

 

21. Sover du med eller utan kläder på dig? Med. På sommaren nattlinne och på vintern pyjamas.

22. Hur många kuddar har du i sängen? Två. En till mig och en till Johannes. 

23. Hur många landskap har du bott i? Ett svenskt landskap har jag bott i, Skåne.

24. Har du någon gång spytt på fyllan? Ja, några gånger.

25. Föredrar du skor, strumpor eller barfota? Skor, men inte skor man måste ha strumpor i.

26. Är du social? Nej, inte särkilt nu för tiden. Det kommer och går.

27. Vilken är din favoritglass? Polkagris.

28. Vad skulle du göra om du vann en miljon? Resa lite och sedan spara.

29. Tycker du om kinamat? Jag vet inte riktigt.

30. Tycker du om kaffe? Ja, väldigt mycket. Har en paus nu dock.

 

31. Vad dricker du till frukost? Pepparmint-te.

32. Sover du på någon särskild sida? Av sängen? Då sover jag på höger, med Johannes till vänster.

33. Kan du spela poker? Nej.

34. Tycker du om att mysa? Med mysa tänker jag typ “ta det lugnt” och sitta och prata och kramas lite. Och visst, det är ju trevligt om man är på det humöret.

35. Är du en beroendemänniska? Nej.

36. Känner du någon med samma födelsedag som din? Nej.

37. Vill du ha barn? Ja

38. Kan du några andra språk än svenska? Bara engelska, tyvärr

39. Har du någonsin åkt ambulans? Ja 

40. Föredrar du havet eller en pool? Havet, om det inte är sandstrand och om det är rejält varmt i vattnet.

 

41. Vad spenderar du helst pengar på? Mat

42. Äger du dyra smycken? Ja, arvegods och så presenter från min pappa

43. Har du någon gång testat narkotika? Ja

44. Vad var det senaste du stoppade i munnen? Oliver fyllda med citron

45. Vem är den roligaste människan du känner? Dag

46. Välj ett ärr på din kropp? Ett ärr på magen jag fick när jag föll på en mygglampa på Lamu som tvååring eller så.

47. Vad har du för ringsignal? Något jag hittade på iPhonen. “Blues” hette den visst.

48. Har du kvar klädesplagg sen du var liten? Nej, men min mamma har

49. Flirtar du mycket? Inte medvetet

50. Vart togs din profilbild för din blogg? Mellan mitt hem och mataffären.

 

51. Kan du byta olja på bilen? Jag har ingen bil

52. Har du fått fortkörningsböter? Jag har inte körkort

53. Vilken var den senaste bok du läste? Jag började läsa lite i Hungerspelen för några veckor sedan, men jag tröttnade. 

54. Läser du dagstidningen? På internet, ja.

55. Prenumererar du på någon veckotidning? Nej.

56. Dansar du i bilen? Jag åker aldrig bil

57. Vilken radiostation lyssnade du på senast? BBC Radio 2

58. Vad var det senaste du krafsade ner på ett papper? Spikes vaccinationer

59. När var du i kyrkan senast? I våras när jag var på Spikes assembly

Läs mer

Lugnet.

Sep 1, 2012 by

Vi tar det så himla lugnt. Simningen har inte kommit igång för terminen ännu och idag är vi mest bara hemma. Johannes och Spike är ute på lekplatsen och jag har precis pratat med mamma ett bra tag. Ganska snart kommer hon hit, och hon stannar i två veckor! Jag längtar!

Sedan kommer det lite andra besökare, och det skall bli väldigt roligt. Den här hösten känns relativt välplanerad redan. Jag har skrivit in saker i väggalmanackan ända till december och det känns väldigt skönt att ha en rutin och överblick. Nu börjar det dock snart bli dags att planera vintern och julen, och fundera på var vi skall tillbringa den i år.

Men inte just idag. Idag ligger jag i soffan och tar det lugnt.

Läs mer

Fredag som känns som fredag

Aug 31, 2012 by

Det är ju så, något av det bästa med vardagen är att det plötsligt blir skillnad mellan helg och veckodagar. Trots att det varit en kort skolvecka känns det väldigt skönt med fredag.

Spike var nästan omöjlig att få ur sängen i morse, han var så trött att han somnade om hela tiden och när jag väl fick upp honom gjorde han allt för att få stanna hemma och gå och lägga sig. Men till slut gick det bra, vi pillade på skoluniformen och han pillade i sig två rostade mackor och ett glas vatten och så kom vi otroligt nog iväg. Spike piggnade till på vägen och det gjorde jag också. Man kunde inte direkt göra annat när morgonkylan slog emot oss.

Det var verkligen den typen av kyla som inte finns på sommaren, som nästlar sig in i märgen och sticker i fingrarna. Spike hade fodrad jacka och har nog vant sig vid att ha bara ben, men stack in sina små händer under min jacka, och överallt såg man människor, som säkert hade samma kläder som senast det var soligt, som skakade och huttrade och insåg att sommaren var över. Jag var en av dem, i min tunna klänning och mina söta ballerinaskor.

Lämningen gick bra och smidigt. Det finns fem ingångar till den nya byggnaden, där den största delen av Middle School och hela Upper School har sina lektioner. A4 delar dörr med en annan klass bara, så det blir inte alls trångt eller stressigt om morgnarna, vilket det ibland kunde bli på Lower School när fem klasser skulle in samtidigt.

Sedan hade jag planerat att promenera hem, men det var så fruktansvärt kallt att jag faktiskt hoppade på bussen. Jag fixade lite här hemma, gick till vårdcentralen och ordnade lite, lagade sen frukost och sedan var det dags att hämta Spike igen. Han kom utskuttande idag igen, med ett stort leende på läpparna. De hade haft en väldigt bra dag, idag igen.

Bland annat hade de haft Art & Craft och Spike tyckte att läraren verkar mycket trevlig och snäll. Han hade även varit drivande i införandet av show and tell på fredagar igen. Barnen hade haft argument som “we’re just so used to it now, Miss Morgan!” och “we have free play anyway so it doesn’t take up any work time”. De vet vad de pratar om, de små barnen och de kan vara mycket övertygande när de går ihop.

Tydligen så har de blivit indelade i grupper där en grupp gör art & craft, en grupp har drama och en grupp har cooking i sex veckor, och sedan byter de. Jag vet inte om det är en eller två gånger i veckan, alla papper, klasslistor och schema får vi hem i nästa vecka, tillsammans med de första läxorna.

Det här året känns otroligt viktigt för barnens utveckling, det är nu de går över från att vara små till att bli stora, i Hill House-systemet. Nästa år kommer de inte ha en klasslärare eller ett klassrum, utan de kommer att gå i grupper mellan lektionerna och ämnesrummen, de kommer vara indelade i sina grupper baserade på deras kunskapsnivå och vissa av dem kommer att gå i skolan till 17.00.

Så jag tror att det blir lite fastare rutiner här hemma i år, med läxläsning och godnatt-tider. Hur vi gör med kvällarna får vi se, hur det går nu i början och sådär. Egentligen tycker jag att han skall få ligga och läsa hur länge han vill, det är så han lärt sig läsa och det är så det verkar passa honom bäst att hålla läsningen igång. Men om han fortsätter att vara så trött om morgnarna så får vi nog införa en böckerna bort-tid.

Men idag är det fredag och Spike har inga läxor, så vi tar det helt löjligt lugnt. Jag sov en timme precis, till exempel.

Läs mer

Underbara älskade vardag

Aug 30, 2012 by

Vi har det bra. Spike har haft det väldigt roligt i skolan. Igår var han lite väl trött, men idag hade han sovit några timmar längre och var hur pigg och glad som helst. De har fått träffa några av de olika lärarna, skolsystern och Head of House. De har lekt tramsiga lekar, varit i parken och haft eget arbete.

Eftersom många av de vanliga lektionerna inte kommit igång så fick de ha eget arbete i tre timmar idag, med paus för lunch, och Spike hade räknat matte hela tiden. Det var han mycket nöjd med. Idag när jag hämtade honom skuttade han ut och började direkt prata om allt de hade hittat på. Det är väldigt roligt att se honom så glad och nöjd.

Resan till och från skolan går också bra, den här byggnaden ligger lite bättre till än Lower School, så det går smidigt att komma till skolan och hem. Idag när jag lämnat Spike var jag tvungen att skynda mig hem för att släppa in hantverkare, men sedan kunde jag bege mig ut och springa, i ösregnet. Det kändes jobbigt i början, jag tror att jag tog i lite för mycket de första spring-intervallerna, men sedan gick det bra. Det kändes otroligt skönt att springa i regnet. Tyvärr fick jag rejält ont i öronen mot slutet (ni som känner mig eller läst min blogg ett tag vet att jag är otroligt känslig mot minsta lilla kalla vindpust på öronen) så jag får försöka hitta en lösning till öronen som jag är bekväm med.

De senaste dagarna har det varit rejält höstigt, med rusk och kalla vindar och tända ljus och varma koppar te. Men imorgon skall det bli soligt, även om det bara blir 19 grader, och i början av nästa vecka skall det tydligen klättra upp mot 25 C, så riktigt ännu kan vi inte räkna bort sensommaren.

Läs mer