Årliga händelser i London

Jan 2, 2016 by

Share Button

Vi har listat spännande återkommande händelser som sker runt om i London och UK varje år. Det är allt från Pannkaksrace och mässor till karnevaler och marathon. Du kan även ta del av det Kinesiska Nyåret och London FashionWeek.  Är det fler årliga händelser ni tycker är värda att läggas till så skriv gärna till oss på info@londonsvenskar.com!

Januari

New Year’s Day Parade New Year’s Day Parade hålls varje år den 1 januari i West End. Över 10000 aktörer deltar och paradens syfte är att samla in pengar till olika engelska välgörenhetsorganisationer. Paraden, som 2010 ändrade rutt börjar nu vid the Ritz Hotel och slutar vi Parliment Square. För den som vill vara säker på att se paraden på plats och inte via BBC:s sändingar finns det möjlighet att köpa sittbiljetter till speciella områden. Det går också bra att stå, detta är gratis men då får man räkna med att trängas med miljontals andra i publiken.
Mer information hittar du här.

 

London International Boat Show London International Boat Show hålls varje år i Januari på det prestigefulla utställningscentret ExCel Exhibition Centre. Över 100 000 besökare besöker utställningen varje år och är en av Östra Londons största attraktioner. Båt showen håller normalt på i 7-10 dagar och är ett måste för alla som är intresserade av båtar och segling.

 

Februari

Chinese New Year Det kinesiska nyåret firas varje år vid Trafalgar Square, Leicester Square och så klart också i Chinatown. Här får du uppleva lejondans, musik och akrobatik. Givetvis serveras också utsökt kinesisk mat på restaurangerna i China Town och bland de stånd som finns på torgen. Det kinesiska nyåret har inget fast datum men brukar firas någon gång under perioden 21 januari till 19 februari. Mer information hittar du här.

 


BRIT Awards
The BRIT Awards är en av de viktigaste och största händelserna under året i den Engelska musikkalendern. Här delas priser ut till de främsta musikerna i England och cermonin har hållits i London ända sedan starten 1977. För den som vill ha biljetter till detta evenemang gäller det att agera fort, endast en liten del av biljetterna släpps till allmänheten.

 

London Fashion Week London Fashion Week är en av de fyra stora Fashion Weeks i världen, tillsammans med New York, Milano och Paris. Eventet hålls två gånger per år, den i februari för att visa vår och sommarmodet inför nästa år. För allmänheten är det inte lätt att komma in på de stora visningarna. Däremot hålls det en London Fashion Weekend efter varje London Fashion Week som är öppen för allmänheten och där man kan fynda designerplagg till riktigt bra priser.

 

Carling Cup Final Denna fotbollsfinal som också kallas League Cup Final hålls på Wembley Stadium och är en av de mest prestigefulla turneringarna inom Engelska fotboll.
Likt FA Cup Final är biljetterna till Carling Cup Final också svåra och dyra att få tag på. Mer information finns här.

Mars

Pancake Day London race På det som vi svenskar kallar fettisdagen eller semeldagen firar England Shrove Tuesday och pannkaksdagen vilket infaller varje år mellan 2 Februari and 9 Mars. Enligt legenden stod en hemmafru och gjorde pannkakor på 1400-talet när hon hörde kyrkklockan slå och fick springa till kyrkan med stekpannan i högsta hugg – detta har nu lett till traditionen Pancake Day Racesoch det går att delta på flera håll i London, bland annat i Shoreditch.

 

Oxford and Cambridge Boat Race Denna årliga båttävling hålls mellan prestigefulla Oxford och Cambridge Universities. Tävlingen, som årligen drar cirka en kvarts miljon åskådare, körs mellan Putney and Mortlake, och pubarna längs Themsen brukar smockas med folk.

 

St Patricks Day Dags att klä sig i grönt, eller riskera att bli nypt?  Irlands nationaldag – St. Patricks Day så klart. Vill man vara extra irländsk kan man kalla det för Lá Fhéile Pádraig, vilket är dagens namn på det keltiska språket iriska (eller gaeilge). Men man behöver inte tala ett språk som endast 72 000 personer i hela världen använder sig av dagligen för att vara med och fira denna dag.Det är inte många nationaldagar som firas lika stort runt om i världen som den irländska. Den infaller den 17:e mars varje år och firas i färgen grönt. Om man ser någon som varken bär gröna plagg eller accessoarer får man enligt tradition tillåtelse att nypa dem.

 

 

April

London Book Fair Världens främsta bokmässa hålls varje år på Olympia exhibition centre och här finner du över 23,000 förläggare, bokförsäljare, media och litteratur agenter. Dessutom hålls flera seminarium och event inom flertalet områden.

 

 

London Marathon För den som inte vill hänga med de 35,000 deltagarna som årligen springer ett av Europas längsta lopp kan det vara bra att veta att det är helt gratis att vara publik. För den som vill springa finns det fem olika lopp, herrarnas elitlopp, damernas elitlopp, kändisloppet, rullstolsloppet samt ett lopp för den stora massan. Loppet börjar i Blackheath i sydöstra London och målet ligger vid The Mall i centrala London.

 

Queen’s Birthday Gun Salute Den 21:a april fyller Queen Elisabeth år och detta firas givetvis med pompa och ståt. Varje år avfyrar the King’s Troop Royal Horse Artillery 21 skott i Hyde Park för att fira Drottningen och ytterligare 20 skott för att Hyde Park är en kunglig park. Infaller födelsedagen på en söndag avfyras skotten på måndagen efter istället.

 

Maj

Chelsea Flower Show Chelsea Flower Show är en av de mest prestigefulla eventen som hålls i London. Första showen hölls redan 1862 och sedan 1916 hålls eventet på The Royal Hospital i exklusiva stadsdelen Chelsea med 150,000 besökare varje år.

 

FA Cup Final FA Cup finalen hålls även den på Wembley och till skillnad från Carling Cup kan cirka 762 lag delta. För den som vill ha biljetter gäller det att vara ute i god tid och räkna med att det inte direkt blir en billig historia.

 

Juni

Festivaler Vi älskar Storbritanniens festivaler. Vi har vart på Secret Garden Party, BoomTown, Wilderness och många av de andra som räknas till de bästa i hela Storbritannien. Det finns mängder av festivaler för alla åldrar och många är magiska då fokus inte bara är på musik utan på konst, natur och upplevelser. Vi har listan från förra året där ni hittar ett tiotal från London för alla smaker. Ny lista för 2016 kommer snart.

Wimbledon Championship Denna stora tennisturnering hålls varje år i Wimbledon i juni/juli under två veckor och lockar en mycket stor publik. För den som vill ha en av de 6000 biljetter som släpps varje dag gäller det att vara beredd på att köa. Själva köandet i sig har dock blivit lite av en institution under Wimbledon.

 

Taste of London Festival Under fyra dagar i juni får besökare på Taste of London Festival möjlighet att äta, dricka och bli underhållna. 40 restauranger och 200 mat- och dryckesproducenter bjuder besökarna på förstklassig mat och dryck. Tyvärr är det inte gratis utan det krävs att man köpt så kallade “Crowns” – festivalens egna valuta – och betalar med dem. Här finns också en matmarknad för den som vill ha med sig förstklassiga produkter hem.


Swedish Midsummer – In The Park 
Yes, du läste rätt. Vi vill inte jinxa något men detta år, rättare sagt den 25 juni går det rykten om att en svensk midsommarfestival är planerad. Med bland andra Molly Sandén på scen kommer dagen erbjuda ett traditionellt firande men också en riktigt festival upplevelse med musik och stort utbud av mat och dryck, Tidigare år har folk samlats i Hyde Park på Midsommardagen med över 23 000 som tackade “JA” på Facebook-eventet i 2015. Efter möten med The Royal Parks har nu en grupp organisatörer tagit tag i att skapa det första officiella firandet. Dock blir årets firande inte i Hyde Park. Venue kommer bestämmas under januari. Årets firande blir, om allt går som det ska, det största svenska midsommarfirandet utanför Sveriges gränser. Biljettsläpp räknas till Mars 2016.

 

The Queen’s Birthday Parade/Trooping the Colour Även fast Drottningens faktiska födelsedag är i April firas hennes födelsedag på det som är känt som den officiella kungliga födelsedagen i juni. Dagen, som har firats sedan 1748 firas med The Queen’s Birtday Parade som också inkluderar Trooping the Colour, en gammal tradition som innebar att den engelska truppens färg inpräntades hos dess soldater så att de kunde känna igen färgen på sina trupper i strid.

City of London Festival Varje sommar i juni-juli erbjuder City of London en festival med musik, film, guidade turer, seminarium och konst. Denna festival har hållits sedan 1962 och är en av Englands största kulturfestivaler.

 

Juli

Pride London Prideparader finns i många städer runt om i världen och London är så klart inget undantag. Pride London startade 2004 men pridefestivaler har hållits i många år innan. Nuförtiden stängs stora gator som Oxford Street och Regent Street av för att prideparaden ska få fri väg genom stan på paraddagen, själva festivalen håller dock på i två veckor. År 2012 var London värd på World Pride.

 

The BBC Proms Denna välkända klassiska musikfestival hålls på anrika Royal Albert Hall under två månader varje år. Det finns över ett hundra olika konserter att välja bland och biljetterna brukar vara billiga.

Kew The Music Dessa konserter hålls under bar himmel på Kew Gardens under fem dagar och ger en härlig sommarstämning. Efter varje konsert hålls ett stort fyrverkeri och tidigare har bland andra Jools Holland spelat här.  2016s line up är Simply Red, Jools Holland, Will Young och Gipsy Kings. Två till artister meddelas snart.

Wireless Festival Denna välkända och populära festival hålls varje år i olika parker i London men mest dels i Hyde Park och lockar årligen tiotusentals besökare. Fokus ligger på kommersiell musik och festivalen brukar hålla på i tre dagar.

 

Augusti

Notting Hill Carnival I augusti varje år hålls det största festivalfirandet av sitt slag i Notting Hill. Festivalen pågår under tre dagar och över 40 000 volontärer uppträder och arbetar på festivalen som har hundratals matstånd och över en miljon besökare varje år.

Camden Fringe Camden Fringe är en av Englands största festivaler för komiker, ståuppare, poeter och liknande artister och hålls på flera olika ställen runt om i Camden. Festivalen hölls första gången 2006 men har redan växt sig väldigt stor och blivit ett välkänt begrepp i hela England. Mer information hittar du här.

Challenge Cup Final Challenge Cup är Englands Rugby Ligas största och äldsta turneringar och att köpa en biljett till finalen rekommenderas varmt för att de som befinner sig i London i augusti och är intresserade av rugby.

 

September

The Mayor’s Thames Festival I september månad hyllas Themsen med sin alldeles egna festival. Alla event är gratis och här bjuds du på musik, dans, tävlingar på Themsen, marknader, teater, cirkus och mycket mer. Festivalen är väldigt familjevänlig och sista dagen hålls en stor carnival som avslutas med ett fyrverkeri. .

Last Night of the Proms Last Night of the Proms är avslutningskonserten på den två månader långa BBC Proms. Konserten sänds i BBC och hålls alltid andra lördagen i september.

London Design Festival London Design Festival är en stor festival för designentusiaster och håller på i hela nio dagar. De 200 eventen hålls på olika ställen runt om i staden och lockar varje år cirka 300 000 besökare. Under festivalen delas också ett pris ut till årets unga designer.

London Fashion Week London Fashion Week är en av de fyra stora Fashion Weeks i världen, tillsammans med New York, Milano och Paris. Eventet hålls två gånger per år, den i september för att visa höst och vintermodet inför nästa år. För allmänheten är det inte lätt att komma in på de stora visningarna. Däremot hålls det en London Fashion Weekend efter varje London Fashion Week som är öppen för allmänheten och där man kan fynda designerplagg till riktigt bra priser. .

Portobello Film Festival Portobello Film Festival hålls varje år under tre veckor på olika ställen runt om i Notting Hill. Under festivalen visas över 700 filmer inom olika genre och alla visningar är gratis. Bland regissörer som har fått sitt genombrott på festivalen finns bland andra Guy Ritchie.

Regent Street Festival Denna härliga gratisfestival hålls varje år på en av Londons största shoppinggator. Trafiken stängs av från gatan så det är fritt fram för alla tiotusentals besökare att röra sig fritt längs gatan. Varje år stoltserar med ett eget tema och alla evenemang så som musik, mat och underhållning följer temat. Tidigare teman har bland andra varit “An Indian summer” samt “A Walk Through Spain”.

 

Oktober

London Film festival Under två veckor i oktober håller British Film Institute London Film Festival. Förutom de cirka 300 filmer som visas under festivalen hålls publika intervjuer med filmpersonligheter, manuskript kurser och utställningar.

Diwali on the Square Diwali on the Square hålls varje år på Trafalgar Square för att fira den hinduiska Diwali som betyder ljus. Torget fylls av färg, musik, ljus och dofter och är speciellt populär bland Londons stora indiska befolkning.

 

London Restaurant Festival Under hela  oktober varje år deltar över 500 restauranger i denna kulinariska festival. Här finns något för alla,  deltagarna är allt ifrån Londons exklusivaste restauranger till restauranger som tilltalar de med liten budget.

Turner Prize Exhibition Denna kända årliga utställning hålls på världskända TATE Britain. Priset delas ut till en Brittisk konstnär som är under 50 år och som sysslar med bildkonst. Utställningen pågår från och med mellan oktober och januari men priset brukar delas ut i december.

November

Christmas Lighting Ceremonies Från och med i mitten på november sprids ljus över hela London och i synnerhet längs stora shoppinggator som Bond Street, Regent Street och Oxford Street. Håll utkik på shoppingstråkens egna hemsidor för mer information. Kika även in Westfields Christmas Lightning då de varje år har stora artister som bland andra Taylor Swift och Justin Bieber.

Bond Street
Regent Street
Oxford Street

Guy Fawkes Night Den 5:e november varje år firas Guw Fawkes Night, även kallas Bonfire Night. Kvällen firas till minne av Guy Fawkes  misslyckande att spränga det brittiska parlamentshuset 1605. Mer information finner du här.

State Opening of Parliament Den årliga öppningen av parlamentet hålls varje år i november eller december och startas varje år av Queen Elisabeth. Cermonin i sig är överdådig och innehåller delar som av tradition hållits sedan 1600-talet. Mer information hittar du här.

Remembrance Day (Poppy Day) Varje år hålls en festival till minne för alla de som dött i krig sedan första världskriget. Festivalen hålls i Royal Albert Hall och inkluderar musik och böner.  Nästföljande söndag kallas Remembrance Sunday. Denna tillställning visas på tv och inkluderar 2 tysta minuter, kransar läggs vid The Cenotaph in Whitehall och en parad hålls där den militära orkestern spelar.

Winter Wonderland Denna vintriga tillställning hålls varje år i Hyde Park mellan november och januari. Här finner du en stor is-rink, en circus, ett gigantiskt pariserhjul och andra åkattraktioner. Här kan man även träffa jultomten i Santas Grotto eller besöka den tyska vintermarknaden.

December

Christmas Tree Varje år skänker Norge en stor gran till Storbritannien för att tacka för den hjälp Norge fick under andra världskriget. Granen placeras mitt på Trafalgar Square och konserter och aktiviteter hålls kring granen i princip varje dag.

Boxing Day Sale Celebrations Den stora vinterrean startar alltid på annandag jul över hela London. Stora shoppingvaruhus som Liberty, Selfridiges och Harrods drar mycket folk en dag som denna. Mer information hittar du på butikernas egna hemsidor.