Council Tax

Aug 30, 2011 by

Share Button

En utgift som man kanske inte är medveten om när man flyttar till London, men som tillkommer varje månad förutom räkningar som el och vatten, är council tax. Council Tax är ett slags kommunalskatt som måste betalas av alla hushåll i London och som hjälper till att betala exempelvis sophämtning, utbildning, bibliotek och underhåll av vägar och parker i det council som man bor. Hur mycket varje hushåll måste betala beror bland annat på vilket council man bor i, vad för typ av bostad man bor i och dess storlek samt hur många personer över 18 år som bor i hushållet.

Om council tax i ett visst council ligger på exempelvis £150 per månad för en 3 bedroom flat (motsvarande en svensk 4:a), och man är tre personer som delar så tillkommer det alltså utöver övriga räkningar som el, vatten och gas en utgift på £50 per person och månad. Letar man efter ett rum i en delad lägenhet kan det med andra ord vara bra att kolla med landlorden om det är något som ingår i hyran eller om det tillkommer varje månad, eftersom det annars kan bli en ganska stor extrautgift varje månad som man inte räknat med.

Bra att veta är att för dig som pluggar heltid gäller andra regler; om du bor tillsammans med personer som alla studerar på heltid behöver ni om ni ansöker inte betala någon coucil tax alls. Om du som student delar lägenhet med folk som inte pluggar, behöver du inte betala någon coucil tax medan resten av hushållet kan få en viss rabatt. Dock är det många flatshares som av den anledningen inte vill dela med studenter; rabatten kanske inte är tillräckligt stor för att de ska tjäna på det, vilket leder till att de som arbetar får dela även på den studerandes del av räkningen. Om man är student och är intresserad av ett rum i en flatshare med endast professionals, kan det i så fall vara bra att tala om ifall man är villig att betala council tax trots att man är student.

Vill du läsa mer om council tax och hur det fungerar kan du göra det via länken nedan:

http://www.direct.gov.uk/en/HomeAndCommunity/YourlocalcouncilandCouncilTax/CouncilTax/index.htm

 

5 Kommentarer

 1. mm
  emlady

  Hej!
  Jag ska göra 5-veckors praktik på svenska skolan i London och behöver tillfälligt boende under dem fem veckor jag befinner mig i London? Vet du någon/något som hyr ut ett rum, lägenhet eller hotell som jag kan vända mig till? Jag är student och har ingen “fet plånbok”. Hoppas på många tips.

  Hälsningar
  Emilia

  • Hej Emilia!

   Ett tips är att försöka hyra ett rum tillfälligt i en flatshare. Det kan kännas lite mer som ett “hem” än om man bor på hostel i flera veckors tid. Det är väldigt vanligt att folk hyr ut sitt rum för att spara in pengar på hyran om de till exempel åker ut och reser några veckor eller någon månad. Sådana annonser kan du hitta bland annat i forumet här på Londonsvenskar, och även på sidor som http://www.gumtree.com och http://www.spareroom.co.uk. Där finns mängder med annonser för rum som är lediga kortare eller längre tider. Dock kan det vara svårt att hitta dessa innan du är i London, eftersom det bästa är att titta på rummen innan du tackar ja, och eftersom du aldrig ska betala några pengar för ett rum du inte har sett för att slippa riskera att bli lurad.

   Ett annat alternativ är precis som du skriver att bo på hotell eller hostel en tid. Svenska sjömanskyrkan har ett gästhem där man kan hyra rum (du kan läsa mer på deras hemsida: http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=755800) men jag har ingen personlig erfarenhet av att bo där. Hostel som är bra att bo en längre tid har jag tyvärr inte heller så mycket erfarenhet av, så det är svårt att rekommendera något. När jag själv kom till London för ett par år sedan bodde jag på Palmers Lodge i Swiss Cottage (http://www.palmerslodge.co.uk/content/palmers-lodge-swiss-cottage) och var väldigt nöjd, men jag kan inte garantera hur standarden är idag.

   Det bästa är om du försöker hitta någonting så nära skolan som möjligt, så du slipper dyra pendlingskostnader.

   Lycka till och hör gärna av dig om du har fler frågor!

   Vänliga Hälsningar

   Josefine

 2. elin

  Hej! Jag ska flytta in hos några kompisar som pluggar i London för att i ett halvår leva londonlivet jag med, samtidigt som jag pluggar en distanskurs i Sverige. Måste jag betala coucil tax då?

 3. Hanna

  Hallå där,

  Jag har precis flyttat till edinburgh och ska studera här under 4 månader.. Hur är det med den här “council tax” avgiften, när betalas den? Borde jag betala den? Jag bor med en annan svensk som pluggar detsamma, två tyska studenter samt en holländsk student.. Vi har även ett dubbelrum som vi funderar på att hyra ut till två arbetande ungdomar, vad händer då? 🙂 Många frågor..

  Med vänliga hälsningar
  Hanna

  • Hej Hanna,

   Ursäkta för detta sena svar men bostadsbloggen har inte varit aktiv på länge. Jag vet inte om svaret är på tok för sent nu, om så är fallet beklagar jag.

   Council Tax är en slags kommunalskatt som baseras på bostaden och personen som bor där. The Council tax betalas för varje hushåll. Dock behöver inte alla betala Council Tax och är du och de personer du bor med ‘full-time students’ och registrerade på ett Universitet i UK behöver ni inte betala. Ni behöver dock skicka in ett bevis på att ni är ‘full-time students’ men för att vara på den säkra sidan rekommenderar jag att ni tar kontakt med det ‘council’ ni bor i.

   Lycka till!

   Vänlig hälsning,
   Camilla

Lämna en kommentar