Flytta till London?

Aug 15, 2011 by

Share Button

Vi får en del frågor från er som har funderingar på att flytta till London och som vill ha tips och råd om vad man bör tänka på innan man reser. Man kanske inte har något jobb som väntar i London, utan vill åka över och jobba i butik eller på en pub, bo i en flatshare och träffa människor från hela världen och uppleva allt som staden har att erbjuda.

Precis samma sak var det för mig. Sommarjobbet var över, jag ville ta en paus från pluggandet och ville ut och upptäcka något annat än det svenska småstadslivet för några månader. Med noll koll på London bokade jag ett hostel, satte mig på flyget och hoppades på det bästa. Och idag två år senare så är jag fortfarande kvar… Med andra ord så brukar det mesta ordna sig, men det finns en hel del saker som kan vara bra att tänka på innan man tar sitt pick och pack och flyttar.

För det första så är boende i London oerhört dyrt, något som leder till att de allra flesta bor i flatshares där man har eget rum men delar resten av lägenheten med andra. För det andra så är standarden trots priserna ofta sämre än vad man är van vid hemma i Sverige. För ett rum får man räkna med att betala från ca £100 i veckan + räkningar (priserna varierar självklart beroende på vilket område man vill bo i, hur stort rum man vill ha, standarden på lägenheten och hur många man delar den med). Det kan även vara bra att tänka på att man oftast behöver betala en depostiton på 4-6 veckors hyra innan man flyttar in, som man sedan får tillbaka när man flyttar ut under förutsättning att lägenheten är i samma skick som när man flyttade in.

Förutom här i forumet på Londonsvenskar kan man kolla på www.gumtree.com och www.spareroom.co.uk, sidor med mängder av annonser på lediga rum runt om i London. Det allra bästa är att leta boende när man är på plats i London och har en möjlighet att titta på olika rum och lägenheter (tyvärr är det allt för ofta som bilderna i annonserna inte stämmer överens med hur det ser ut i verkligheten…) och det är även då som man har en möjlighet att känna av atmosfären i de olika områden man skulle vilja bo i. Känns området tryggt och säkert? Vill man bo i ett område med liv och rörelse och stort utbud av pubar och uteliv eller föredrar man ett lugnare område med mindre trafik och med mer natur och parker? Är det nära buss eller tunnelbana med bra kommunikation till jobbet och andra delar av London? Det är alla saker som är lättast att få en uppfattning om när man är på plats, och kanske får man testa bo i flera olika stadsdelar innan man hittar det område där man trivs bäst.

Vad har ni för funderingar och vad vill ni läsa om här på bostadsbloggen? Kommentera gärna och tipsa oss om vad ni vill veta mer om!

/Josefine

 

11 Kommentarer

 1. Anita

  Hej!

  Jag drömmer om att flytta till London, men har inte så mycket koll på bostadsmarknaden där.
  För några år sedan var jag och min syster i London på semester, och vi fick bo hos en vän till henne som hade en bostadsrätt, en ‘one bedroom apartment’ i Tooting, jag tror t-stationen hette Tooting Bec, vilket inte är långt ifrån Balham.
  Jag tyckte att området var ok, jag tyckte bostadshusen var söta, och han bodde i ett sådant radhus, han hade en bottenvåning och en egen liten innergård, han bodde även nära t-banan och det tog inte alltför lång tid att ta sig till stan, tyckte jag.
  Jag har roat mig med att titta på bostadspriserna i det området, och sett att man får en sådan lägenhet som han hade för
  ca 200 000£ och uppåt, vilket jag tycker verkar vara ok pris.

  Min undran är vilka regelbundna kostnader som tillkommer utöver själva bostadsrättsköpet (vilket jag läst kan vara en utdragen och dyr process) och ränta och amorteringar? Jag kunde inte se någon uppgift om hyra t ex, tillkommer inte det/vad brukar den ligga på? Betalar man för vattnet? Årlig skatteavgift? etc…
  Jag skulle bli väldigt glad om du listar övriga avgifter helt enkelt, så att jag får en förståelse för vad en månadskostnad blir utöver ränta och amorteringar!

  Med vänlig hälsning, Anita

  • Hej Anita,

   Tack för din fråga!

   När du köper en lägenhet i London så betalar du ingen hyra, däremot en service charge. Denna avgift går till underhåll av byggnaden och alla de delar av huset som är gemensamma (om det exempelvis finns trädgård, hissar, belysning osv.). Summan varierar bland annat beroende på om kontraktet är en del av ett leasehold eller freehold, hur många lägenheter som finns i byggnaden och så vidare.
   Vid köpet behöver man också betala en “Stamp Duty Fee”, en form av bostadsskatt, som borde ligga under 4% av bostadspriset. Sedan tillkommer även mäklarens avgift som brukar ligga på 1,5-2% av bostadspriset.

   Innan inflytt behöver man sedan göra en besiktning, som kan kosta ungefär £500, beroende på hur stor lägenheten är.
   Vad gäller räkningar så beror det såklart på hur mycket el, vatten och gas som används, men uppskattningsvis kan de ligga på runt £25/månad per räkning. Försäkring är också en kostnad som tillkommer, och i London måste man även betala något som kallas Council Tax. Council Tax går till bland annat sophämtning, polis, skolor och underhåll av parker och så vidare i området där man bor. Summan varierar mycket beroende på vilken borough man tillhör och hur stor lägenheten är, men kan generellt sett ligga på runt £100 i månaden och uppåt.

   Tänk på att alla prisuppgifter är generella, och att avgifter och räkningar varierar stort beroende på lägenheten, dess pris, storlek och område med mera. Det är därför svårt att ge någon exakt uppgift men här är i alla fall en liten sammanfattning av vilka kostnader som tillkommer.

   Hoppas att svaret var till hjälp, och hör gärna av dig om du har några ytterligare frågor!

   Vänliga Hälsningar

   Josefine

 2. Louise

  Hej
  Jag är företagare/entreprenör och intresserad av att dela ett centralt beläget mindre kontor med någon i samma situation. Nämligen bara använda kontoret 1-2 veckor/månad max. Jag behöver ett skrivbord, två stolar/fåtöljer och ett låsbart skåp där man kan förvara kontorsmaterial etc. Har du något tips om hur man grejar detta? Tack på förhand.
  Louise
  fortfarande kvar i Sverige

 3. Hej Josefine,
  Jag tycker det vore kul med en liten mini-boende-guide om olika områden i centrala London. Är på jakt efter en ny lägenhet men det är svårt att veta vilka områden som är vettiga.

  Tackar för en bra blogg.
  / Carl

  • Hej Carl,

   Tack för din kommentar!
   En liten miniguide kommer snart upp här på bloggen. Tipsa även gärna om det är någon specifik stadsdel du undrar över, så ska vi se till att ordna en lite utförligare guide för just det området.

   Vänliga Hälsningar

   Josefine

 4. Hanna

  Ett annat tips är att inte lita på någon. Enligt min erfarenhet så kommer landlorden/ladyn alltid försöka blåsa dig på depositionen när du flyttar ut. Kan låta cyniskt, men jag har flyttat ganska många gånger i London och England och har nästan aldrig fått tillbaka hela depositionen problemfritt trots att jag har skött mig, betalat hyran och inte förstört något. Därför bör man ta kort på ALLT som är trasigt eller slitet innan man flyttar in och alltid ta kvitto/bankstatement när man betalar hyran. Sen är det bara att bokstavligt lägga korten på bordet när de försöker blåsa dig.

 5. Tobias

  Hej Josefine,

  Jag har blivit kontaktad av en rekryteringsfirma ang. ett jobb i London.
  Om det blir aktuellt så kommer jag att flytta dig med min familj (fru och två små barn).

  Har ännu inte fått klart för mig på vilken adress jobbet finns så jag måste fråga generellt.
  Vad får man räkna med att betala för ett hus i en förort i närhet av bra skolor?
  Pendlingsavstånd. Helst inte mer än en timme enkel resa.

  Tack på förhand!

  Mvh
  Tobias

 6. amanda

  Hej Kristina,
  Min flickvan Amanda och jag har bott i London i 4,5 ar och ska nu flytta inom London for forsta gangen. Kanner du till nagon bra flyttfirma som vi kan anlita for att flytta vara mobler fran Paddington till Shoreditch. Vi har ca 10m3 mobler och husgerad.
  Mvh,
  Patrik

 7. Ogi

  Hej Josefine!

  Jag och min familj (man och 2 små barn) flyttade till London för 2.5 år sedan. Jag hade aldrig varit här innan och visste således inte var jag ville bo. Vi följde alla råd om pendlingstider, priser etc och hamnade till slut i sydöstra London. Vi sökte en lägenhet med den standard vi var vana vid från Sverige alltså inga mögliga råtthål med smutsig matta och englasfönster, utan relativt nybyggda lägenheter.

  Efter ett år i vår första lägenhet ville jag flytta såååå mycket! Priserna för elen var skyhöga, då uppvärmningen krävde el (uppvärmning skedde genom AC). Under vintern hade vi ca 17 grader hemma om AC:n var igång hela tiden. Annars låg tempen snabbt under 10… Pendlingstiden blev i praktiken 1.5 timmar istället för de 40 vi räknat med.

  Vi sökte närmare jobbet och hittade till slut en lägenhet. Östra London. Huset var 5 år gammalt, allt såg fint ut. Flyttade under en kylig månad och jublade över att värmen funkade och vi slapp frysa! Men sen började det… Fukt, mögel, eksem hos barnen, astma hos barnen, tvättmaskin som luktar mögel, “ventilationshål” på 20×20 cm i väggarna med ett litet sketet galler som skydd, fönster som inte är täta, spindlar i horder (enorma feta monster), idag såg jag små lusliknande insekter på min telefon, troligtvis ännu någon ny ohyra… Jag har fått nog nu! Är helt ärligt redo att åka tillbaka till Sverige av bara den här anledningen. Är så urless på att boendesituationen är så fruktansvärt usel och äcklig.

  I september blir vi äntligen fria från kontraktet och då vill jag flytta till en annan hyreslägenhet i samma område, eftersom äldsta barnet börjat skolan och fått kompisar här. Att bo kvar i den nuvarande lägenheten känns inte aktuellt, eftersom barnen fått så mycket problem som jag endast kan koppla till möglet (som blivit “åtgärdat” genom ommålning).

  Som gammal byggstudent är jag helt chockad över den dåliga standard som Londons lägenheter erbjuder! Vi tänkte köpa nytt ett tag – alltså helt nytt. För oss, som inte har speciellt mycket besparingar är shared ownership det enda möjliga. Fortfarande helt galet dyrt och det första vi ser när vi kommer in i en annars fin lägenhet på visningen är en förbaskad läcka – i ett hus som inte ens bebotts ännu! Och de försöker bortförklara det med att fönstret stått öppet… Jag vill inte lägga så mycket pengar på något som inte motsvarar de förväntningar jag har.

  Vad jag undrar är; är det såhär det kommer vara nu? Finns det inga säkra, bra lägenheter för oss som inte tjänar miljoner, utan har en budget på ca 1500 i månaden?

  Vänligen,
  En trött, tydligen alltför krävande, mamma

  • Hej,

   Tusen tack för din engagerande fråga, din fråga tar verkligen upp ett av de stora problemen med att bo i England och främst London, och som vi ständigt påpekar här i Bostadsbloggen; standarden är så annorlunda. I vissa fall anser många att den är sämre men det som är korrekt är att man får mindre för pengarna här och desto mer du betalar desto bättre får du, tyvärr är detta så.

   Vi förstår absolut besvikelsen hos dig, och hos andra, som letar boende och märker av de stora skillnadern i standard, priser och kvalite. Och tyvärr är det allt för vanligt att måla över saker här..

   Ett tipa för att undvika detta kan vara att flytta in i moderna fastigheter, nybyggda “blocks of flats”, där allt är nytt och dessutom oftast 10 års garanti.. Dock förstår jag att ni tittat på något sådant liknande?

   Att hitta boende i London är tufft men samtidigt är det en fantastisk stad att bo i och tyvärr är standarden sämre än den vi är vana vid i Sverige, mestadels är det så, men vi hoppas och tror absolut att ni kommer hitta ett boende där ni trivs bra utan mögel, fukt eller läckor. Det finns men vägen dit kan vara tålamodsprövande..

   Vi på A.K.A Relocations önskar er stort lycka till och om ni behöver hjälp finns vi och kan erbjuda hjälp med att hitta boende. Titta in på http://www.akarelocations.com för mer information.

   Vänliga hälsningar,

   Camilla och A.K.A Teamet.

Lämna en kommentar