National Insurance Number

Jan 6, 2012 by

Share Button

Gott Nytt År alla läsare!

Så här i början på det nya året är det säkert många som sitter och funderar på att kanske dra till London för ett tag och jobba och upptäcka storstaden.

Bra att veta om man är på väg att flytta hit är att man när man ska börja arbeta behöver ett så kallat National Insurance Number. NI-numret fungerar lite som ett personnummer och ser till att man betalar rätt mängd skatt, så det är med andra ord något som din nya arbetsgivare kommer vilja att du uppger.

Det är inte svårt att få sitt NI-nummer och det kostar ingenting, men det kan ibland ta lite tid att ansöka så det kan vara bra att försöka ordna det så snart man kommit till London. För att få sitt nummer bokar man en tid för intervju på ett Jobcenter (ungefär som arbetsförmedlingen), och när man gjort det får man hem ett brev på posten som talar om vilka dokument man behöver ta med sig till intervjun. Efter intervjun kan det ta ca en månad innan man får själva numret.

De flesta arbetsgivare har inga problem med att man börjar arbeta innan man fått sitt NI-nummer, så länge man talar om att man väntar på intervju eller på att få själva numret.

Vill du läsa mer om National Insurance Number och hur det funkar kan du göra det här.

 

7 Kommentarer

 1. Alex

  Hej!

  Jag har hört att du behöver ha skaffat ett jobb först innan du kan ansöka om NI-numret, stämmer det?

  MVH

  • Hej!

   Det brukar inte vara några problem att skaffa ett NI-nummer innan man fått ett jobb. Om man bara talar om på intervjun att man håller på och söker jobb så ska det gå bra.

   Vänliga Hälsningar

   Josefine

 2. Emelie

  Hej!

  Jättebra blogg som hjälper en hel del nu när det snart bär iväg till London för jobb.
  Jag har dock en liten fråga, kring NI och deposits har jag blivit aningen klokare i alla fall, men har du något inlägg ang. hur man skaffar bankkonto och dylikt?
  Jag har ett jobb som “väntar” på mig när jag kommer till London i mars, men vad för ytterligare tips ang. just fixandet av bank och sådant skulle du kunna ge mig?
  Och hur dyrt kan det egentligen bli med oyster card, finns någon typ av månadskostnad så att man sen kan åka hur mycket man vill för det?

  Många frågor 🙂 Hoppas det är ok.

  Tack på förhand!

  Med vänliga hälsningar Emelie

  • Hej Emelie,

   Tack för din fråga! Tyvärr kommer svaret lite sent eftersom Londonsvenskar legat nere en tid.

   Vissa upplever det som väldigt krångligt att skaffa bankkonto, medan det för andra går utan problem. Det beror lite på vilken bank och vilken person på banken man får träffa. Vanligtvis kräver de i England “proof of address” (namn och adress på en räkning, lönebesked eller likannde som bevisar att man bor där man säger), för att man ska få öppna sitt bankkonto, och det är det som ofta kan krångla till det när man precis kommit till London. Om du redan har ett jobb som väntar i London så borde det gå smidigt eftersom du kan ta med ditt anställningsbevis.

   Det blir rätt dyrt med travelcard, men priserna varierar beroende på hur många zoner man måste åka mellan. Ett månadskort på tunnelbanan i zon 1-2 kostar just nu £112.20, ett veckokort £29.20. Då kan man resa hur mycket man vill inom dessa zoner. Om det blir billigare än att resa med vanlig “top up” beror på hur mycket man reser, mellan vilka zoner och också vilken tid på dagen man reser (peak eller off peak). Mer om priser och typer av kort kan du hitta via länken: http://www.tfl.gov.uk/tickets/14416.aspx

   Lycka till och hör av dig om du har några fler frågor! 🙂

   Josefine

 3. Emelie

  Hittade just en länk till att “skaffa bank” 😉 men jag mottar gärna tips du har att dela med dig ändå 🙂
  Tack på förhand

  Mvh
  Emelie

 4. Emma

  Hejsan!
  Vilken bra sida för oss som precis kommit till London och ska arbeta. Det är ju en hel del att hålla reda på så detta underlättar verkligen.
  Tack för god hjälp!
  /Emma

 5. Linnea

  Tacksam för svar ang föregående!

  Med vänlig hälsning, Linnea

Lämna en kommentar