Gratis i London

Dec 15, 2015 by

Share Button

Saatchi gallery

Charles Saatchis galleri för modern konst erbjuder innovativa installationer från världskända såväl som för allmänheten okända unga konstnärer över hela världen. Andy Warhol, Tracey Emin och Damien Hirst har bland andra fått sina verk utställda hos den skandalomsusade konstsamlaren. Galleriet slog först upp dörrarna 1985 och har över en och en halv miljon besökare varje år.

Aktuellt
I år firar Saatchi gallery 30 år. Se galleriets tre årtionden av konst här.

Adress:
Duke Of York’s HQ, King’s Road, London SW3 4RY
Pris: Gratis!
Tube: Sloane Square

Läs mer om Saatchi gallery.


Se kändisar på Leicester Square

På Londons Leicester Square har de största filmerna premiär och därför kommer också de största stjärnorna hit.  Om du har turen att befinna dig i London då det är dax för en filmpremiär tycker vi att du ska ta dig till Leicester Square. Kom tidigt och förbered dig på mycket folk så får du snart stråla dig i stjärnglansen.

För att se vilka premiärer som hålls i år, kolla in Premier Rows.


Top Secret komediklubb

Ett gott skratt förlänger livet sägs det ju. Då är det tur att en av Londons bästa komediklubbar, Top Secret, ofta har gratiskvällar, eller kvällar så pass billiga som för £1. På scenen rymmer en salig blandning av etablerade komiker och nybörjare. Det är inte sällan baddare som Harry Hill, Paul Foot eller Simon Amstell ställer sig upp och drar några skämt.

Adress och öppettider
170 Drury Lane, Covent Garden, WC2B 5PD

Tube: Covent Garden

Läs mer om Top Secret.


Crawdaddy Club – I Rolling Stones fotspår

För alla Rolling Stones fans därute är ett besök på Crawdaddy Club ett måste. Här har Rolling Stones tidigare spelat två gig i veckan men idag är det mer en vanlig pub, känd som ”The Bull”. Det är dock fortfarande en av de mest populära attraktioner i London för Rolling Stones fans.

Adress & Öppetttider
1 Kew Road,
Richmond
London TW9 2NQ

Normala puböppettider

Tube: Richmond

Läs mer om Crawdaddy Club.


BFI Mediatheque

På Southbank finns denna byggnad och institution som drivs av British Film Institute. Här visas filmer, nya och klassiker, varav vissa är gratis att se. Här hålls också gratis event och utställningar. Dessutom kan du besöka Mediatheque – ett arkiv med filmer, från 1895 fram till dagens moderna filmer.

Adress, Telefonnummer & Öppettider
BFI Southbank
Belvedere Road
Southbank, London SE1 8XT

Tel: +44 (0)20 7928 3535

Måndag – Söndag 11.00-23.00

Tube: Waterloo

Läs mer om BFI Mediatheque.


Canary Wharf

För den som söker en mer modern sida av London rekommenderar vi ett besök vid Canary Wharf. Detta område, som ligger på The Isle of Dogs, har blivit en populär turistattraktion då det är en ikon över det nya moderna London. För att få hela stämningen av Canary Wharf rekommenderar vi ett besök i veckan istället för på helgen, det är då det är som mest folk i Canary Wharf.

Adress & telefonnummer
Canary Wharf,
London E14 5AB

Tel: +44 (0)20 7418 2000

Tube:Canary Wharf (Docklands Light Railway; Jubilee Line)

Läs mer om Canary Wharf.


Little India

Området Southhall har 40.000 invånare med ursprung i Indien och Pakistan och har därför en kultur fylld med seder och bruk från sydasien. Här kan du fynda kläder och smycken men även njuta av den smakrika asiatiska matlagningen. För den som har en tajt budget går det givetvis bra att bara vandra omkring i området och insupa den asiatiska atmosfären.

Adress
Southall Broadway,
Southall, London UB1

Tube: Southall Railway Station

Läs mer om Little India och Sotuhall Broadway.

 


Little Venice

I Maida Vale vid Regents Canal hittar du Little Venice – ett område döpt efter Venedig för sina många vattenvägar och sin vackra arkitektur. För den som vill äta här erbjuder området eleganta barer och restaurangern men Little Venice är värt ett besök för den som bara vill andas ut i en vacker miljö och komma bort från hektiska London. Från Little Venice är det populärt att ta en kanalbåt – eller promenera till Camden.

Adress
Little Venice,
Maida Vale, London W2

Tube: Warwick avenue

Läs mer om Little Venice.

 


The National Archives – för den historieintresserade

På The National Archives finns 11 miljoner historiska dokument, med allt ifrån folkräkningdokument till militära dokument. Inträdet är gratis men för att få tillgång till originaldokument måste du registrera dig i förväg och ha med dig två olika typer av legitimation.

Adress & Öppettider
The National Archives,
Kew, London TW9 4DU

Tisdag & Torsdag 09.00-19.00
Onsdag, fredag och lördag 09.00-17.00

Tube: Kew Gardens

Läs mer om The national archives.


The Old Bailey – gå på rättegång

Besök Londons Central Criminal Court och gå på rättegång! Du kan bevittna rättegånger från the public galleries – men kom i bra tid (minst en halvtimme innan), platserna fylls upp illa kvickt.

Adress & Öppettider
Central Criminal Court,
Old Bailey, London EC4M 7EH

Måndag – Fredag 10.00-13.00 och 14.00-17.00

Tube: St Paul’s

Läs mer om the Old Bailey.


The Scoop – film och musik utomhus

På amphiteatern The Scoop i Southwark kan man njuta av film, teater och musik under bar himmel sommartid. Att det är populärt går inte att ta miste om för den som besöker The Scoop, därför är det också viktigt att komma i god tid innan föreställningarna. Eftersom eventen hålls utomhus ställs de ofta in vid dåligt väder.

Adress & Öppettider
The Scoop, More London,
London SE1 2DB

Vid evenemang öppnar teatern kl 19.30

Tube: London Bridge

Läs mer om The Scoop.


Southbank centre – gratis musik, kultur, film och konst

Southbank centre är Londons främsta kulturarena och ligger pittoreskt beläget vid Themsen, ett stenkast från Big Ben och London Eye. Håll utkik efter dagliga events så som konserter, filmvisningar, körsjungande, poesiuppläsning, dans och konstutställningar. De lite större eventen kostar, men mycket är gratis.

Adress & öppettider
Belvedere Road, London SE1 8XX
10.00 – 23.00 varje dag

Tube: Waterloo

Läs mer om gratisevent på Southbank Centre

 


Speakers corner – gör din röst hörd

Varje söndag är scenen öppen för den som vill sprida sitt budskap. Lenin och Karl Marx är bara några av dem som genom tiderna gjort sin röst hörd. Idag kan du få höra allt ifrån politiska och religiösa budskap till mer galna och spektakulära idéer. Självklart kan du själv ställa dig upp och sprida ditt alldeles egna budskap men förbered dig på kommentarer och motstånd från åskådarna!

Adress
Speakers’ Corner,
Hyde Park/Marble Arch
London W1K 7TY

Tube: Marble Arch

Läs mer om Speaker’s Corner.


One New Change – Londons bästa utsikt

One New Change är en shoppinggalleria mittemot St Paul’s Cathedral, kanske inte det bästa stället att besöka för den med tajt budget. Däremot är det alldeles gratis att ta liften upp till takterrassen och njuta av den spektakulära utsikten.

Adress
One New Change,
London, EC4M 9AF

Tube: St. Paul’s

Läs mer om One New Change.


Gresham College – Gratis föreläsning

Gresham College har inga studenter men här hålls ändå föreläsningar varje dag och det bästa är att de alla är gratis! De gratis föreläsningarna har hållits i över 400 år och här kan du lyssna på allt mellan himmel och jord. För att se vilka föreläsningar som hålls gäller det att kolla in hemsidan.

Adress
Gresham College Barnard’s Inn Hall
Holborn, London EC1N 2HH

Tube: Chancery Lane

Läs mer om Gresham College.

 


UCL – Gratis Lunchföreläsning

För den som har tid över under lunchen och är sugen på att utnyttja tiden till att lära sig något nytt håller UCL professorer korta och intressanta föreläsningar. Dessa hålls i Darwin Lecture Theatre året om.

Adress
Darwin Lecture Theatre,
Gower St, WC1E 6BT

Tube: Goodge Strett eller Warren Street

Läs mer om UCL.


Comedy Café

I hjärtat av Shoreditch ligger denna club som dagligen bjuder på skratt. Publiken sitter vid bord och här kan du beställa in middag och dricka medans du tittar på showen. Efter showens slut blir klubben ofta en nattklubb. Varje onsdag hålls ”New Act Night”, det är gratis och kanske upplever du den bästa stand-up showen i ditt liv.

Adress
66-68 Rivington Street
London
EC2A 3AY

Tube: Old Street

Läs mer om Comedy Café.


Gå på tv-show – gratis!

För den som är sugen på att se hur en tv-inspelning går till och kanske vill skymta förbi på tv erbjuder SRO audiences gratis biljetter till flertalet stora tv-shower. Graham Norton, Ant & Dec’s Saturday Night Takeaway, The Charlotte Church Show, The IT Crowd, Live At The Apollo and Mock the Week  och The National Movie Awards är bara några av de shower de tidigare erbjudit biljetter till. För att få chansen till biljetter gäller det att registrera sig på företagets hemsida.

För mer information och för registrering se SRO.

 

 

 


Kenwood House

På 1600-talet när Hampstead Heath, som ligger i zon 2, räknades till “landet” var denna herrgård känt som ett så kallat country house och ägdes av lite olika ‘Earls’. Idag är Kenwood House öppet för allmänheten och är värt att besöka för dess vackra arkitektur samt konstkollektion innehållandes Van Dyck, Hals, Gainsborough och Turner bland andra. Flera scener från filmen Notting Hill med Julia Roberts och Hugh Grant spelades in här.

Adress & öppettider
Hampstead Lane, Hampstead, NW3 7JR
10.00 – 17.00 varje dag

Overground: Gospel Oak eller Hampstead Heath

Läs mer om Kenwood House.


Mer gratis i London

Walks and fitness:

  • Walk London promotes seven strategic walking routes around London that you can follow yourself as well as seasonal free guided walks
  • Explore – pack an A-Z, ride the tube to a stop you don’t know, get off and follow your nose
  • The Friday Night Skate and Sunday Stroll are free, weekly marshalled street skates in central London
  • Join a free, group cycle ride courtesy of the London Cycling Campaign’s website
  • Workout with MoreFit FreeFit in Finsbury Park every Saturday
  • Get involved with a Green Gym
  • Find a Parkrun
  • Watch out for free guided walks in the Royal Parks and check noticeboards in your local park for nature walks and other outdoorsy activities
  • Check out our Nature-ist archives for top tips on little known green spaces to visit and use this link to discover Wild London

Talks and lectures:

Volunteering

 


Se även

Marknader  London

Shopping  London

Vintage  London

Musikaler London

Weekend  London

Sightseeing London