En svensk i Sheffield

Jun 4, 2015 by

Share Button
sheffield Town Hall
Vi möter Johan Fundin
Namn: Johan Fundin.
Ålder: 47 år.
Sysselsättning: Arbetar på sjukhus och skriver genreöverskridande thrillers.
Senast lästa bok: Mantis, av K. W. Jeter.
Favoritfilmer: År 2001 – Ett rymdäventyr, av Stanley Kubrick. Blade Runner, av Ridley Scott.
Läser just nu: Cryptonomicon, av Neal Stephenson.
Johan Fundin växte upp i Kungsör, Västmanlands län. Han har en doktorsexamen i fysikalisk kemi från Uppsala universitet och en flerårig erfarenhet som vetenskaplig forskare i olika internationella miljöer. Idag är han anställd vid det världsberömda Universitetssjukhuset i Sheffield, ett av Storbritanniens och Europas största sjukhus.
Johan fundin
Johan har bott i Sheffield sedan milleniumskiftet och berättar gärna om staden-
I Sheffield finns tusentals restauranger och kaféer. Längs Ecclesall Road, London Road och West Street finns matställen från världens alla hörn. I Don Valley ligger Valley Centertainment, ett underhållningskomplex som omfattar restauranger, barer och biografer. Biografkomplexet Cineworld i Don Valley är med sina 20 salonger och 1,8 miljoner biobesökare per år den största Cineworld-anläggningen i Storbritannien.
 Hur kommer det sig att du flyttade till Sheffield och hur är det att bo där? Jag flyttade hit på grund av ett jobb för flera år sedan. Jag har en flerårig erfarenhet som vetenskaplig forskare i polymerfysik/fysikalisk kemi. Sedan, för personlig utvecklings skull, bytte jag karriär, från forskning till klinisk praktik. Numera är jag anställd vid ett storsjukhus. På fritiden är jag romanförfattare.

 

Hur det är att bo i Sheffield?

Jag älskar Sheffield! ”Borta bra men hemma bäst”, som ordspråket säger. Den här staden är mitt hem. Sheffield är en av Englands mest mångkulturella städer. Fler än 120 språk talas i Sheffield. Staden är hem för ett stort antal internationella samhällen som har fört med sig en rik tradition av språk och kultur. Här finns två universitet i världsklass, The University of Sheffield och Sheffield Hallam University.

Peace Gardens fountains and lawns

Peace Gardens fountains and lawns

Och det världsberömda universitetssjukhuset STH, Sheffield Teaching Hospitals.

Strax norr om city finns shoppingcentret Meadowhall, ett av Storbritanniens tio största shoppingparadis, stort som en flygplats: 280 butiker med 30 miljoner besökare per år.

. Min absoluta favorit bland Sheffield-adresser är förmodligen smalfilmsbiografkomplexet Showroom Cinema på Paternoster Row i city, arrangören av Sheffields årliga skräckfilmfestival.

 

Vad är den största skillnaden du märker mellan att bo i Storbritannien och Sverige?

Eftersom Storbritannien är betydligt större än Sverige är utbudet av varor och tjänster mycket större, rikare och bredare här än i Sverige. Som författare tar jag gärna bokbranschen som ett exempel. Storbritannien har jämte USA världens största och mest varierade bokmarknad. En annan påtaglig, och uppenbar, skillnad mellan länderna man märker är befolkningstätheten.

 

Vad saknar du här som finns i Sverige?

Bättre väder. Det brittiska vädret är världens sämsta. För övrigt saknar jag svensk inlagd sill – och möjligheten att köpa en lussekatt den 13 december. I kulturväg finns det inte mycket jag saknar här som finns i Sverige. Jag läser helst brittiska och amerikanska författare (undviker det svenska schablonträsket av så kallade deckarförfattare), och svensk film är idag under all kritik. Ingmar Bergman är fortfarande den siste av en handfull svenska regissörer som skrivit in sig i filmhistorieböckerna.

 

Vad saknar du i Sverige som finns här?

Eftersom jag inte längre bor i Sverige finns det ingenting jag saknar i Sverige som finns här. Jag besöker Sverige ett par gånger om året för att koppla av, träffa släktingar, vänner och gamla kolleger. Jag uppskattar miljöombytet som Sverige erbjuder.

 

Vilken typ av romaner skriver du?

Genreöverskridande thrillers. Berättelsen är det essentiella; genren eller genrer kommer i andra hand. Jag trotsar konventionella genrekonventioner. Jag vill förnya mig med varje projekt, och producera böcker som skiljer sig från mängden.

Jag skriver för att jag har historier att berätta. Den kreativa processen berikar min tillvaro. Därmed inte sagt att det är lätt att skriva. Att skriva böcker är hårt arbete.

 

Har du alltid skrivit böcker?

Nej. För att kunna skriva måste man ha någonting att säga. För att ha någonting att säga krävs en viss livserfarenhet. Och för att kunna producera någonting som man tror att omvärlden vill läsa krävs åratal av praktik. Ingen blir författare över en natt. Jag började skriva fiction 2007 och tillbringade sju år som opublicerad författare. Min debutroman, Ögats mörka labyrinter, publicerades i oktober 2014.

 

Vad heter nästa bok, när ska den publiceras, och vad handlar den om?

Nästa bok, Systerskuggornas dans, är färdigskriven och färdigredigerad. Den är liksom bok #1 en fristående thriller, med element av science fiction och fantasy och massor av action. Storyn utspelar sig i London, i Sverige, och i en fiktiv stad i norra England. Bok #2 kommer att publiceras hösten 2015 (september/oktober). Systerskuggornas dans handlar om tre tjejer vars intressen kolliderar när direktören för ett framgångsrikt biomedicinföretag dör under mystiska omständigheter. En svindlande vetenskaplig upptäckt står på spel. Två engelska tvillingsystrar och en vild svenska dras in i en konspiration med globala konsekvenser.

 

Vad skriver du på just nu?
Roman nummer 3.

 

Vad handlar din tredje bok om?

Det är för tidigt att prata om bok #3. Men jag kan säga att det är min hittills ambitiösaste roman. Endast planeringsarbetet har tagit två år.

 

Håll utkik efter Johan Fundins nästa explosiva thriller: Systerskuggornas dans – Kommer hösten 2015.
Författaren Johan Fundins webbplats och e-postadress:
Johan Fundins genreöverskridande thrillers kan beställas via förlaget Solentros egen bokshop: solentro.com/bokhandel(butiken med de fördelaktigaste priserna) eller via de stora nätbokhandlarna, såsom: adlibris.com/sebokus.comcdon.se.

 

Comments Off on En svensk i Sheffield