LondonSwedes Testar: SMAKA

Dec 15, 2015 by

Share Button

DSCF1232

 Adress: 77Alie Street, E1 8NH

Öppettider: måndag-fredag 08.00-16.00

Priser: Lunch för ca £5-10 per person

Tube: Aldgate East

Hemsida: http://www.smaka.co.uk

 

Ett nytt svenskt kafé – SMAKA – har slagit upp portarna i Aldgate East. Öppet på vardagar mellan 8-16 erbjuder de nyttiga, fräscha frukostar och luncher med en skandinavisk twist. Till frukost kan man välja mellan favoriter som havregrynsgröt, grekisk yoghurt med müsli, fruktsallader och risgrynsgröt, och till lunch kan man antingen kombinera ihop sin egen lunchbox med olika sorters sallader och protein, eller satsa på macka med klassiska svenska pålägg som västerbottensost, sill och rostbiff – allt serverat på surdegs- eller rågbröd såklart. SMAKA har även en daglig soppa och varmrätt, och till kaffet (Löfbergs) erbjuds inget mindre en kanel- och kardemummabullar.

 

Idén bakom SMAKA är att servera hälsosam, god mat med färska, närproducerade ingredienser, och kocken/ägaren Dennie lägger stor vikt vid återvinning och hållbarhet. De färgglada salladerna och mackorna har inspirerats av de smaker han minns från sin uppväxt hemma i Sverige, och menyn har något för alla, vegetarianer som glutenallergiker.

 

Vi testade SMAKAs lunch, och beställde vars två sallader tillsammans med kyckling och lax. De svenska smakerna av dill och citron ingav direkt en känsla av hemlängtan, och lunchen var definitivt en fräsch och nyttig omväxling till de brittiska trekantsmackor man ofta petar i sig till lunch här i London. Atmosfären var även den väldigt trivsam, med trevlig personal och mysig inredning. Ett minus för att maten serverades på papperstallrikar och med plastbestick – det ger något av en snabbmatsatmsofär och gör inte maten rättvisa. (Edit: SMAKA lyssnade på kundernas feedback och serverar nu maten på riktiga tallrikar). SMAKA får ett stort plus för att studenter och NHS-anställda får 10% rabatt, samt att de säljer alla lunchrätter för halva priset efter 15.00. Vi ser framemot att smaka SMAKAs middagar när de börjar servera dem med.

 

Text & bild: Billie Elmqvist Thurén 

 

DSCF1251

DSCF1254

DSCF1261

DSCF1243