Mindfulness

Feb 3, 2016 by

Assessment period är över och jag klarade det. Det firades genom att en av mina äldsta vänner från Sverige kom på besök. Vi har strosat på South Bank och ätit på Brick Lane. En dag gick vi till The Vault under Waterloo stationen, en gammal tunnelbanestation omgjord till restaurang, bar, bio och galleri. Just nu har dom festival så det är olika grejer som pågår, konserter osv. Rekommenderas varmt!

 

 
En av uppgifterna under assessment period var att leta rätt på en lokal story och skriva ett reportage anpassat till antingen nyhetstidning, magasin eller webbsida. Det var väldigt roligt, fritt och kreativt. Jag hade en idé om att jag ville skriva om ett lokalt flyktingcentrum, men var tvungen att överge den tanken för jag fick inte tag på någon som ville intervjuas. Så två dagar innan deadline bestämde jag mig för att istället skriva om mindfulness och kopplade det till en rapport som kommit om studenthälsa. Fler och fler söker mental health services för att hantera pressen det innebär att studera på universitet. Rapporten räknar med att trenden kommer att fortsätta. Flera universitet i London och UK har börjat med kurser i mindfulness, jag önskar att mitt universitet hade det.

 

Mina nästa inlägg kommer att handla om studieteknik, planering, stresshantering och vad jag brukar göra för att må bra och klara studierna på ett så bra sätt som möjligt.

 

 

/Anna

 

Läs mer

Tentaperiod

Jan 13, 2016 by

Jag är tillbaka från jullovet i Sverige och är inne i en hektisk tentaperiod. Vi har tre uppsatser och en sluttenta som ska vara klara mellan den 19-29 januari. Förra veckan flyttade jag till andra sidan stan, den västra, och har varvat studier med inredning av mitt nya rum. Tack Primark för er hemavdelning och era studentvänliga priser.

Så ja, det är fullt upp här. När jag pluggade på universitetet i Uppsala så hade jag under en period 175 % sysselsättning med jobb och studier. Då var jag tvungen att vara noga med bra rutiner och bra kost för att orka med stressen. Tar vara på den erfarenheten nu om jag säger så. Tar D-vitamintillskott, lagar grönkålsstuvning och dricker smoothies. Dessutom har jag hittat en simhall i närheten av mitt nya boende, som är alldeles prisvärd. Har nya simglasögon och allt. Om allt det inte hjälper mig att plugga så vet inte jag.

 

Dessutom har jag upptäckt hemleverans av matvaror, vilket är ren lycka. Det är min grej från och med nu. Har släpat tunga kassar från Sainsbury’s, sicksackat mellan gångarna medan jag slagit upp ord som buljong och ruccola. Att jag inte testat att shoppa online tidigare, det är helt fantastiskt. Sitter i min säng med datorn i knät, handlar i lugn och ro, dagen efter kommer en trevlig ung man med mina varor, bär dom till och med upp en våning, ända in till köket. Otroligt tidseffektivt. Jag handlade från Ocado, tyckte det funkade väldigt bra. Det bästa av allt, det är gratis. Inte varorna då, men leveransen.

 

På tal om Sainsbury’s så var jag med om min första engelska kulturkrock där. Det är ingraverat i min ryggrad att lägga varorna en och en på varubandet, prydligt med streckkoden uppåt. Skulle aldrig få för mig att göra nåt så otrevligt som att bygga varuberg och göra det jobbigt för kassören. En vana jag sett att ingen britt hittills delat med mig. Kunderna före mig i kön har alltid varit helt ohämmade i sina konstruktioner av varupyramider. Även kassörskorna har varit obekymrade över det och hälsar glatt medan de försöker skanna skyskrapor av mjölkpaket. Men jag har inte kunnat förmå mig att frångå min vana av raka rader med streckkoder.
Tills en dag när jag i godan ro står vid varubandet och vänder på varorna, en och en, tills de liksom bildar ett tufftuff-tåg av streckkoder och kassörskan sneglar på mig och säger, “you’ve got some serious OCD goin on.”

 

Jag inser nu att jag lägger mycket tid på det här att handla mat, och att hemleverans kan vara det bästa som hänt mig.

 

Ni som bor i London, har ni testat hemleverans från någon matvaruaffär? Vad tyckte ni?

Läs mer

Födelsedag i London

Dec 5, 2015 by

Denna vecka har studerandet kommit i andra hand, jag har behövt ha roligt och umgås med vänner istället för att sitta ensam på mitt rum och plugga. Jag har skrivit om IS uppkomst i Irak och det är mörk läsning att ägna sig åt i timtal. Bedrövligt är även det brittiska parlamentets beslut att bomba Syrien. Jag behöver påminnas om hur mycket jag älskar den här planeten och människorna jag delar den med. Så jag vill skriva om fina saker idag.

 

I torsdags var jag i publiken till Skavlan på ITV studios. Vi lovade att inte avslöja vilka gästerna var, och dom hotade med telefonbeslagtagning, raderande av innehåll och utkastning om vi inte stängde av våra mobiler. Men jag lovar att ni vill se programmet. Vi fick veta vilka som skulle gästa programmet när vi satt på våra platser och Fredrik kom ut i studion. Vi visste bara att en världsartist skulle medverka Jag hade mina förhoppningar om vem det kunde vara, och fick gåshud när hen avslöjades. Hela publiken tjöt av lycka.

 

Artisten var öppningsgästen, så hen satt med i hela programmet innan hen uppträdde på slutet. Tre sånger och stående ovationer efter varje sång. Jag hade lyckan att sitta tio meter från scenen och blev helt kär i denna gäst. Kunde känna vågor av kärlek från övriga publiken, hade ståpäls och tårar i ögonen programmet igenom i princip.

 

Ska bli så kul att se programmet på fredag!

 

Det var så värt att skriva färdigt uppsatsen halva natten.

 

Igår (fredag) fyllde jag år, så jag och min goda vän Alicia möttes upp på Leciester Square. Älskar det stället. Det är så fint nu med julbelysning och minitivoli. Jag smsade henne och sa att jag satt bredvid the Paris wheel, vilket gjorde henne mycket förvirrad eftersom pariserhjul heter Ferris wheel på engelska. Hon hade ingen aning om vad jag menade men hon är så artig och fin att hon inte sa nåt, utan undrade i tystnad var tusan jag befann mig. Menade jag någon av de små karusellerna? Menade jag det snurrande lottohjulet? Stod jag där och försökte vinna Minionsgosedjur?

 

Vi fann tillslut varandra och gick upp till China Town för dumplings. Har varken varit i China Town eller ätit dumplings förut. Älskade båda. Har ni inte varit i China Town ännu så åk dit, strosa runt, känn av atmosfären och se till att vara hungriga innan så ni kan äta så mycket som möjligt. Vi gick från restaurangfönster till restaurangfönster och kunde inte bestämma oss för allt såg så fantastiskt gott ut.
Det är så roligt att vara ny i en stad och upptäcka vad som finns att uppleva, och skapa sina smultronställen. När livet gör en hög på eufori när en kommer på att, vänta lite nu… vi är i London babe!

 

Mätta på dumplings åkte vi till Winter Wonderland i Hyde Park. Och blev som barn på nytt. Förutom att barn inte dricker körsbärsglögg och varm äppelcider. Stämningen i Hyde Park var ren kärlek. Vi dansade till live musik och hade så roligt.

 

Alicia, som är från Nya Zeeland, tittade på mig och sa: “Det här är varför jag har kommit till London. Precis det här, just nu, den här kvällen”.

 

 

image

 

 

 

 

Läs mer

Un, blu, bla, flu, flenk!

Dec 2, 2015 by

arabiska

Jag blev godkänd på deltentan i arabiskan, yey mig!

 

Jag befarade att jag skulle få göra om provet, men nu slipper jag alltså det, tack o lov.

 

Har känt mig lite som Joey i Vänner när Phoebe ska försöka lära honom franska.

 

 

 

 

 

Jag:

 

joey

Bild från Pinterest

 

 

Det är ny uppsats som gäller denna vecka, den sista för detta år. Denna gång är det i Politik och Aktuella Affärer. Vi ska argumentera för i vilken utsträckning Irakkriget 2003 bidrog till Isis uppkomst. Inte jättemunter läsning.

 

Jag är nog en annorlunda aspirerande journalist som helst undviker nyheterna. Jag lyssnade på en podcast igår där de sa att de som satt bänkade framför nyheterna efter attentaten i Paris mådde väldigt psykiskt dåligt av att matas med så mycket negativitet. En orsak till varför jag vill arbeta som journalist är att jag vill skapa balans med positiva nyheter som presenterar en kärleksfull värld med hjälpsamma medmänniskor där vi tar gemensamt ansvar för det vi skapar.

 

 

Efter uppsatsen har lämnats in väntar en sista skolvecka som avslutas med julfest i universitetets lokaler. Sedan blir det jullov med förberedelser för tentaperioden i januari innan lektionerna startar igen. Själv ska jag njuta av julmarknader, pyntade stadsparker och mulled cider här i London innan jag åker till Sverige för att fira jul.

 

 

Vad ska ni göra? Blir det jul i London eller i Sverige?

Läs mer

I TV-studion

Nov 21, 2015 by

I fredags var vi i skolans TV-studio för att skapa en egen version av BBC-programmet Question Time. Det är ett debattprogram där publiken får ställa frågor inom aktuella ämnen till en panel bestående av olika representanter, såsom journalister, politiker, m.fl.


Här
kan ni se ett avsnitt av originalprogrammet.

 

Våra kameror rullade dock inte, vi börjar spela in om två veckor, så att alla hinner öva på alla delar – kamera, kontrollrum, programledare, debattörer.

 
Vi antog olika roller såsom kolumnist från The Guardian, ledamot från det politiska paritet UKIP (väldigt konservativa), författare och diverse experter, för att debattera frågor som publiken (våra klasskamrater) ställde. Vi hade själva skrivit frågorna och gjort research som förberedelse.

 
De flesta kände sig nervösa inför att sitta framför publiken och strålkastarna med kamerorna riktade mot sig, även om vi visste att det inte spelades in. Men det var också jättekul och lärorikt. Vi lär oss att framföra åsikter och att stå för dem även när vi blir utmanade av motståndare. Att vara programledare i direktsändning är otroligt utmanande, det är mycket att hålla koll på: se till att alla får lika mycket talutrymme, involvera publiken, kommunicera med kontrollrummet för att veta hur lång tid man har kvar på varje fråga. Att avbryta en debattör mitt i ett utlägg p.g.a. att tiden rinner ut är inte helt enkelt.

 
Det är en av denna utbildnings fokuspunkter, att pusha oss utanför våra bekvämlighetszoner. Vi behöver det inför vårt framtida yrke. Att exempelvis knacka på hos folk som varit med om traumatiska händelser för att be om en intervju kräver ju bl.a. ganska mycket mod.

 

Studio

Läs mer

Höst i London

Nov 6, 2015 by

Kristalluft, röda löv och uppsatser. Vi lämnade in vår allra första för en vecka sen. Den utgör 40 % av betygen i det ämnet, Introduktion Till Brittisk Media, så det var lite nervöst. Vi läser fyra ämnen samtidigt istället för ett i taget, och nu är det dags för uppsats i Journalistikens Historia. Det är mycket jobb, men så himla roligt. I den första uppsatsen skulle vi jämföra hur fyra olika tidningar behandlade samma ämne, för att kunna urskilja vinklingar och subjektivitet. De publikationer jag valde ut har tagit en mer eller mindre tydlig politisk ståndpunkt och antingen backar upp den politik de håller på, eller baktalar den totalt. Den politiska agendan är ofta illa dold och ibland helt öppen. Väldigt intressant och annorlunda jämfört med den svenska journalistiken.

Igår var det Bonfire Night, en viktig tradition som firas bland annat här i England med stora fyrverkerishower. Imorgon ska vi gå och titta på en av de största, så då får uppsatsskrivandet vänta.

Bild från theguardian.com

 

 

Läs mer

I want to open my life to new things

Oct 25, 2015 by

På Londonsvenskars Facebooksida hade en person lagt upp en text som illustrerade så tydligt vad jag ville säga i mitt förra inlägg, så jag vill gärna dela den här. Texten handlar om att flytta och kommer från författaren Jeanette Wintersons hemsida och blogg. Läs hennes böcker btw, bland de bästa jag har läst.

Hon skriver på bloggen: “When we change things we take risks […] I want to open my life to new things […] which is why I am here at all.”

 

 

bloggen

Hela texten hittar ni här: http://www.jeanettewinterson.com/archive/july-2002/

/Anna

Läs mer

Min första månad på uni

Oct 25, 2015 by

En månad har gått sedan jag började på universitetet. Det har varit hektiskt med många saker som ska ordnas, från busskort till boende, från att komma in i skolan till att ta reda på hur vården funkar och skaffa engelskt telefonnummer. När allt är nytt är det lätt att känna sig vilsen, speciellt när man flyttar ensam till ett annat land, och det är helt okej att känna så. Kom ihåg det. Oavsett hur andra reagerar (tycker att du inte ska ha hemlängtan osv.) så är det du själv känner helt legitimt. Jag tycker mig märka att hemlängtan nästan blir tabu när man bor i metropolen London.
Universitetet har varit min trygga punkt eftersom jag verkligen är i mitt element på föreläsningarna. Det är så intressant, lärarna är så professionella och duktiga föreläsare. De vill verkligen att vi ska lyckas och personalen gör allt för att hjälpa oss att komma in i studierna. Allt från gratis föreläsningar om studietekniker, till personliga sessioner med studie experter, kuratorer, mentorer och personligt stöd från en tilldelad lärare från kursen. Det finns till och med stöd för hemlängtan och hur man hanterar det. Vilket visar hur vanligt det är. Jag frågade vårt studiecentrum om hjälp med boende och hur engelska vårdcentraler fungerar och de tog sig verkligen tid och gav alla goda råd de kunde.
Första veckan var induction week med många olika aktiviteter. Vi lärde känna varandra och våra lärare, vi gick på fresher’s fair som är en mässa där förstaårsstudenter kan anmäla sig till olika föreningar. Vår klass hade också en gatuövning där vi skulle lära känna vårt närområde genom att bli tilldelade ett specifikt kvarter och försöka hitta en story. Det var otroligt roligt och intressant. En av de viktigaste saker kursen gör är att utmana oss utanför våra bekvämlighetszoner genom att pusha oss att intervjua främmande människor på gatan, kontakta arbetande journalister, osv.

 
Välkomstveckan avslutades på torsdagen med en välkomstfest för vår klass med våra lärare och inbjudna elever från tidigare år. Gratis alkohol och snacks och härlig stämning. Väldigt opretentiöst och fint tyckte jag. Speciellt efter en vecka där vi alla varit så spända och nervösa.

 
Denna termin läser vi Journalistikens Historia, Introduktion till Brittisk Media, Introduktion till Journalistik, Politik och Aktuella Affärer, samt språk. Jag blev överlycklig när jag såg att arabiska var ett av alternativen, har länge velat lära mig det, och det pratas i en sådan intressant del av världen. Jag tror att det är framtidens språk när det gäller journalister.

 
Vår kurs erbjuder också frivilliga stödlektioner för dessa språk, samt stödlektioner för journalistikstudenter som har engelska som andraspråk. Hur bra som helst.

 
Vår kurs anordnar frivilliga events med journalistiska inriktningar för oss studenter. Vi har bl.a. haft ”Meet the editors” där vi fick speeddejta editors från BBC, The Daily Mail och SkyNews. På det senaste eventet träffade vi folk från Twitter och Google och diskuterade jobbmarknad. Även dessa event avslutas med mingel med alkohol och snacks. Älskar denna skola.

 
Så jag börjar landa i allt detta. Det gick så himla snabbt från att jag skickade in min ansökan sista juni till att jag fick reda på att jag kommit in i juli och flög hit i september, så det var så mycket praktiskt som skulle ordnas att jag inte hann ställa om mig mentalt. Ibland har jag ännu inte förstått att jag är här. Och så förväntningarna på att det ska kännas och upplevas på ett visst sätt.

 
Men när jag förstår det, alltså de stunder då det bara går upp ett ljus att jag verkligen är här, jag gjorde det, jag ansökte, kom in, flyttade och nu är jag här, då blir jag lite hög på livet. Jag stod i duschen häromdagen när jag kom på det. ”Vänta lite nu… jag är i London? Jag pluggar journalistik?”

 
Jag lever min dröm. Blir nästan galen på hur coolt och lite overkligt det känns. För det är såhär, att leva sin dröm måste inte betyda att man kan köpa en egen ö i bortre Karibien. Det kan likaväl vara att dela morgonpendlingen med 10 miljoner stadsbor, gå i en klass där alla är lika nördigt insnöade på samma sak, frysa ihjäl i kyldisken på mataffären för det är en hel vetenskap att hitta rätt mjölksort i England, söka (och hitta) den perfekta rumskompisen och studera till sent på nätterna och även att det då och då kan svida till av hemlängtan.

 

 

/Anna

Ps. kunde jag så kan definitivt ni också. Skriv gärna om ni har frågor!

Läs mer

Förberedelser

Sep 9, 2015 by

I slutet på juli gjorde jag mitt firm choice för val av universitet, alltså meddelade UCAS vilket av universiteten jag ville gå på. Efter att ha läst på en massa om samtliga universitet som jag sökte till och deras journalistprogram så gick jag ändå på magkänslan när jag valde, och om två veckor börjar introduktionsveckan. Nu ska jag studera journalistik, som jag har drömt om sen jag var liten.

Alltså, fjärilarna i magen.

 

Det enda som återstår är att hitta ett passande boende, åker om en vecka för att börja gå på visningar. Håll tummarna!

 

/Anna

Läs mer

Ansökningsprocessen kandidatnivå – del 3

Aug 9, 2015 by

Intervju

 

När UCAS mottagit din ansökan och skolorna börjar ta sina beslut är det flera saker som kan hända:

 

1. Du kan få ett unconditional offer vilket kort och gott betyder att du har blivit antagen till skolan, du är garanterad en plats.

 

2. Du kan få ett conditional offer vilket betyder att du är antagen med villkor och behöver komplettera med viss information innan du kan bli antagen. Jag blev antagen med villkor till Kingston University och behövde scanna in och maila mitt slutbetyg från Komvux eftersom skolan krävde att jag skulle ha minst VG i Engelska C. Annars kan en bli ombedd att göra ett språktest, exempelvis IELTS.

 

3. Du kan bli ombedd att komplettera din ansökan med ett arbetsprov, i mitt fall en artikel på 200 ord om en nylig händelse som påverkat mitt närområde.

 

4. Du kan bli ombedd att komplettera din ansökan med officiella dokument på utbildningar du gått, akademiska referenser och rekommendationsbrev. City University ville ha referenser, rekommendationsbrev och mina betyg från Uppsala Universitet där jag studerat en fristående kurs i spanska. De ville också veta varför jag inte fortsatte studera där. Eftersom det är mitt i sommaren fick jag inte tag på någon av mina lärare, så jag ringde upp City University och frågade om det gick bra med referenser från Komvux där jag ändå studerade ganska nyligen, vilket var okej. Jag passade på att skicka med mitt slutbetyg också.

 

5. Du kan bli kallad till telefonintervju. Jag har hittills haft två intervjuer och jag förberedde mig på samma sätt som inför en arbetsintervju: läste på om universitetet i allmänhet, deras vision, värderingar, osv., samt om kursen jag har sökt. Funderade på vilka frågor jag ville passa på att ställa. Hade mitt personliga brev framför mig under intervjun som stöd för att kunna argumentera för mitt engagemang i ämnet. Frågorna jag fick var: vilken typ av journalist vill du bli? Vilka är toppnyheterna just nu och varför tror du att det är så? Varför väntade du till sista ansökningsdag? Vad har du gjort tidigare som är kopplat till journalistik? Vad har du gjort sedan praktiken som är kopplat till journalistik? Vilka egenskaper tycker du är de viktigaste att ha som journalist? Vilka är dina främsta nyhetskällor? Har du läst igenom kursplanen och vad tycker du om den? Har du sökt till andra skolor också? Vilka frågor har du till mig?

 

Mitt tips är att vara helt ärlig, uppriktig och öppen och återigen, personlig. Det är så du blir unik och sticker ut från mängden, genom att vara dig själv.

 

När det börjar röra på sig och skolorna börjar hör av sig så går det undan, det är bra att vara beredd på det. Jag hade två veckor på mig att skriva en artikel men bara några dagar att ordna referens från Uppsala mitt i sommaren.

 

 

Lycka till!
/Anna

Läs mer

Ansökningsprocessen – kandidatnivå – del 2

Jul 31, 2015 by

Det personliga brevet

Det personliga brevet är den viktigaste delen av din ansökan. Här kan du överträffa såväl betyg som rekommendationsbrev, här visar du varför skolan ska anta just dig. Goldsmith University är ett av universiteten jag har sökt till som kräver VG i matte, vilket jag inte har, men som istället bad om en nyskriven artikel och som nu har kallat mig på intervju. Detta är en stor skillnad jämfört med antagningsprocessen i Sverige: betygen är inte allt. Detta är någonting positivt, inte en källa till skräck och prestationsångest. Se det personliga brevet som något roligt, en utmaning, en uppsats, ett skolarbete. Det kan också vara enklare att börja på svenska och sedan översätta till språkriktig engelska först när brevet är färdigformulerat. En bra idé är att be din gamla engelska lärare om korrekturläsning.

 

Det är alltså värt att lägga ner god tid och engagemang på det personliga brevet. Hur ska då detta struktureras? Försök att vara så akademisk som möjligt, speciellt i öppningsparagrafen. Använd ett starkt påstående eller något annat unikt sätt att berätta att du vill bli läkare, journalist, lärare, osv. i den första paragrafen. Det blir unikt genom att du är personlig, ärlig och har tänkt igenom ditt val. Gör flera utkast, be någon läsa igenom det och komma med synpunkter. I min öppningsparagraf påstod jag att det pågår ett krig mot journalistiken, vad jag tror att det beror på och så kopplade jag ihop det med varför jag vill bli journalist.

 

I andra paragrafen skriver du hur ditt intresse föddes. Tänk igenom varför just du vill arbeta med just det du har valt. Exempelvis: istället för att påstå att jag ”alltid” har velat bli journalist så berättar jag om en praktik jag hade på en nyhetstidning för tio år sedan och hur detta påverkade mig och min syn på journalistik. Att jag har velat bli journalist sen jag var 5 år är inte akademiskt relevant, så jag struntade i att ta med sånt. Andra saker som har väckt ens intresse kan vara dokumentärer, böcker du har läst, ämnen du studerat på gymnasiet, uppsatser, studiebesök. Det viktiga är att det är din egen upplevelse, då blir brevet personligt och det är precis det skolorna kollar efter.

 

I den tredje paragrafen fokuserade jag på att analysera journalistiken, komma med synpunkter, åsikter, kritik och vad jag vill göra med min karriär. Jag tänker att det är bättre att våga ha starka åsikter och visa självsäkerhet istället för att fundera på vad universiteten kommer att tycka om dina åsikter. Personligt och bra. Det sticker ut från mängden.

 

I den fjärde paragrafen visade jag att jag förstår att branschen är tuff, att jag är medveten om svårigheterna, men att det snarare sporrar mig än dämpar mig. Jag förklarade också varför det är viktigt för mig att studera journalistik. Visa att du är medveten om branschen, exempelvis nämnde jag förändringarna inom journalistiken, nedläggningarna av papperstidningar, digitalistiken, fokus på negativa nyheter och kändiskultur. Genom att analysera journalistikens djupaste kärnfråga och den första etiska principen: den objektiva sanningen, och till och med påstå att sanningen aldrig kan vara objektiv blev brevet personligt, akademiskt och intressant för skolorna.

 

Det var viktigt för mig att inte vara skrytsam, att inte formulera det som en jobbansökan genom att rada upp vad jag är bra på, utan att låta brevet tala för sig själv genom att föra en diskussion, problematisera och så på så vis visa att jag är passionerad utan att använda ordet passionerad. Det var lättare sagt än gjort.

 

Det som satte käppar i hjulet och gjorde att jag inte sökte medan antagningen ännu var öppen var att jag fick skrivkramp. Jag skrev en paragraf om min praktik innan det tog stopp, sen satt jag fast i flera månader innan jag lyckades avsluta brevet och skickade in det samma dag som den sena anmälan stängde. Fast jag inte var helt nöjd med brevet skickade jag in det i sista sekund.

 

Jag är så himla glad att jag gjorde det, för nu har fyra av mina fem universitetsval erbjudit mig platser. Den femte, Goldsmith som jag nämnde, vill intervjua mig om ca en vecka innan de gör sitt val. Det är mer än jag någonsin hade räknat med, det är en sån himla dröm som går i uppfyllelse.

 

Med andra ord, brevet måste inte vara perfekt för att du ska bli antagen, det är prestationsångest och höga krav som surrar. I alla fall för mig. Mitt brev är inte perfekt, det är lite spretigt och babbligt, men det som jag tror gör att skolorna har antagit mig är att jag är helt ärlig, har verkligen tänkt igenom på djupet varför jag vill det här, lyckas kanalisera min passion utan att använda klyschor, analyserar och kritiserar min egen drömbransch, har en tydlig och klar bild över vad jag vill använda min karriär efter utbildningen till. Jag hoppas de tipsen hjälper er en bit på vägen. Genom att vara akademisk i brevet behöver du inte säga att du är en bra student, det framgår ändå.

 

Brevet ska vara max 4000 tecken inklusive mellanslag, samt max 47 rader.

 

Här finns bra länkar gällande det personliga brevet:
https://www.ucas.com/ucas/undergraduate/getting-started/when-apply/writing-personal-statement
http://university.which.co.uk/advice/10-things-to-put-in-your-personal-statement
http://www.sshl.se/konsten-att-skriva-ett-personal-statement/ (rekommenderar särskilt den här sidan)
http://www.cife.org.uk/how-to-write-a-good-ucas-personal-statement.html
http://university.which.co.uk/advice/your-ucas-personal-statement-10-more-things-to-put-in
http://university.which.co.uk/advice/your-ucas-personal-statement-10-more-things-not-to-put-in

 

 

Tveka inte att fråga mig om ni undrar över något.

Ha det fint!
/Anna

Läs mer

Studentsidor

Jul 28, 2015 by

Välkommen till studentbloggen! Vi har legat lågt ett tag då vi även har permanenta studentsidor på hemsidan men har nu två nya bloggare som är här för att blogga om sina studenterfarenheter.

Anna Westerberg – Kandidatstudent

Lenita Törning – Doktorand (men som också kommer skriva om masterstudier)

Kolla även våra studentsidor på LondonSwedes.com

Studera i Storbritannien

Studera i London

graduation2

Läs mer

Master i Storbritannien

Jul 28, 2015 by

Göra din master i Storbritannien? Del 1

 

Att läsa en masterutbildning efter sin kandidatutbildning har blivit allt vanligare och för många är det just den här tiden på året som funderingarna kring det nästa steget i utbildningen börjar. Därmed har jag satt ihop en liten artikelserie som fokuserar på vad som kan vara bra att tänka på. I det här första inlägget tänker jag fokusera på att ge en allmän bild av vad det innebär att läsa en masterutbildning i Storbritannien och hur du skall gå tillväga om du vill söka. I nästkommande inlägg blir det jämförelser mellan masterutbildningar i olika länder och  mer personliga reflektioner från studenter som valt att läsa sin masterutbildning i Storbritannien.

 

Vad innebär det att läsa en master?

 

En masterutbildning i Storbritannien är en ett-årig vidareutbildning som oftast – men inte alltid – bygger vidare på vad du har studerat i din kandidatutbildning. Dessa utbildningar är ofta mer specialiserade och fokuserade än kandidatutbildningar, och lämpar sig till dem som av olika skäl vill läsa vidare inom ett ämne. För en del handlar det om ett steg för att få ett specifikt jobb eller öka chanserna att stå sig i konkurrensen om jobb, där en masterexamen är eftertraktad eller ger en specifik spetskompetens. För andra är en masterutbildning ett steg mot att söka forskarutbildningen och öppna upp för en akademisk karriär. Oavsett vilket skäl du har att fundera på att läsa en masterutbildning är det viktigt att du gör din hemläxa så du väljer ett program som passar dina behov och mål. Masterutbildningar kräver i regel mer självständigt arbete (även om hur detta ser ut varierar mellan akademiska discipliner) och du förväntas ofta spendera mer tid på egen hand för att skriva uppsatser och göra uppgifter. Flera masterutbildningar avslutas också med en masteruppsats så det är viktigt att det här är något som passar dig!

 

Hur söker du?

Att söka en masterutbildning i Storbritannien skiljer sig från att söka en kandidatutbildning. Den största förändringen är att istället för att söka genom UCAS görs de flesta ansökningar direkt till det universitetet du är intresserade att läsa vid. Det bästa är att gå in på deras hemsida och helt enkelt leta rätt på det program som du är intresserad av, och följa de instruktioner som finns. Har du inget specifikt universitet i tanke finns det sidor som FindAMaster och Prospect.ac.uk som kan ge dig en bra bild av vad som finns att tillgå i ditt ämne. En annan skillnad i ansökningsprocessen är att det sällan finns någon direkt deadline, utan du kan söka under hela året. De flesta av alla utbildningar börjar i september, men möjligheten att söka börjar ofta runt oktober året innan och denna är öppen fram tills programmen är fulla. Ett tips är att dock söka så tidigt du kan. Du kan söka även om du inte är klar med din kandidatutbildning eller att du ännu inte fått ditt examensbevis. Blir du erbjuden en plats under sådana förhållanden är den villkorad fram tills du uppfyller alla kriterier.

 

Vad krävs för att bli antagen?

Det varierar mellan universitet och program, men de flesta universitet kräver en brittisk First eller 2:1 på kandidatexamen, eller internationell motsvarighet. Har du inte detta, men har professionell erfarenhet kan detta väga upp så hör med det universitet du funderar att söka till. Kommer du direkt från Sverige och är osäker på hur dina svenska universitetsbetyg står sig har flera universitet riktlinjer för hur de tolkar svenska betyg. Dessa finns ofta under deras ‘Country specific information’ eller liknande. Utöver betyg krävs även två eller tre akademiska referenser (en professionell referens accepteras ibland om du söker en specifik typ av masters eller om det gått fem år sedan du lämnade universitetet), ett IELTS-prov (såvida du inte läst hela din kandidatutbildning i Storbritannien eller i ett annat engelskspråkigt land) och ett personal statement där du beskriver varför du vill läsa det specifika programmet. De flesta masterprogram har inga intervjuer så det här är din möjlighet att visa dem vem du är och varför de skall anta dig. Ta möjligheten att glänsa!

 

Hur mycket kostar det?

Det beror väldigt mycket på var och vad du vill studera, men överlag är en masterutbildning i Storbritannien ingen billig affär. En del masterprogram kostar £3,000-4,000/år i skolavgifter, medan andra kan kosta över £10,000 så titta upp hur mycket CSN täcker och hur mycket du har råd att lägga till själv. Ett tips är att titta upp om det finns några scholarship eller busaries som du kan söka. Har du läst din kandidatutbildning i Storbritannien efter höjningen av skolavgiften 2011 finns det också en del universitet (t.e.x Birkbeck, University of London) som har specifika scholarship och stipendium som du kan söka. Att få ett stipendium är dessutom bra att ha på CV:et och det finns ett stort utbud av möjligheter så ansträngning lönar sig!

 

Att studera på masternivå är en fantastisk möjlighet att fortsätta studera ett ämne du är intresserad av och öppna upp för ökade möjligheter att få ditt drömjobb. I nästa inlägg kommer vi att titta närmre på masterutbildningar i andra länder och hur de skiljer sig från Storbritannien. Ha det så gott tills dess – och lycka till med ditt planerande!

 

/Lenita Törning

 

 

Läs mer

Ansökningsprocessen – Kandidatnivå – del 1

Jul 15, 2015 by

En översikt

För tre dagar sedan (allra sista ansökningsdag för sen anmälan) skickade jag äntligen in min ansökan till universitet i London. Jag vill läsa journalistik och valde ut fem skolor som jag tycker verkar vara bäst för mig. Eftersom de skolor jag valt ut inte samarbetar med någon svensk förmedling och jag inte är utbytesstudent så skötte jag allt själv.

 

Det är inte alls krångligt utan det är tvärtom en ganska enkel process, däremot kräver det tid och engagemang – klarade jag av det på egen hand så klarar ni det också! Min ansökningsprocess gick till såhär:

 

1. Det personliga brevet – personal statement. Detta är, som jag förstått det, lika viktigt om inte viktigare än höga betyg. Skolorna vill ha de mest motiverade eleverna. I ditt personliga brev ska du alltså argumentera för varför skolorna ska välja just dig. Fundera noga på ditt val av program, varför vill du studera ditt ämne? Om du har drömt om att bli läkare sen du var 5 år gammal så skriv inte bara det, utan skriv vad det var som satte fyr på ditt intresse, vad är det som har uppehållit det? Vilka enskilda händelser har väckt intresset i dig? Vad har du gjort tidigare kopplat till ditt intresse? Det kan vara allt från att ha läst böcker/sett dokumentärer om ämnet (nämn då vilka böcker och vad som gör dem intressanta), föreläsningar, uppsatser i skolan, praktik, osv. På detta sätt blir ditt brev unikt och personligt, undvik ord som passion, vanliga citat och andra klyschor. Skolorna vill att du analyserar ämnet, är akademisk i ditt brev, vilken kritik kan du ge branschen som visar att du är medveten om dess brister? Problematisera och lös problemen. Exempelvis: ”Massmedias makt kan utnyttjas till att sprida rädslor och negativitet genom att fokusera på negativa nyheter, detta kan ge en ensidig bild av verkligheten, öka fördomar och bara visa halva sanningen – jag vill använda journalistiken till att istället bygga broar mellan människor och sprida positivism och förståelse.” Be också andra korrekturläsa ditt brev och komma med förslag, exempelvis lärare, kollegor, familj, vänner. Brevet ska vara minst 1000 tecken och högst 4000 tecken (inklusive mellanslag), och högst 47 rader. Se till att det är färdigt innan du fyller i ansökan, så att du bara kan kopiera och klistra in det.

 

2. Mature students. Om du som jag är över 21 år och således inte kommer direkt från gymnasiet så går vi under betäckningen mature students. Detta kan vi använda till vår fördel genom att berätta vad vi har gjort i vårt arbetsliv som är kopplat till ämnet vi vill läsa, på vilket sätt vår livserfarenhet gynnar oss som studenter osv. Analysera dig själv och berätta om det i brevet. Detta gör att skolorna kan ha överseende med ett lägre betyg än de egentligen kräver. Kommer du direkt från gymnasiet är betyget viktigare.

 

3. Referens. Om du som jag söker individuellt och inte genom en förmedling eller skola vill UCAS ha ett rekommendationsbrev. Det kan skrivas av en lärare, en före detta chef, en rektor, osv. Någon som känner dig professionellt (alltså inte familj eller kompis) och är kopplad till ämnet du vill läsa. Jag bad min chef från en praktik jag hade på en tidning för 12 år sen. Rekommendationsbrevet ska vara mellan 1000 och 4000 tecken långt, med mellanslag.

 

4.UCAS. Detta är den brittiska motsvarigheten till antagning.se. Här finns all praktisk information, så in och lusläs. Här kan du söka efter ämnen och universitet, precis som på antagning.se, för att se vilka universitet som har just ditt program. Klicka dig runt och bekanta dig med UCAS innan du påbörjar ansökan. Här finns också alla viktiga datum som sista ansökningsdag, antagningsbesked och sista svarsdatum.

 

5. Universiteten. Gå in på deras hemsidor och läs om kursplaner, terminsavgifter osv. Hör vad andra elever har att säga, bli inspirerad. Universiteten tjänar mycket pengar på varje elev, så de vill ha de bästa/mest intresserade studenterna för att kunna hamna högt på rankningslistorna. Detta gör att om du läser att ett universitet kräver minst C i matte så kan ditt personliga brev visa att din arbetslivserfarenhet väger upp det låga betyget, som jag nämnde tidigare. Jag har nämligen mailat till alla skolor jag var intresserad av och frågat dem personligen och det var svaret jag fick av de allra flesta. Googla de universitet du är intresserad av för att få en mer nyanserad bild. Välj ut fem skolor där du vill studera, undersök vilka betyg de kräver för just ditt program. Kommunicera med dem, ring eller maila dem om du har några frågor. De är hjälpsamma och svarar snabbt på mail.

 

6. Ansökan. Du ansöker alltså på UCAS hemsida. Du kan ansöka en gång om året, ansökan öppnar på höstterminen för att stänga i januari. Sedan är den öppen för sen anmälan hela vårterminen fram till 30 juni. Sedan är det bara vissa skolor och vissa program som fortfarande har öppet för anmälan. Läsåret startar alltid i september. På UCAS skapar du en egen profil och klickar dig fram till anmälan. Du kan påbörja din ansökan och spara för att återkomma till den senare. Du fyller bl.a. i kontaktuppgifter, hur du har tänkt finansiera dina studier, vilka skolor du vill ansöka till och dina betyg. Du behöver alltså inte skicka in pappersdokument eller scanna in dina betyg. Du fyller själv i qualifications, alltså ämnesnamnet på engelska (be din skola översätta dina betyg till engelska så kan du läsa innantill) och vilket betyg du har i varje ämne. Det är sedan upp till skolorna att kontakta dig om de vill ha dokumenterade betyg eller andra uppgifter. Under rubriken ”reference” ska du skriva in kontaktuppgifter till din referens, inklusive mailadress, då skickas en länk till referensen som då kan klistra in sitt rekommendationsbrev. När personen gjort det så får du ett mail på att brevet är mottaget och godkänt så att du kan skicka in din ansökan.

 

7. Avgift. När din ansökan är klar och du skickar in den behöver du betala en avgift på 23£ om du väljer fler skolor och 12£ om du väljer en skola. Du kan använda kortbetalning direkt på sidan. När din ansökan är mottagen får du ett bekräftelsemail, du kan nu följa din ansökan på UCAS hemsida. Skolorna kan också skicka ett bekräftelsemail men det är inte alla som gör det.

 

8. IELTS. Alla skolor kräver bevis på att du kan engelska. En del godtar ett VG i Engelska C medan andra kan vilja att du gör ett internationellt språktest, kallat IELTS. Allt detta kan du komplettera din ansökan med senare.

 

9. Till sist. Du kan alltid ringa UCAS och fråga om din ansökan ser bra ut och är komplett, om du vill vara helt säker. Dom är otroligt hjälpsamma och vänliga över telefonen. Det kan vara lite pirrigt att prata engelska över telefonen med någon en inte känner om en inte är van, men berätta att du är en internationell student som ringer från Sverige så förstår dom.

 

Jag hoppas att ni får en bra översikt av ansökningsprocessen av detta inlägg, jag tar gärna emot frågor som jag lovar att besvara efter bästa förmåga. Mitt nästa inlägg kommer att handla mer om det personliga brevet eftersom det är så viktig del av ansökan. Jag ska försöka berätta hur ni kan tänka kring utformning och innehåll, vad skolorna förväntar sig, vad man ska undvika, osv.

 

 

Må så gott till nästa gång!
/Anna Westerberg

Läs mer

CSNs nya regler försvårar för utlandsstudier

Apr 10, 2015 by

CSNs nya regler försvårar för utlandsstudier

 Trots de välmenande förändringarna som CSN inför från och med juli innebär de nya reglerna för studiestödet en kraftig försämring för lika möjligheter att studera utomlands. Regeringens proposition Studiemedel i en globaliserad värld nämner utlandsstudier som “en central del av internationaliseringen” och att det är “regeringens ambition att så många studerande som möjligt ska beredas tillfälle att bedriva sådana studier”. Tyvärr lyckas förändringarna inte råda bot på de svårigheter som redan finns och skapar dessutom nya hinder på vägen.

 

I och med de nya reglerna kommer alla utbetalningar ske månadsvis, precis som för studerande i Sverige, till skillnad från i klumpsummor vid studieårets eller terminens början. Lån för studieavgifter kommer dock att kunna utbetalas klumpvis efter anmälan av behov. Då flytt utomlands eller flytt mellan bostäder utomlands ofta innebär krav på stora förskottsbetalningar, ofta flera månaders eller ett helt års hyra, kommer enbart studenter från vissa inkomstbakgrunder kunna bedriva studier i många länder.

Detta går stick i stäv med regeringens uttalade ambition och gör att internationaliseringens fördelar koncentreras hos unga med kapitalstark bakgrunEn annan klar försämring är att studiemedlet inte längre kommer ta hänsyn till skillnader i levnadskostnader. En studerande i Tanzania och en studerande i Schweiz kommer ha samma lånetak. Studenter i länder som USA, Japan, Storbritannien, Irland, Australien och Kanada kommer att få låna mindre medan studenter i Polen, Ungern, Tyskland och övriga Norden kommer att få låna mer. Detta snedvrider incitamenten för att studera i olika länder. Exempelvis får en studerande i USA låna 676 kronor mindre per vecka trots att prisutvecklingen och växelkursändringar har gjort USA till ett betydligt dyrare land att leva i på senare tid.

 

Slutligen löser inte de nya reglerna problemet med det otillräckliga lånetaket för undervisningsavgifter. Det gamla såväl som nya taket, som propositionen medger har “en styrande effekt på de studerandes val av utbildning och studieland”, medför en begränsning av lika möjligheter för svenska ungdomar att komma in på sina drömutbildningar. Utöver det faktum att studielån är pengar som staten får tillbaka vill vi påminna om att en student som väljer att förlägga sina studier utomlands inte kostar skattebetalarna en krona i högre utbildningsavgifter. Enligt Universitetskanslersämbetet betalar staten mellan 48 000 och 478 000 kronor per högskolestudent och studieår i Sverige beroende på utbildning. Skillnaden på det gamla och nya lånetaket för oss utlandsstuderande är knappt 18 000 kronor, från 324 000 till 342 000. Sett mot bakgrunden av att en studietid kan sträcka sig över 6 år och att den utlandsstuderande i övrigt inte innebär en kostnad för staten måste denna ökning anses vara på sin höjd marginell.

Vill du föra över pengar mellan länder så kan du kolla vår jämförelsetabell här!

Texten är lånad från Swedish International Students & Alumnis blogg.

Läs mer

IELTS

May 27, 2014 by

De flesta högskolor i engelsktalande länder kräver någon form av bevis på att man behärskar språket, ofta i form av ett betygskrav (t.ex. minst A i engelska)  eller ett internationellt accepterat språktest som IELTS eller TOEFL. IELTS består av en lyssna, skriva, läsförståelse och tala del. Testet kan du göra i stockholm, göteborg eller lund. Man gör de tre första momenten (lyssna, skriva och läsa) utan paus under 2 timmar och 45 minuter och tala delen separat, antingen före eller efter. Jag tyckte att IELTS påminde mycket om det nationella prov man tog under gymnasiet, bara att IELTS var lite svårare och mer tidspressat. Det jag hade mest problem med var skrivuppgiften eftersom min hjärna var helt slut när man väl kom fram dit. Det var också hyfsat tidspressat med MINST 400 ord på en timme.

IELTS kostar runt 2000 sek i Sverige, så det är alltså ganska mycket pengar. Betygsskalan är 1-9 och det engelska intagningskravet kan variera men brukar ligga runt 7. För er som planerar att göra det kan jag verkligen rekommendera att ni förbereder er genom att t.ex. kolla igenom arkiverat IELTS material på hemsidan, www.ielts.org.

Lycka till!

Läs mer

Deltidsjobb!

May 12, 2014 by

Även om CSN är väldigt generösa med bidrag och lån så blir det inte mycket pengar över i veckan efter terminsavgifter och hyra… Därför tänkte jag tipsa om en jättebra hemsida för er londonstudenter som behöver hitta ett deltidsjobb:

http://www.studentjob.co.uk/info/parttimejob_London

// Ebba

Läs mer

Exams!

Apr 28, 2014 by

Har precis, efter att ha suttit på mitt rum i två veckor och pluggat, avklarat min första tenta. Jag var verkligen sjuuuukt nervös. Lokalen var uppdelad med numrerade bänkar och det var extremt mycket vakter som kollade av så att ingen fuskade och så att alla var på rätt ställe etc. Hur som helst, det engelska läsåret är uppdelat i fyra olika “modules” (kurser). Betygsättningen är ofta uppdelat i procent där 40 % allt som allt är godkänt. Man måste dock ha minst 40 % i varje kurs för att kunna fortsätta till år två. Så tentan jag gjorde idag är alltså en sammanfattning på en kurs som heter “understanding the environment” och är värd 40 % av slutbetyget av kursen. Om jag får 50 % på provet har jag alltså “samlat” 20 % till slutbetyget. Aah, hoppas att det makar någon sense för någon, har träningsvärk i hjärnan och orkar inte koncentrera mig! 😀

 

 

Och just det, studentnätter var det…  http://www.london.wickedstudentnights.co.uk/

😀

Läs mer

Student nights!

Mar 11, 2014 by

Sorry för dålig uppdatering. Jag har varit väldigt upptagen då slutproven för terminen börjar närma sig.

Jag kom på en sak jag inte skrivit om som ändå är en betydande del av studentlivet; studentnattlivet. Att studera innebär väldigt mycket festande för de flesta.  De flesta universitet har studentbarer. På kingston university finns det tre olika. Vad de har gemensamt är att det är extremt billigt att handla i baren, packade med berusade studenter, plastmuggar och ofta hög musik. Kingston är lite av en studentstad och de flesta klubbarna här omkring brukar köra studentkvällar ett par gånger i veckan. Det innebär att man måste på vissa ställen måste visa studentlegitimation och på andra ställen får rabatt om man har studentlegitimation. Här i the UK har universiteten ofta olika societys vilket är UKs motsvarighet till nationerna. Societies är grupper med någon sorts gemensam faktor (nationalitet, intresse, religion etc.), det finns till exempel scandinavian society ( som jag är medlem i), wine society och football society. Att vara med i ett society innebär oftast pubrundor, event och klubbnätter.

Men jag ska absolut göra lite research och göra ett inlägg med förslag på bra studentnätter i London!

/Ebba

Läs mer

UK University Fair 2014

Feb 24, 2014 by

Den 1 Mars är det dags för den årliga universitetsmässan på Lancaster Hotell i London. Det är 80 olika universitet som har representanter på mässan med syfte att lära känna oss internationella studenter. Det kommer finnas seminarier och massor av bra tips och råd angående allt från finansiering till ansökningsprocess. Det är helt enkelt ett fantastiskt tillfälle för er som funderar på att studera i Storbritannien. Det finns även olika stipendier att söka via mässan. Det är helt gratis om man registrerar sig via internet. Mer info hittas här

På tal om mitt förförra inlägg så har som sagt UCAS deadline passerats, MEN, ni kan fortfarande ansöka till konst och designkurser och givetvis via Clearing som öppnar den 30 Juni. För er som inte vet vad Clearing är så är det alla platser som blir över från den första ansökningsprocessen vars deadline har passerat. Detta gäller de kurser som har sin start hösten 2014.

Trevlig måndag! /Ebba

Läs mer

Mayor of London’s Low Carbon Entrepreneur 2014

Feb 11, 2014 by

Till alla er entreprenörer/miljökämpar som har en ide om hur vi kan bidra till ett grönare London: var med och delta i Mayor of London’s Low Carbon Entrepreneurs med chansen att vinna sponsorpengar på 20 000£ eller en betald praktikplats hos Siemens.

För att delta måste du vara student i London och presentera en produkt som är miljövänlig. Grupparbeten eller individuella arbeten går lika bra Det kan ha att göra med allt ifrån avfall till koldioxidutsläpp. Prispengarna  (20 000 £) måste användas för att få ut din produkt på marknaden men bara att ha varit med kommer att se bra ut på CV:t!

Läs mer och registrera er här!

Lycka till! /Ebba

Läs mer

UCAD deadline passerad

Feb 7, 2014 by

Nu har Ucas deadline varit för ett tag sedan. Är det någon som har sökt? Vad har ni sökt?

Det kommer ta ett tag innan ni får bekräftelse i form av ett erbjudande (offer) och olika skolor kommer att svara i olika tempo. Om ert erbjudande  är “conditional” så betyder det att ni måste leva upp till vissa krav, oftast betygsmässiga, för att erbjudandet ska gälla. Dessa kan se lite olika ut t.ex. : “Fullständigt  gymnasiebetyg with an overall grade of B” eller “fullstädigt gymnasiebetyg with an overall grade of C with at least a grade of B in three social sciences” eller liknande. Dessa specificeringar är oftast inte skrivna i sten utan betyget ska vara genomsnittligt. Hur hårda skolorna är med krav varierar mycket beroende på hur många som sökt. (Statistik ute på UCAS hemsida för er som är intresserade).

Glöm heller inte att de flesta universitet ger studenter ett par veckor att avgöra om inriktningen är tillfredsställande och erbjuder möjlighet till att byta inriktning (inom ett ämne).

Det är ganska många som har kontaktat mig via min facebook med frågor vilket såklart är jättekul! Hjälper mer än gärna till ifall ni är osäkra på något. Skulle också vara kul om ni som redan pluggar i London skulle vilja skicka iväg ett pm så jag kan få höra lite olika åsikter och uppfattningar om det engelska studentlivet. Det slog mig tidigare idag att jag inte stött på mer än en svensk via mitt universitet.

Trevlig helg, Ebba.

Läs mer

NUS Card

Jan 22, 2014 by

Ett jättebra sätt att spara pengar som student i London är att köpa NUS (The national union of students) student discount card. Om man köper det på nätet kostar det runt 15£ och ger massor av användbara rabatter ifrån bland annat klädaffärer, matställen, trafikskolor, elektronikbutiker, gym och resebolag. Några exempel på märken/affärer är apple, spotify, easyjet, Madame Tussauds London, Pizza hut, Miss Selfridges, new look och microsoft. Hela listan består av över 160 märken som jag själv använder flera gånger i månaden. Listan hittar du här.
Så det är alltså ett kort som ger dig rabatt vid både små impulsköp och planerade, dyra köp. Så för alla er som inte redan har NUS Card kan jag verkligen rekommendera det!
Ta även en titt på resten av hemsidan som definitivt är relevant för alla studenter i England!
/Ebba

Läs mer

Terminstart!

Jan 9, 2014 by

Då var terminen igång igen!

Något jag verkligen lagt märke till (som kanske någon av er också kan känna igen er i?) är att uppsatser (essays) verkligen ser annorlunda ut jämfört de som skrevs i gymnasiet, både strukturellt och språkmässigt. Jag antar dock att essays ser olika ut beroende på vid vilket universitet och vilken kurs man läser. Det svåraste enligt mig så här långt har faktiskt varit att veta i vilket format de olika uppgifterna ska lämnas in i, vilket faktiskt har varit väldigt oväntat då jag trodde att den språkmässiga biten skulle vara absolut svårast (vilket faktiskt gått väldigt bra, förutom lite kritik när man då och då råkar stava något ord med amerikansk stavning).

Hur som helst så har jag köpt och läst en bok som verkligen hjälpt mig att få koll på det här med essays och som jag varmt kan rekommendera är “”Doing Essays and Assignmenst” av Pete Greasley.

En annan kul grej som jag upptäckt i veckan är “the scandinavian society” som jag självklart gått med i. Är det någon som har något liknande på sitt universitet? Skulle vara kul att höra hur det fungerar.

Ja, just det,  god jul och gott nytt år! //Ebba

Läs mer

UCAS!

Dec 17, 2013 by

Snart är det bara en månad kvar tills UCAS (den brittiska motsvarigheten till verket för högskolestudier, http://www.ucas.com) deadline för ansökningar till majoriteten av universitetskurser med start höst 2014!   Så det är med andra ord dags att bestämma vilka universitet att söka till nu. Det finns många alternativ så det kan kännas lättande att försöka kartlägga intressanta kurser och universitetet och kanske skriva ner fördelar och nackdelar. Det finns många välorganiserade och hjälpfulla hemsidor att kolla på som till exempel

http://www.thecompleteuniversityguide.co.uk

och

http://www.studylondon.ac.uk

Det är viktigt att ha sin önskvärda framtida karriär i bakhuvudet när man sitter och bläddrar igenom alla guider. Det är trots allt därför man studerar. Ett vackert bröllop eller ett lyckligt äktenskap? Båda såklart om det går men utbildning är trots allt grunden för det kommande arbetslivet!

För övrigt så är det jullov nu så jag ska ta och åka hem till Sverige. Eller lov och lov, har massor av deadlines i Januari… Hoppas att allt är bra med er!

//Ebba

Läs mer

Ebba Carling

Dec 1, 2013 by

Hej!

Jag tänkte börja med att presentera mig lite kort!

Jag heter Ebba och är född och uppvuxen i ett litet samhälle utanför Malmö. Jag tog studenten i somras och för ungefär två månader sedan flyttade jag till London och påbörjade min bachelor’s degree på Kingston University.

Jag pluggar environmental management och business på heltid. Min degree är således ”joint hounors” vilket innebär att jag studerar två helt olika ämnen istället för ett (i mitt fall 75 % environmental management och 25 % business).

 Än så länge trivs jag hur bra som helst med mitt studentliv i stadsdelen Kingston. Det har naturligtvis varit en stor omställning från gymnasiet; det krävs att man verkligen tar ansvar och sätter sig ner och pluggar, speciellt i en stad som London där det finns en hel del frestande alternativ till att plugga.

Några tips för er som funderar på att studera i England;

  • Planera ansökan i god tid

Om du funderar på att söka till ett universitet nu i höst är det god tid att börja kolla runt nu. Utgå från vilket program du skulle vilja söka till och undersök grundligt vad olika skolor har att erbjuda. Tänk på att du kommer att vara borta ett längre tag så sök dig till ett område du känner dig trygg med. Glöm inte bort att vara realistisk; många universitet har väldigt höga krav så ansök till minst ett ”säkert” alternativ.

  • Planera ekonomi

Det är dyrt att studera i England och det finns inget som säger att avgifterna inte skulle kunna höjas ännu mer så var beredd på att du kommer att behöva ta studielån. Via CSNs hemsida kan du räkna ut hur mycket pengar du kan få, hur stor din skuld kommer att bli och hur länge lånet kommer att betalas av. Du bör också vara helt säker på att du kommer att ta det på allvar då du som sagt kommer att lägga ner mycket pengar på det (det känns inte så jättekul att misslyckas med att fullborda en degree man lagt ner över tvåhundratusen kronor på).

  • Boende

Börja söka boende så fort du fått bekräftat att din ansökan har varit framgångsrik. De flesta stora universitet erbjuder hjälp med att hitta bra boenden eller erbjuder någon typ av studentboende. Jag bor på ett av universitetets studentboenden där jag har ett eget rum men delar kök, toaletter och duschar sju andra studenter och trivs verkligen bra. Jag ser det som en stor trygghet att vi alla studerar via samma universitet. Ett annat stort plus med att bo via universitetet är den sociala biten. Vi är sammanlagt trehundra studenter i ett litet avgränsat område som kallas för middle mill och det är alltid något ”halls party” på gång! Vi har även 24/7 säkerhetsvakter på området och en bemannad reception. Det är inte heller dyrt utan jag betalar ungefär 400£ i månaden vilket är lägre än normalpris för att hyra ett rum i Kingston.

 

Läs mer

För och nackdelar med att plugga i London

Jun 13, 2013 by

Regent's University

Regent’s University, Det finns otaliga pros och cons med att börja studera i London. Foto: Sofia Capel

Funderar du på att studera vidare i staden vi alla älskar? Nyexaminerade Sofia Capel listar fem för- och nackdelar med studentlivet i London och allt som följer.

Fördelar:

1. Du lär dig väldigt mycket. För utom det som står i skolböckerna så kommer du genom organisationer och nya vänner även få nya intressen. Du kommer att omge dig med personer som hungrar att lära sig, som är smarta och som har koll.

2. Du får rätt kontakter. Du kommer gå i en klass med 100 andra elever med ungefär samma ambition som du. Det betyder 100 nya kontakter som kan hjälpa dig in i branschen ifall de får jobb innan dig. Du kommer även ha en handfull av lärare som kan ge dig goda referenser (om du gör ett bra jobb) samt kan vara värda att nämna i jobbintervjuer efter studierna.

3. En degree i något är bättre än en degree i ingenting. Även om du efter tre år känner att du vill jobba med något helt annat än det din kurs inriktat sig på så ser det alltid bättre ut på CV:t om du har en utbildning. Ok, du kanske inte kan bli doktor efter en kurs i journalistik, men däremot finns det en massa journalister som “bara” pluggat historia/engelska/filosofi etc. Och har du en BA (tre år) i något kan du plugga en MA (ett år) i något helt annat.

4. En utbildning är mer än en försäkran om jobb. För det första är det ingen försäkran alls. För det andra så kan man bli framgångsrik utan en utbildning. Men det handlar inte i första hand om det. En degree är något fint att ha, något du bär med dig för resten av livet. Det är ett bevis på att du har uppnått något stort, att du är smart och kompetent.

5. Det kommer bli de tre roligaste åren i ditt liv. Karatefylla lite närsomhelst, galna studentfester, accepterad promiskuitet, flytta utomlands, bo ihop med en massa kompisar, få en ny syn på livet, bli vuxen, lära känna de bästa människorna du någonsin kommer träffa, få vänner för livet.

 


Dustin Hoffman i filmen The Graduate (1967)

Nackdelar:

1. Dyrare och sämre. På grund av nedskärningar kostar det nu tre gånger så mycket att studera, samt att kvaliteten på kurserna blivit sämre (och avslutningsfester indragna). Hundratusen i undervisningsavgift känns väldigt mäktigt i jämförelse med Sveriges gratiskurser.

2. Lån att dras med. Även om CSN är generösa med både lån och bidrag för svenskar som studerar utomlands, så tar det inte bort det faktum att du kommer att behöva betala tillbaka lite av din lön, i värsta fall, för resten av ditt liv.

3. Konstant stress. I tre år. När du pluggar har du aldrig någon fritid, för oavsett om du är på puben, på fiket, i sängs med partnern eller på fest med kursarna så ligger alltid tanken om inlämningar och prov och gnager längst bak i hjärnloben. Glöm jullov och annan lyx du hade i gymnasiet, här stressas det igenom både påskris och Kalle Anka.

4. Språksvårigheter. Lärt dig engelska genom MTV? Då kommer inte din första akademiska tvåtusenordsuppsats bli särskilt enkel att skriva. Om din engelska är lite halvknagglig a la nyanländ svensk så får du räkna med ett kämpigt första år.

5. Post-uni depression. Efter dina tre år kommer kroppen genomgå en mindre chock då du plötsligt slutar sova till 12 och tvingas in i antingen den hårda jobbvärlden eller ofrivillig arbetslöshet. Du kommer sakna tryggheten CSN en gång gav dig och du kommer sakna dina bästisar som plötsligt packar ihop och drar ut i världen. Post-uni depression är “väldigt vanligt” enligt the Guardian.


Läs mer

Gästblogg – Facebook addicted?

Jun 10, 2013 by

Här är ett gästinlägg från Londonsvenskar-redaktionen!

Photo Credit: personal.psu.edu/

Om du har svårt att släppa Facebook och andra distraherande hemsidor eller gadgets så finns det hjälp.

Det är inte längre ett skämt när vi säger att vi är Facebook beroende. Det är inte vetenskapligt bevisat men vi är övertygade att det är fullt existerande och påverkar många negativt. Vi har dock lite tips på vad du kan göra för att undvika bli mindre effektiv:

1. Ladda ner Anti – Social

Kan du inte sluta flicka mellan Twitter och Facebook när du försöker plugga eller jobba? Anti Social programmet anti-social.cc blockerar social media sidor för en förbestämd tid.

2. Digital Detox

Sitter med telefonen hela tiden? Under middag, medan du pluggar eller under tiden en kompis berättar om att det är slut med pojkvännen? Den här appen stänger ner din telefon under en bestämd tid. Besök tirl.org/software/digitaldetox 

3. Prata med en kompis

Logga inte in på Facebook, ställ dig upp och gå ett varv och prata med någon vän istället.

4. Mobil förbud 

Sitter du och pluggar med kompisar, lägg era telefoner i en hög på bordet. Den som först kollar sin telefon får gå och köpa kaffe till hela gänget.

När du är fri från  Facebook är det tid för att bli mer produktiv! Här är hjälpen som hanterar din tid och dina stressnivåer (dock måste telefonen vara på):

5. Lift

Förlorat kampen mot dina dagliga To – do listor? Med den här appen kan du välja mellan 300 000 dagliga mål. När du gjort något ur listan tickar du i boxen. En graph med dina framgång är sedan gjord och du kan istället se hur mycket du faktiskt HAR gjort istället för vad du inte har gjort. Lift

6. Meditation (på språng)

På 10 minuter per dag, ska denna app hjälpa dig att finna ditt inre lugnt vare sig du är på gymmet eller på en trång tunnelbana. getsomeheadspace.com

7. Fri-tid

Ingen tid att ringa mamma eller gå till gymmet? Jo, det har du faktiskt. Den här appen är en motsats till den vanliga kalendern: lägg in det du behöver göra så berättar den hur många timmar du har KVAR att göra dem. Free-Time

8. Kolla dina stressnivåer med telefonen

Sätt fingret på din telefon och den kommer känna av dina hjärtslag och därefter kunna bedöma din stress nivå. För hög? Ta en paus från pluggandet och skippa kaffet. Stress Check by Azumio – Lite.

Källa: Glamour, April 2013

 

Läs mer

Ett sista inlägg och hejdå!

May 7, 2013 by

Hej mina fina läsare!

För över två år sedan började jag blogga och skriva artiklar här på Londonsvenskar. Innan jag lämnar över bloggen till nästa studentbloggare så tänkte jag dela med mig av mina år som student här och säga tack till er som läst!

Att plugga här i London har varit ett äventyr, och med några final exams kvar börjar jag närma mig slutet av min utbildning. Som med allt annat ser jag tillbaka på de här åren med blandade känslor. Jag har insett att jag efter tre år går ut skolan med nya mål än de jag hade när jag sökte mig hit. Kanske är det en självklarhet att man förändras på tre år, men den här gången känns det mer på riktigt. Jag har insett att jag som alla andra studenter kom till universitetet med ambitioner och framtidsplaner, och hur det i slutändan är ett maratonlopp som kräver självdisciplin och tålamod för att avslutas. Kanske är pressen för hård, kanske är studenter lata; oavsett är det värt mödan. Det är förmodligen ett universellt fenomen att studenter aldrig kan plugga eller lära sig tillräckligt mycket. Personligen tog det mig lång tid innan jag insåg att jag måste göra det mesta av min tid som student i London. Jag har lärt mig att prioritera, och insett att en middag med vänner ibland kan vara viktigare än att isolera mig i studier. Och jag har även lärt mig att ge 200% när det behövs, att kämpa mig igenom det jag tycker är mindre intressant för att få njuta av att lära mig mer om det jag brinner för. Kanske är det svårt att få ner i ord en känsla av att ha ett nytt hem, a home away from home, där livet både känns enklare och svårare på samma gång. Pressen att prestera finns i varje students upp- och nergångar. Kanske fick Londons höga puls pressen att kännas högre. I en stad där alla kan lyckas och arbetar hårt finns det ingen plats för ‘misslyckande’. På samma vis som Londons shoppinggator och fullproppade tunnelbana lär en att andas och go with the flow, har jag lärt mig att sätta mina studier i ett större perspektiv. För att överleva i mitt äventyr har jag lärt mig att andas och ta de chanser jag kan för att utnyttja stadens oändliga möjligheter vid sidan om mina studier.

Att studera i London har varit ett privilegie. Det har fått mig att inse att vi som har en hög utbildning idag måste vara tacksamma. Vi har tur att utbildning är tillgänglig för alla i Sverige för med höjda studieavgifter blir universitet mer svårtillgängligt för alla här. Insikten om att vi studenter ger oss ut i ett samhälle där arbetslösheten ökar är obehaglig. Men vi ger oss ut i ett samhälle där vi har oändliga möjligheter om vi kämpar tillräckligt. I tre år har jag längtat efter att bli klar, och nu står jag här, med nervös glädje och undrar var jag ska ta vägen. En kort era av mitt liv är snart över och jag är inte ensam om att ge mig in i en oviss framtid. En framtid jag kan skapa själv, där jag hittills har varit privilegierad att kunna ge mig själv en livserfarenhet med studier jag både är tacksam för och värderar högt.

Tack för era mail och era frågor, och tills vidare önskar jag er alla lycka till med studier och framtidsplaner! För er som ännu inte fått svar på era mail kommer de snart. Tack till er läsare, och till Londonsvenskar som gett mig möjligheten att blogga här!

Hanna Gynnerstedt
– för framtida kontakt får ni gärna maila mig på hannagynnerstedt@gmail.com

Läs mer

#SENIORTHESISPROBLEMS

Mar 20, 2013 by

Jag hittade nyss den bästa länken någonsin för alla thesis/dissertation-skrivare! Jag lägger in ett par smakprov här, men ta en paus och skratta högt åt hur man kan känna igen sig i varje inlägg. Extremt roligt!

seniorthesisproblems.tumblr.com

 

 

 

 

Läs mer

Vad är en student utan kaffe?

Mar 18, 2013 by

Hej,

Slutspurten är här, och jag gissar att ni precis som jag är upptagna av att njuta av det lilla solsken som kommer och försöker hålla humöret uppe i biblioteket. Duktigt jobbat! Ni får självklart fortfarande höra av er med tips och frågor om studier i London på min email hannagynnerstedt@gmail.com!

Btw, lite kuriosa. Jag läste någonstans att genomsnittsstudenten dricker 3 koppar kaffe om dagen. Men det kan väl inte stämma?

/Hanna

pssssst. är du den nya Studentbloggaren? Hör isåfall av dig till charlotte@londonsvenskar.com

 

 

Läs mer

En fantastisk uppfinning!

Mar 4, 2013 by

Igår möttes jag av en chockerande blick när jag letade efter en sittplats på biblioteket.
Det såg nästan ut som en ailen som låg framåtlutad på bänken framför. Jag satte mig nyfiket ner på den lediga platsen bredvid (ingen annan kanske vågade) och började plugga. Efter ett tag lyftes huvudet från bänken och jag fick veta att den kudde han hade på huvudet kallas för Ostrich pillowStruts inte alien, tänkte jag. Med den här nya strutskudden kan man bekvämt ta vilopauser och stänga ute världen för en stund. Strustkudden har blivit hyllad, nu kan du slippa jetlag, ta powernaps överallt och med rätta!

Enligt studier ger powernaps en positiv effekt för både din koncentration och prestation. Är du såld? För £65 är den din! Så bli nu inte rädda om ni ser en ailen på era skolor.

Eftersom studentlivet ofta innehåller stressiga deadlines och sena nätter är det viktigt att vi håller oss och vår hjärna i form. Personligen kan jag rekommendera en 10 minuters guidad djupavslappning, stoppa i hörlurarna, höj volymen och blunda. Njut!

Sov/powernapa/djupavslappna gott!
Hanna

 

 

Läs mer

Att vara trevlig!

Feb 12, 2013 by

Jag vet att det låter som en kliché, men en sak man lär sig när man bor här i England är att konstant använda artighetsord: “yes please” “thank you” “cheers” “thanks love” “alright” “thanksss” är mina mest frekvent använda ord i mina konversationer.

Det blir aldrig riktigt rätt när man mailar en lärare heller. Oavsett om man haft ‘end of term’-öl på skolans pub veckan innan så bör man ju vara artig när man mailar dem tänker jag “Dear Professor ……. Best wishes” och jag får ofta tillbaka mail med ett simpelt “OK, Cheers Hanna! Sent from iPhone“.

Så för er som vill lära er de-coda den Brittiska trevligheten i talspråk har jag något som gör att ni inte behöver vänta på middagsinbjudningarna som inte kommer..

Hanna

Läs mer

Inredningstips för studenter!

Jan 27, 2013 by

Hej!

Bor du temporärt i en lägenhet har jag ett superbra tips för alla som vill bli av med eller hitta nya möbler gratis!

Jag har hört om en hemsida jag kollade in idag, The FreeCycle Network! Allt är gratis som finns på hemsidan, och oftast behöver man hämta upp det själv. Det är gratis att signa upp på sidan också, så letar du efter något, spana in!:)

Hoppas ni har haft en bra start på året!

Läs mer

Gästblogg – Bekännelser av en överliggare

Jan 7, 2013 by

 Text: Ella Levin
Ella är 30 år, kom till England 2002 för att plugga och har stannat kvar. För tillfället bor hon i Edinburgh. 

Efter det att jag skrev ett inlägg här på bloggen om konststudier i somras har jag påbörjat en ny utbildning. Titeln på detta inlägg är verkligen passande, och även om det inte finns något motsvarande koncept på engelska till det svenska ”överliggare” är det exakt vad jag är. Ibland kan jag känna att det är synd att jag påbörjade min överliggar-karriär i Storbritannien eftersom det här är dyrare att studera än hemma, men här finns många fler chanser till olika utbildningar och det har passat mig väldigt bra. I detta andra gästinlägget tänkte jag nu gå igenom de olika utbildningar jag läst sedan jag flyttade till England i 2002, hur dom skiljer sig åt och ge lite tips och råd.

Den allra första kursen jag gick i England var en språkkurs på sommaren innan gymnasiet. Jag reste till Isle of Wight med en kompis under tre veckor och lärde mig nog långt mer om att vara självständig, nästan-vuxen och tjej än engelska, men det är nästan än nyttigare det! Jag minns att vi bodde hos ett ungt par där killen hade enorma självhävdelsebehov eftersom både jag och min vän var cirka 20 cm längre än honom. För alla som är tonåringar, eller känner tonåringar, skulle jag absolut rekommendera att resa på sommarkurser utomlands under sommarlovet. Inte allt för tidigt, jag tyckte att sommaren mellan högstadiet och gymnasiet var perfekt. Jag var ganska oskyldig och ung fortfarande då så det skiljer sig såklart mellan olika människor. Vissa åker på språkresa som 13-åring men det låter tidigt tycker jag! Det finns enormt stort utbud av språkresor, här t.ex. Ett tips är att läsa en kurs med så få andra svenskar som möjligt!

Språkkursen gjorde nog att jag tyckte tanken på att plugga en längre tid i England inte var så farlig och jag minns inte att jag var speciellt nervös heller. Jag kom hit för en konst Foundation som jag läste på en liten, gemytlig konstskola i Bournemouth, The Arts Institute at Bournemouth. Efter det, som jag skrev i mitt tidigare inlägg, studerade jag en treårig BA (Hons) på University of Brighton. Skillnaden mellan det lilla art colleget och stora universitetet var påtaglig men jag anpassade mig snabbt. Det var spännande att vara en del av en större skola och en större stad. För alla som söker till utbildningar utomlands, var det än är, skulle jag dock verkligen rekommendera att besöka skolan innan du ansöker, speciellt till universitet då man har ett begränsat antal utbildningar man kan söka per år. Jag minns att när jag sökte till universitet sökte jag till en skola i norra England och jag reste det för första gången för intervjun. Jag kom in direkt och hade en kris på vägen hem eftersom staden var så ful och kändes otrevlig direkt. Likadant sökte jag till en skola som när jag besökte den hade så äckliga toaletter att jag inte ville återvända någonsin!

Efter min BA har jag läst helt akademiska Magisterkurser på University of Sussex utanför Brighton. Som alla som studerat på svenska universitet vet innebär universitetstudier väldigt mycket egna studier och självdisciplin. Missar man en inlämning blir man bestraffad med lägre betyg, så år det bara, även om det rör sig om minuter för sent. Enligt min erfarenhet är det också viktigt att man är nog intresserad av sitt ämne för att läsa och studera mycket för sin egen skull, speciellt om lärare och handledare inte är intresserade av just ditt ämne (vilket alltid var fallet för mig). Var beredd på egna studier, helt klart.

I kontrast till det studerar jag nu en yrkesförberedande kurs på Edinburgh College. Kursen är en Higher National Diploma i teaterkostym och är väldigt annorlunda än universitetsstudier. Ett college skulle jag beskriva som en blandning av ett komvux, gymnasium och yrkesförberedande högskola men praktiska utbildningar som välkomnar såväl tonåringar som äldre personer. Tyvärr innebär det att delar av utbildningen är lite väl grundläggande för mig och vissa element är mer riktade till skolkande 17-åringar än gamla överliggare som jag. Men mestadels är det fantastiskt att komma in och arbeta praktiskt hela dagen, där handfasta kunskaper är satta i fokus på ett sätt jag aldrig tidigare upplevt på universitetet, inte ens under konstutbildningen. Praktik ingår i utbildningen och det finns stor förståelse för att många av oss också behöver arbeta under kurstiden. Jag arbetar flexibelt vid sidan av kursen utan något studielån eller studiestöd alls så lite flexibilitet är nödvändigt. Jag önskar att jag hade heltid att studera på men den tiden är över. Nu är jag istället mycket tacksam att ha funnit en kurs som ger mig chansen att studera samtidigt som jag arbetar!

Om det är någon som är nyfiken på att plugga i Storbritannien vore jag jätteglad att svara på frågor, så fråga gärna i kommentarerna. Jag svarar så gott jag kan utifrån mina erfarenheter. Alla universitet och college som jag länkar till ovan har även internationella kontor dit du kan höra av dig med frågor, vilket gäller för de allra flesta skolor i Storbritannien.

University of Sussex ligger i ett naturreservat och är ett klassikt campusområde med
runt 3000 studenter boende på skolan.

 Min nuvarande skola, Edinburgh College är mindre vacker, men det funkar det med!
Kursen jag läser här är tvåårig. 

Läs mer

Nystart & ansökningar till studier i London 2013!

Jan 2, 2013 by

Hej fina läsare!

Först och främst vill jag tacka alla er som hör av er till mig, det är superkul att kunna hjälpa med ansökningar och tips. Tveka inte att höra av er, ni kan nå mig på hanngynnerstedt@gmail.com eller kommentera här på bloggen så hjälper jag mer än gärna! Sedan vill jag självklart önska er ett gott nytt år! 2013, året då jag kommer att ta min examen och bli klar med min BA, kandidatexamen. I mars är det två år sedan jag började skriva här på Londonsvenskar som studentredaktör, det känns länge sedan men tiden har också gått otroligt fort!

För er som söker till Brittiskt universitet för hösten 2013 gäller deadline på UCAS (motsvarigheten till svenska antagning.se) den 15 januari. Ni kan läsa det inlägg jag skrev förra året här! Kolla in saker som måste förberedas och vara med i er ansökan också!

För er som skriver er dissertation, eller thesis, välkomna till klubben! Jag läste just ett fantastiskt roligt inlägg på en studentblogg på Guardian, ett måste att läsa med andra ord; Ten things I wish I’d known before I started my dissertation… Jag kan själv identifiera mig med punkt 5 för tillfället, och här kan ni även hitta anledningen till färre inlägg i bloggen iår!

För er som är nya läsare, välkomna! Bläddra gärna igenom tidigare inlägg om ni vill hitta matnyttig information – om ni har frågor eller tips om sådant jag borde skriva om så hör av er!

God fortsättning,
Hanna

Läs mer

SÖKES: Student som vill jobba extra!

Dec 3, 2012 by

Kolla in detta jobberbjudande – perfekt för studenter med flexibelt schema! /Hanna

 

Behöver du lite extrapengar och samtidigt inte är främmande för nyttig jobberfarenhet? Sök då till tjänsten som Part time Swedish speaking Sales Administrator hos Siteimprove. Klicka på loggan för att läsa hela jobbspecifikationen. Ansökningar skickas till nbj@siteimprove.se

Läs mer

London Student Fair

Sep 30, 2012 by

 

Bor du i London? Är du intresserad av att plugga på universitet utanför Storbritannien? På lördag kommer The Student World ha sin fair i London och det finns möjlighet att kolla in en massa kurser och universitet! Man bör boka biljett för att gå men det är fritt inträde!

/H

 

Läs mer

I Am The Change

Sep 18, 2012 by

Välkomna tillbaka!

Hoppas ni alla har haft en fantastisk sommar och att ni kunnat ladda massa ny energi inför det kommande året av tuffa studier! Jag tänkte välkomna er med en rolig kampanj som National Union of Students har gjort – den handlar om hur vi alla kan ta beslut som studenter som kan påverka våra skolor och omgivning! I Am The Change – National Union of Students (NUS)

Passa på nu när det är Fresher’s week – oavsett om ni är förstaårs-elever eller inte – gå på era Fresher’s Fairs och involvera er i de projekt och societies som intresserar er, det är en grym chans att komma in i både studentvärlden och att kunna involvera sig i initiativ eller grupper med liknande intressen runt ert campus och universitet!

Iår vill jag höra från ER vad ni vill läsa om! Londonsvenskar utvecklas så snabbt nu, och jag vill att ni ska kunna få ut så mycket som möjligt av den här bloggen. Skicka mail (hannagynnerstedt@gmail.com) eller kommentera nedan om tips, frågor etc, så ska jag se till att svara och skriva om det!

Många hälsningar och tillsammans ska vi göra den här hösten på universitet fantastiskt spännande och kul!

/ Hanna

 

 

Läs mer

Gästblogg – Plugga konst i Storbritannien

Jun 29, 2012 by

Sommaren är här, mer eller mindre, och vår studentbloggare Hanna har tagit semester. Med oss som gästbloggare i studentbloggen har vi Ella Levin.

Plugga konst i Storbritannien?

Storbritannien har ett stort antal välkända och framstående konstutbildningar, vare sig det handlar om design, mode eller så kallad ”fine art”. Jag har studerat fyra år konst i England, så jag har stor erfarenhet av hur man kan gå till väga, vad som krävs för att komma in och vill gärna dela med mig av lite råd och tips.

Jag har själv aldrig pluggat i London, utan i Bournemouth i ett år och senare i Brighton i fem år, men det handlar om precis samma tillvägagångssätt var man än studerar i England. Hittills har jag hunnit med ett BTEC Diploma in Foundation Studies Art & Design på Arts Institute at Bournemouth och en BA (Hons) Critical Fine Art Practice på University of Brighton.

Vill man studera konst i Storbritannien rekommenderar jag helt klart att man börjar med en Foundation-kurs, speciellt om man kommer utan någon grundläggande konstutbildning hemifrån. En Foundation-kurs tillåter dig att prova på en hel mängd olika konstformer innan du specialiserar dig. För att söka kontaktar du skolan direkt, gärna tidigt på våren. Du kommer att behöva skriva ett personligt brev som berättar varför du är intresserad av kursen och vart den kommer att leda samt ha en portfolio av dina arbeten.

En portfolio är mycket viktig även för att söka till en BA eller annan, högra konstutbildning, och bör ha allt från sketcher och idéer till färdiga verk. För Foundation och även BA är det viktigaste att du visar kreativitet och nytänkande, skaparglädje och kan tala om koncepten bakom dina arbeten, alltså en teoretisk förståelse av vad du skapar. Teckningar, t.ex. kroki, är också bra att ha med för att visa praktiska kunskaper.

När jag sökte blev jag kallad på intervju till två skolor. Till en skickade jag bilder utan att åka dit och kom inte in, till den andra reste jag över på intervjun, och kom in. Självklart kan man inte alltid resa över men i min erfarenhet ger det bättre chanser att få en plats. Nu för tiden kan man dock be om en Skype-intervju till exempel. Att åka på intervju tillåter dig dock besöka skolan, så att du känner om den känns rätt för dig. En lista på skolor som erbjuder Foundation-kurser hittar du på UCAS hemsida.

Vill du sedan söka vidare till en BA på universitet kommer dina Foundation lärare att hjälpa dig med ansökan via UCAS, med din portfolio samt dina skol-val. Jag fick jättebra stöd och kom in på alla skolor jag sökte till, 4 stycken. Vill man söka direkt till en BA måste man göra det via UCAS vilket kan verka krångligt men det är inte svårt när man väl förstår hur det fungerar– du hittar en UCAS guide här, men glöm inte att titta efter specifik information för Art and Design också.

Vare sig du söker en Foundation (s.k. Further Education), BA eller MA (Higher Education) kommer du att behöva göra ett engelsktest som bevisar dina språkkunskaper. Vanligast i Storbritannien är IELTS som är ett Cambridge-certifikat. Dessa kan man ta via Folkuniversitetet i Sverige eller på språkskolor utomlands. Det finns specialutformade språkresor till bland annat England som erbjuder IELTS-prov som en del i en 4 veckors engelska kurs, vilket kan vara en mycket bra förberedelse för dem som är osäkra på sin engelska.

De allra, allra flesta skolor har ett international office som är vana på att svara på frågor, så hör av dig till dem med allt du undrar. Glöm dock inte att som svensk medborgare är du inte ”international” utan ”EU” vilket gör stor skillnad i kurspriset, även om England nu blivit mycket dyrare för alla, upp emot 90 000 kr om året. I Skottland kan man som EU student fortfarande studera för mindre. Glöm inte heller att kontakta CSN tidigt i processen för att höra om de godkänner den skola, samt den kurs du är intresserad av.

Sist men inte minst finns det en uppsjö av konstutbildningar i Storbritannien. Var noga med att undersöka vilka du vill söka till, deras rykte och var dom ligger. Kontakta tidigare svenska studenter (internationella kontoret ska kunna hjälpa dig med det) och hör av dig till universitet som du är intresserad av vilka Foundation-kurser de rekommenderar. Se också till att studera i en stad som inspirerar dig, annars är det svårt att vara kreativ!

Text: Ella Levin
Ella är 30 år, kom till England 2002 för att plugga och har stannat kvar. För tillfället bor hon i Edinburgh. 

Läs mer