Ta dig runt i London

Apr 8, 2015 by

Share Button

Transport for London

TfL är en statligt styrt bolag som har hand om Londons lokaltrafik såsom stadsbussar, tunnelbanan, tåg och spårvagn. TfL kan jämföras med SL medan National Rail Services kan jämföras med SJ. TfL grundades år 2000 och har även ansvar över stadens nätverk av huvudgator (som inkluderar 6000 trafikljus), upprätthåller taxiregler och främjar en rad av gång och cykelprojekt. Förutom tunnelbana och buss finns andra transportsträckor som ägs av TfL och som varje dag trafikeras av flera miljoner passagerare:

National Rail Services Motsvarar ungefär SJ i Sverige. Verkar på de största centralstationerna i London. Dessa tåg tar dig ut till andra städer runt om i Storbritannien. Järnvägen är privatiserad och linjerna trafikeras av tåg från diverse bolag.
Overground Precis som namnet antyder går denna linje på marknivå och täcker stationer runt omkring London med omnejd. Till skillnad från pendeltåg åker inte overgroundtåg inom zon 1.
DLR (Docklands Light Railway) DLR är den första järnvägen i London där alla stationer är tillängliga för rullstolsbunda. Den går främst i östra London.
Tramlink Tramlink är  ett  28 km långt spårvagnssystem med 24 spårvagnar på tre linjer vilket ger en snabb, och enkel service mellan Croydon och Wimbledon, Beckenham, Elmers End och New Addington. Tramlink öppnade 2000 men togs över av TfL 2008.


www.tfl.co.uk

Centralstationer i London

Paddington
Euston
St Pancras
Marylebone
Kings Cross
Liverpool Station
Fenchuch St
London Bridge
Charing Cross
Waterloo
Victoria


 

Övriga tåg som åker inom London:
Virgintrains.co.uk
Britainexpress.co.uk
londonmidlands.co.uk

 

Tunnelbana – London Underground

Londons tunnelbana dateras tillbaka till 1863 då den första sektionen av tunnelbanan introducerades men var även världens första tågrälssystem under jord. Trots sitt namn ”underground” går mer än hälften av trafiken idag ovan jord. Tunnelbana heter på brittisk engelska underground men är även känd  som ”the Tube”. London Underground har elva tunnelbanelinjer med mer än 260 stationer. Londons tunnelbanesystem är indelat i 9 zoner och som turist håller man sig oftast inom de två första zonerna som inhyser centrala London och närförorter. Det kan vara bra att konsultera en tunnelbanekarta om du inte är van vid Londons tunnelbanesystem och vilka stationer som finns på vilka linjer.

Oyster Card

Ett London Oyster Card är det snabbaste, smartaste och mest kostnadseffektiva sättet att ta sig runt i London på buss, tunnelbana, DLR, tramlink, London Overground, Thames Clippers (båtservice) och delar av  National Rail Services i London. Du köper det blå kortet på bemannade stationer eller online innan din resa och kan ladda på det eftersom (Pay as you go) eller med periodbiljetter.

Vill du inte köpa ett Oystercard kostar en enkel resa för en vuxen £4-5 beroende på hur många zoner du åker igenom.

Oyster – Pay as you go är som ett kontantkort. Kortet i sig betalar du £3 för som du sedan får tillbaka om du lämnar in det. Därefter kan du ladda på kortet med pengar och spara flera pund per resa.  Spara kortet då det inte har ett bäst-före-datum och går att ladda på vid flera tillfällen ifall man skulle komma tillbaka till London en annan gång eller ge bort det till någon som behöver det. Kortet gäller även på buss där du även kan betala £2 kontant per bussrutt. Byter du dock buss måste du återigen betala samma summa.

Köp ett Oyster Travel card här.

Läs mer om Oystercard här: https://oyster.tfl.gov.uk/oyster/entry.do

Priser

(http://www.tfl.gov.uk/fares-and-payments/fares)

Tunnelbana och tåg – enkel resa utan Oyster

Zon 1-2 – £.4.80
Zon 1-4 – £.5.80
Zon 1-6 – £5.80

Med Oyster

Zon 1-2 – £2.30
Zon 1- 3– £3. 30
Zon 1-4–  £3.90
Zon 1-5 – £4.70
Zon 1-6 – £5.10

(andra priser off peak)

Oyster – periodbiljetter
Stannar man i London under längre perioder rekommenderas att man fyller sitt Oysterkort med periodbiljetter. Nedan hittar du en lista några exempel. Priser inom parenteser är kostnaden för barn 11-15 år.

 

Zoner Dagskort Dagskort Off Peak* 7 dagars Månadskort
1 – 2 £9.00 £8.90 £31.40 £120.60
1 – 3 £11.40 £8.90 £36.80 £141.40
1 – 4 £11.40 £8.90 £45.60 £172.80
1 – 5 £17.00 £8.90 £53.40 £205.10
1 – 6 £17.00 £8.90 £57.20 £219.70

*Off-peak betyder att kortet är giltigt efter 9:30-16:30 mån-fre samt hela dagar lördagar, söndagar och helgdag.

Övrig information

 • Tunnelbanan slutar gå vid midnatt – efter det är det taxi, Uber eller buss som gäller. Under 2016 kommer vissa tunnelbanelinjer börja gå hela natten.
 • Stadskärnan ligger inom zon 1.
 • På sommaren blir det väldigt varmt i tunnelbanan.
 • Ibland får man promenera upp till tio minuter för att byta till en annan linje.
 • Biljetter köps från automater vid stationerna och här kan även Oysterkorten laddas på enkelt och bekvämt. Maskinerna tar både kort och mynt på de flesta stationer. Vid rusningstrafik kan det vara enorma köer till maskinerna.

Taxi

Så kallade Black Cabs är de klassiska taxibilarna som används i London. Bör inte blandas ihop med svarttaxi då Black Cabs är fullt lagliga och rekommenderas vid transport. Black Cabs är kända för den speciella konstruktionen och den komplicerade utbildningen för chaufförer kallad “The Knowledge”. Chaufförerna måste lära sig 320 olika rutter och utbildningen tar mellan 2-4 år. Enligt undersökningar gjorda av forskare är den delen som stimulerar minnet (hippocampus) större hos de som hade genomgått “The Knowledge” än resten av testgruppen. Till skillnad från många städer är antalet taxibilar inte begränsat.

Även om bilarna kallas Black Cabs finns de i flera färger och många är totalt täckta av reklam från olika företag. Bilarna tar fem personer i baksätet då man sitter mittemot varandra och har även plats för bagage mellan passagerarna. Taket är en aning högre än vanliga bilar. Detta på grund av att man behövde extra utrymme för de höga hattarna som man bar förr i tiden.

De svarta traditionella bilarna går inte att boka och tar inte kort så se till att ha kontanter till hands. Priserna börjar vid  £2.40.

Övriga taxibolag:

UBER: Få £10 att åka för genom oss https://www.uber.com/invite/uberlondonswedes
Addison Lee Kort & kontanter: 0844 800 66 77 www.addisonlee.com
Radio taxis: Kort & kontanter: 020 7272 0272 www.radiotaxis.co.uk
TST Car Services: Kort & kontanter: 020 7409 3033 www.tstcars.co.uk
Dial-a-cab: Kort: 020 7426 3420 Kontanter: 020 7253 5000 www.dialacab.co.uk

Tänk på att det kan vara olika telefonnummer för kontant och kortbetalning.


Cykel

I grund och botten är London inte en cykelstad men nuförtiden så finns det välplanerade cykelvägar, men använd hjälm! Det finns cyklar att hyra runt om i staden. Bland annat används samma system som Stockholms City Bikes; det ägs av TfL men är sponsrat av storbanken Barclays. För att få tillgång till cyklarna måste man vara antingen vara medlem eller betala med kontokort på plats via terminalerna på cykelstationerna. Medlemskap går att ansöka via internet på www.tfl.gov.uk/barclayscyclehire.

Villkor för att bli medlem finns att läsa på deras hemsida men i stort sätt behöver du vara minst 18 år och bo på en brittisk adress (och att fakturaadress är densamma) så är allt ”tjingat”. Ett annat alternativ är som tidigare nämnt att betala direkt med ett kontokort vid cykelstationen utan att vara medlem. Medlemskap gör det dock lättare för snabbare uthyrning om man frekvent använder denna tjänst. Man betalar alltså först en användarkostnad men även en rörlig kostnad baserad på hur länge du använder cykeln.

Betalar man på plats blir man tilldelad en accesskod som man sedan kan knappa in vid dockningsstationen för att få tillgång till cykel. Är man dessutom medlem kan man köpa till en nyckel som möjliggör att man slipper trycka in någon kod för att låsa upp cykeln. I alla nycklar och cyklar finns  ett chip som gör det möjligt att spåra cykeln och även mäta hur länge man haft cykeln emellan dockningsstationerna.

Dockningsstationer använder sig av ett lampsystem som indikerar cykelns tillstånd. Om en röd lampa lyser så är cykeln inte tillgänglig för uthyrning. Gul lampa betyder att dina kort/kontouppgifter håller på att kontrolleras och grön lampa att cykeln är upplåst. Återlämning av cykel sker vid valfri dockningsstation med tomma parkeringsfickor. Om stationen är full, leta då upp andra cykelstationer via terminalen (och du får ytterligare 15 minuter för att lämna cykel på ny station). Man måste vara minst 14 år för att få använda cyklarna.

Accesspriser Rörlig användarkostnad

Upp till 30 minuter – Gratis
24h £1
7 dagar £5 Upp till 1 h – £1
Per annum £45 (endast för medlemmar)
Upp till 1,5h – £4

Upp till 2 h min – £6
Upp till 2,5 h – £10
Upp till 3 h – £15
Upp till 6 h – £35
Upp till 24 h (maxtid) £50

Buss

De röda bussarna i staden är förknippade med London världen över. Routemaster kallas den traditionella dubbeldäckaren som tillverkades 1958-68. Det typiska för denna modell var den öppna ingången i mitten på bussen. 2005 upphörde trafiken med just den modellen men den har ersatts av andra dubbeldeckare i nyare modeller. Efter detta har man startat två så kallade ”Heritage Routes”, museilinjer, där det under dagtid, alla veckans dagar går Routemasterbussar, på linje 9 och 15. Linje 9 går från Royal Albert Hall till Aldwych, linje 15 från Trafalgar Square till Tower Hill. TfL försöker nu återinföra de klassiska bussarna igen. Londons bussnätverk är ett av världens transportnätverk. Under en vanlig veckodag används över 6800 bussar som transporterar runt sex miljoner passagerare på över 700 bussturer.

Att åka buss kostar £2,20 per buss och rutt om man betalar en enskild biljett men billigare om man har ett åkkort – Oyster card.

Priser som endast gäller buss/spårvagn:
Enkel resa Oyster  – £1.40
Enkel biljett (cash) – £2.40
1 dag (oystercard) – £4.40
7 dagar  -£19.60 Student – £13.70
1 månad – £75.30 Student – £52.70
1 år –  £784.00 Student  – £548.00
För information om turer och planering, vänligen besök www.tfl.gov.uk

Promenera

London har otroligt många bra gångvägar och parker att promenera i. Vi kan rekommendera att gå in på följande länkar för att hitta bra gångvägar och även räkna ut hur lång tid det tar.

http://www.quickmap.com/walk2learn.htm – Bra översiktskarta över London.
http://www.walkit.com – Planera din gångväg.

 

 

Kuriosa om att ta sig runt:

 • Tänk på att det är vänstertrafik!
 • Du kan använda ditt svenska körkort i upp till 12 månader i England.
 • Om skyltarna inte visar något annat är hastighetsbegränsningen i tätbebyggda områden 30 miles i timmen (48 km/tim), på vanliga landsvägar 60 miles i timmen (97 km/tim) och på motorvägar och större flerfiliga vägar 70 miles i timmen (113 km/tim).
 • Tänk på att straffen för att köra bil påverkad är mycket hårda i England.
 • Ska du hyra bil i England så finns det många uthyrningsfirmor att välja emellan. Men tänk på att jämföra priserna. Ofta krävs att du ska ha haft körkort i minst ett år och att du är över 21 år.
 • England har ett av Europas mest utvecklade tågnät, och du kan köpa billiga “Day Return-biljetter” till många orter om du bokar i förväg; dessa tur & retur-biljetter gäller under en dag och kostar bara något mer än en enkelbiljett (oftast).
 • Med långdistansbuss når du de flesta städer i England.
 • Åk inte med taxibilar som inte har licens!

 

Från flygplatserna till London

London har fem flygplatser varav alla flyger till och från Sverige. Heathrow är den största, med omkring 65 miljoner internationella passagerare varje år.
Flygplatserna är placerade runt om London i väst, öst, nord och syd och ofta en liten bit utanför staden. Taxibilar finns uppradade utanför varje flygplats, men det finns betydligt billigare sätt att ta sig dit man vill. Att boka över internet i förväg kan ofta vara det billigaste alternativet.

Vi har en hel sida med mer information om Londons flygplatser här.

 

Heathrow

Ta underground från flygplatsen (Heathrow Terminal 1-5). Piccadilly line tar dig centralt på 45 minuter.
Du kan även ta snabbtåget Heathrow Express till Paddington Station. Pris: £20 enkel, £34 retur här.
Coach till London Victoria (centralt) kan du boka med National Express från £6.

Stanstead

Coach (en större buss) till London Victoria via Liverpool St (centralt) som tar 75 minuter är det billigaste sättet att ta sig in till stan från flygplatsen. Pris: från £10 här. Du kan också ta buss till Olympic Village Stratford, 40 minuter. Pris: Från £6 enkel, £11 retur på Terravision.
Stansted Express är det snabbaste alternativet och tar dig till Liverpool Street eller Tottenham Hale. Pris: Från £23.40 enkel, £32 retur. Boka här.

Gatwick

Att ta coachen till Earl’s Court tar ca 65 minuter med easyBus. Pris: Från £2.
Gatwick bus transfer med National Express. Köp biljetter här.
Gatwick Express till London Victoria tar 30 minuter. Pris: från £17.75 singel, £34 retur. Boka här.

Luton

Tag coach till London Victoria. Pris: Från £10 enkel, £20 retur här.
The Trainline (järnväg) tar dig till St Pancras International. Pris: från £17 enkel, £22 retur. Boka här eller genom Visit Britain.

London City Airport

Flygplatsen ligger i tågzone 3, relativt centralt. Docklands Light Railway går till bland annat Bank där du kan byta till underground. Pris: Mellan £2.60 och £4.30

 

Trevlig resa!