Londons bästa parkhäng

May 25, 2016 by

Share Button

Parker i London

Du har kollat väderprognosen(tre gånger).
Extraladdaren och solkrämen är nedpackade.

Nu återstår bara frågan… vilken park ska du spendera dagen i? Som hjälp på traven har vi listat det bästa parkhängen i London!

 

Av: Hedvig Rudström, Sofia Capel och Solrunn Persson

 

hyde parkHYDE PARK

Hatten av för Decimus Burton, mannen som utformade dagens Hyde Park, hela Londons favoritplats. I parkens 142 hektar kan du rida, åka rullskridskor eller hyra en båt som tar dig ut på den artificiella Serpentine-sjön. Du kan också njuta av en lunch på någon av parkens alla kaféer eller varför inte bara ta en promenad längs Flower Walk,  vädra dina åsikter vid Speaker’s Corner eller ta med en filt, jordgubbar och någon du tycker om, för en stund under ett träd. Möjligheterna är många i Hyde Park och det är därför vi tycker så mycket om den. Det är även här svenskar firar midsommar varje år.

 

Närmaste tunnelbana: Marble Arch (Central line), Hyde Park Corner (Piccadilly line)

 

 

 

st james

ST JAMES PARK

St.James Park är den äldsta av The Royal Parks och ligger mitt i hjärtat av London. Parken är omringad av tre palats: Westminster (nu Houses of Parliament), St.James palace och kanske den mest kända Buckingham Palace. Här har filmer som 101 Dalmatiner och Woody Allens Match Point spelats in. Soliga dagar rekommenderas det att hyra deck chairs eller gå och se på vaktbytet som äger rum varje dag.

 

Närmaste tunnelbana: St James Park (District line)

 

kensington

KENSINGTON GARDENS
Kensington Gardens är hela Londons gömställe. Här finns de bästa picknickplatserna och vill du på riktigt komma bort från stadens ljud och stress är Kensington Gardens platsen att ta det lugnt på. Här kan barnen leka av sig på Diana Memorial Playground och de vuxna njuta av en riktigt afternoon tea vid Orangeriet. Här hittar du även Peter Pan-statyn från J.M Barries tidlösa klassiker.

 

Närmaste tunnelbana: Notting Hill Gate (Central line), Lancaster Gate (Central line)

green

GREEN PARK
Green Park är en lugn och avslappnad plats i centrala London, och även då den ligger så nära St. James park är de väldigt olika. Under sommaren är det här en populär plats för soldyrkare och det är en bra park för en joggingtur eller en rask promenad. Lugnet störs, med all rätt, endast ett par gånger per år när det är dags för The Royal Gun Salute.

 

Närmaste tunnelbana: Green Park (Jubilee line, Victoria line, Piccadilly line)

 

Brompton CemeteryBROMTON CEMETARY
Nå, det må vara lite underligt att inkludera en kyrkogård på den här listan men vi på LondonSvenskar tycker att Brompton Cemetery helt klart platsar. Vi tackar Benjamin Baud som designat den här kyrkogården som räknas som en av landets allra vackraste. Det finns över 35 000 olika monument att titta på, varav många av viktig historisk betydelse. Här finns också det lilla kapellet inspirerat av St.Peters-kyrkan i Rom. Enligt rykten är detta en populär mötesplats för många gaymän och kyrkogårdens vakter har vid många tillfällen fått slänga ut lite väl närgångna par från området (källa: privat)

 

Närmaste tunnelbana: West Brompton (District line), Fulham Broadway (District line)

 

 

GREENWICH PARK

I den vackra stadsdelen Greenwich hittar du Greenwich Park, den äldsta av alla royal parks, påbörjad 1427, som tar upp en stor del av den lilla stadskärnan. På 73 hektar ryms en en rosenträdgård, en blomsterträdgård, en damm där du kan åka trampbåt, the Royal Observatory där tiden mäts ifrån, samt tennisbanor och en lekpark för de små. Parken öppnar vid 06:00 året om och stänger vid skymning. Ett stort plus är utsikten från One Tree Hill.

 

Närmaste tågstation: Maze Hill, Cutty Sark (DLR)

 

regents

REGENT’S PARK

Centralt belägen och även en del av The Royal Park’s. Parkens yta ligger  på hela 166 hektar med en inre- och yttre cirkel. Inom den inre cirkeln finns Queen Mary’s Gardens där cirka 12 000 rosor står planterade; den största rossamlingen i hela London. Trädgården med dess små stigar, vattenfall, broar och statyer är perfekt för en romantisk promenad i det stilla. Här hittar du även the Open Air Theatre som visar pjäser under somrarna. På parkens norra sida finns London Zoo med lejon, tigrar, apor, fåglar och djur du antagligen aldrig sett förut. Parken omnämns flitigt i Ian Flemmings James Bond-romaner.

När du väl är i parken får du absolut inte missa Primrose Hill med en av Londons mest spektakulära utsikter.

 

Närmaste tunnelbana: Baker Street (Jubilee line) Regent’s Park (Bakerloo line)

Primrose

PRIMROSE HILL (Tinder-dejt material)

Som en del av The Royal Park’s ligger Primrose Hill beläget norr om Regent’s Park, precis invid London Zoo. Med en av Londons kanske bästa utsikter och romantiska kvällshäng är detta en favorit en ljummen sommarkväll!

 

Närmaste tågstation: Chalk Farm/ Camden Town

Hamp

HAMPSTEAD HEATH 

Gamla goda Hampstead Heath – stadsparkernas park – prenumererar på förstaplatsen när de bästa grönområdena i London listas. Och det med rätta. För hur många andra parker stoltserar med badsjöar,  makalös utsikt, vilda djur, en av Londons äldsta pubar  med en fantastisk beer garden (cheers, Spaniards Inn!) och quidditch-träningar? Japp, du läste rätt – varje lördag vankas det  faktiskt quidditch i Gospel Oak-änden av parken. För den som hellre chillar än jagar den gyllene kvicken är det möjligt att hitta sitt eget lilla hörn av denna mastodontpark. Kullen Parliament Hill i Hampstead Heath sträcker sig så högt som 98 meter och är en av de högsta punkterna i London. Hit kan man komma för fin utsikt över stadens skyline. Hampstead Heath är mer vilt än de flesta andra parkerna, har skogsmarker och fiskedammar och dammar där man kan bada, både unisex och för män och kvinnor separat. På dessa 320 hektar hittar du även allmänna badbassänger, muséet Kenwood House och inte långt ifrån heden finner man Keats House som är ett måste för oss som älskar poesi.

 

Närmaste station: Hampstead / Hampstead Heath / Gospel Oak

Holland park

HOLLAND PARK

En liten oas mitt i storstaden. Holland Park, västra Londons pärla ligger mellan Holland Park Road och High Street Kensington och är en perfekt plats för att strosa

En vacker park med 22,5 hektar av trädgårdar, playgrounds för barn, sportområden, restaurang,  kafeteria och skog rikligt med vilda fåglar.  Inne i parken finns även en vacker teater med opera under sommarmånaderna. Du hittar även magiska Kyoto Garden; en japansk trädgård som donerats av handelskammaren i Kyoto 1991. Här inne vandrar påfåglar runt och du kan meditera vid vattenfallet eller mata de japanska fiskarna (kan hända att detta inte är tillåtet ;)…

Holland Park erbjuder faciliteter för tennis, fotboll,  cricket och netball.

 

Närmaste station: Holland park (stängt för ombyggnad under 2016)/High Street Kensington

 

London FieldsLONDON FIELDS (bästa hipster-hänget)

Nä, London Fields kommer nog aldrig vinna några skönhetstävlingar men du är heller inte inte här för att beundra naturen. Denna gräsplätt utgör nämligen den perfekta platsen för sommarens förfest innan du drar vidare ut i East. Bonus: grillning tillåtet! (En Londonpark som tillåter engångsgrillar är ungefär lika sällsynt som en estate agent med moralisk kompass). Under särskilt varma dagar får du vara beredd på att trängas med Hackneys hipsters men det pallar du nog.

 

Närmaste station: London Fields

Victoria park

VICTORIA PARK

Gillar du stora parker? Alltså, riktigt stora parker? Då kan Vicky Park i östra London vara nåt för dig. Här finns bra picknickytor, tennisbanor och trampbåtar – men inte särskilt många turister. Dessutom äger några av Londons bästa festivaler rum här på sommaren , däribland Field Day och Citadel Festival. Tips: bestäm exakt vart du ska träffa upp polarna eftersom det är lätt hänt att man inte hittar varandra (tro mig…).

 

Närmaste station: Mile End / Bethnal Green

Clissold park

CLISSOLD PARK

Om du har vägarna förbi N16 får du inte missa Clissold Park. Köp med dig en superekologisk latte från ett av Stoke Newington Church Streets alla caféer innan du säger hej till getterna i parken. Ja, det är sant – i dejtvänliga Clissold Park finns nämligen ett minizoo. Detta må vara en av lilleputtparkerna på listan, men inte desto mindre värd ett besök för den som vill ta en paus från allt vad storstadsstress heter.

 

Närmaste station: Stoke Newington Railway Station / Manor House

London Fields

ALEXANDRA PARK

Musikarena, isrink, ölfestivaler, båtturer, Segway… Parken vid Alexandra Palace (“Ally Pally”) har löjligt mycket att erbjuda! Visst, det är ingen söndagspromenad att ta sig hit (hö hö) men när du väl är framme så är utsikten värd all möda. Föreställ dig bara att sitta i sluttningen med en flaska rosé och hela London framför dina ögon! Missa inte: Ally Pallys populära Farmers Market som äger rum varje söndag. Här handlar du lokalproducerade delikatesser och kurerar bakfyllan med orientalisk mat. Och fudge.

 

Närmaste station: Alexandra Palace / Wood Green

Waterlow Park

WATERLOW PARK

Idyllfaktor: HÖG! Waterlow Park i mysiga Highgate Village är definitivt parken du ska visa för päronen nästa gång de ärar London med sin närvaro. Sir Sydney Waterlow gav parken till stadens invånare som en “garden for the gardenless”. Schysst kille! Och du, när du ändå är i krokarna varför inte svänga in på Highgate Cemetery där Karl Marx ligger begravd? Denna kyrkogård har till och med en egen vampyr… Bara en sån sak.

 

Närmaste station: Archway

Finsbury Park

FINSBURY PARK

Den perfekta lördagen: 1) Införskaffa dryck på valfri Off License längs Stroud Green Road 2) Sprid ut filten i Finsbury Park 3) Kasta frisbee dagen lång 4) Ta en sängfösare i Faltering Fullback’s beergarden runt hörnet. Finsbury Park levererar alltid! Men du, vad du än gör – ligg för guds skull INTE i gräset dagarna efter att Wireless har tagit plats. Låt oss bara säga att antal bajamajor inte nödvändigtvis korrelerar med antal kissnödiga festivalbesökare.

 

Närmaste station: Finsbury Park

Richmond parkRICHMOND PARK
En väg ut, vid en en av District lines slutstationer ligger Richmond Park. Förr var det jaktmarker för landets kungar, nu är det en av de mest populära parkerna i London. Richmond är ett naturreservat och är kanske mest känt för rådjuren som rör sig fritt längs markerna. Hittar du rätt plats kan du även se ut över Londons skyline. Här är Storbritanniens gamla premiärminister Lord John Russels hem omgjort till restaurang där du kan äta klassiska engelska rätter. Platsen är också väldigt populär för bröllop. Att tänka på innan man besöker Richmond är att rådjuren är vilda och man ska vara försiktig med att komma för nära.

 

Närmaste tunnelbana: Richmond (District line)

 

Bushy ParkBUSHY PARK
Bushy Park kanske ligger en bit från London men är helt klart värd att besöka. Parken är den näst största av Londons kungliga parker och är en perfekt plats för att spendera en heldag i. Här finns fantastiska picknickplatser och fina cykelstråk, en tjusig Watergarden i barrock-stil och precis som i Richmond finns här rådjur. Bättre plats att slappna av och umgås med någon du tycker om finns inte.

 

Närmaste tågstation: Hampton Railway Station

Highgate Woods

BUBBLARE: HIGHGATE WOOD S
Ursäkta klyschan, men Highgate Woods ÄR verkligen den ultimata oasen om du skulle råka behöva lite lugn och ro. Så nära en svensk skog man kan komma!

 

Närmaste station: Highgate

 

 

Vi ses i grönskan i sommar! Tar du med kubbet?